webbhvd

För ett hållbarare resande

Tänk dig en värld där det är enkelt och inspirerande att upptäcka och uppleva hållbart. Det är vårt mål. Vi vill erbjuda och inspirera till resor som utgår från en respekt för landets natur- och kulturmiljöer och som bygger på nyfikenhet, kunskap och respekt. Med vår vision hoppas vi att du som gäst får ut mesta möjliga av resan och att de vi besöker också får största möjliga utdelning, socialt, ekonomiskt och ekologiskt.

Vid planeringen av resor anstränger vi oss för att hitta destinationer som inte är förstörda av massturism, transporter som är så utsläppssnåla som möjigt, boenden som är lokalt ägda med schysta arbetsvillkor och sunda samarbetspartners. 

Vi tillhandahåller kunskap och erbjudanden som vi hoppas inspirerar dig att göra hållbarare val. Vi respekterar och värnar om resmålens särdrag och förutsättningar. Ett gott värdskap och ständigt ökad kvalitet är honörsord för Globalrunners. Vi och våra resenärer ska vara goda gäster i de länder vi besöker. Vi ska alltid försöka minska den miljöpåverkan som våra resor innebär. 

För att kunna erbjuda så hållbara upplevelser som möjligt, behöver vi ständigt utveckla vår egen kunskap och driva arbetet framåt. Att tänka nytt och vara uppfinningsrika för att hitta lösningar på utmaningar är ett måste. Våra gäster och leverantörer ska alltid veta hur vi arbetar för att bli mer hållbara och vi är alltid öppna för synpunkter och nya förslag.

I Sverige snöar det mindre, regnar mer och blir allt varmare. Ändå tänker många att klimatförändringarna är något som drabbar andra delar av världen. Redan idag har uppvärmningen gett oss nya sjukdomar och parasiter, påverkat vår roll i världspolitiken och hotat vår tillgång på mat. Klimatförändringarna innebär stora utmaningar vilket inte minst försäkringsbolagen har insett. De kan ge positiva konsekvenser för jordbruk och näringsliv som turism i Sverige, men att behandla klimatförändringarna som Elefanten i rummet, något vi vet men inte vill låtsas om, skulle vara förödande. Läs gärna boken av Peter Alestig!

Vad gör Globalrunners?

 • I november 2021 beslöt vi att inte erbjuda flyg längre och istället boka tåg åt de som önskar på våra gruppresor. 2016 var vi först med att erbjuda alla som ville tåg istället för flyg till resmålet. Flera företag har tagit efter - bra! Istället för att lägga ansvaret på kunden tar vi ytterligare ett kliv för att ta ansvar för de klimatförändringar som flyg orsakar.

  Här kan du läsa om varför vi säger hej då till flyget.
 • Vi har lagt ner alla resor som inte går att nå med hållbara färdmedel som tåg/buss eller i alla fall satt dem på paus i väntan på renare alternativ.
 • Tar fram resor till mer närliggande resmål.
 • Skippar kött från resursintensiva jordbruk för att gynna biologisk mångfald.
 • Väljer boenden och restauranter med närproducerad mat och dryck.
  Här kan du läsa om hur våra cykelhotell arbetar för en hållbar framtid.
 • Anlitar lokalt ägda hotell och restauranter med goda arbetsvillkor.
 • Väljer spa uppvärmda med termalenergi där det finns.
 • Ger alla gäster kunskaper om resmålet, landets realia, lokala sedvänjor, akutell politik och hållbart resande.
 • Föreläser om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter med fokus på resande för studenter, allmänhet, journalister och anställda i resebranschen.
  Boka en föreläsning här.
 • Utnyttjar lokaltrafik när det är möjligt. Både för att det är roligt, ger en bra inblick i landet och för att det är bättre för miljön.
 • Reser i små grupper, max 18, ibland färre, på alla resor förutom Maricalonga, för att kunna ta hänsyn till lokala förutsättningar som möjliggör spännande möten.
 • Rekommenderar fluorfria vallor (PFAS-fria vallor). På resan Toblach-Cortina ingår gratis vallaservice.
 • Erbjuder hyrcyklar på alla cykelresor.
   

Det våras för tåget

Klimatförändringarna tog sig på allvar in i våra medvetanden 2018. Inrikesflyget minskar och intresset för tågresor ökar. Efter en tågresa genom Europa kommer du fram utvilad och fylld av inspirerande upplevelser. Du får sova gott på nattåget, slipper gå upp i ottan och blir serverad frukost på sängen som ingår i biljetten. Under resan kan du utforska städer du byter tåg i, äta gott i restaurangvagnar och röra på dig. Det är ofta trivsam stämning ombord så chansen är stor att du träffar intressanta människor att prata med. Till flera av våra destinationer kan du gå till hotellet från tågstationen. 

Globalrunners var den första researrangören i Skandinavien som erbjöd alla som ville tåg istället för flyg på våra resor. Vi vet hur man bokar internationella tågbiljetter med bästa förbindelser och vi vet hur tågresande i Europa fungerar idag. Tåg är ett värdigt och avkopplande sätt att resa på.

Nya tågliljer och mer fossilfri energi 
Tågbolag i Europa startar nya linjer, inte minst nattåg, och köper in nya, moderna vagnar. Tågen mellan Köpenhamn och Hamburg körs sedan 2023 på el. Tyska långdistanståg (över 5 mil) körs sedan 2018 på grön el. Alla länder i Europa använder allt större andel fossilfri energi till sin el.  

Klimatavtryck

Globalrunners var först i branschen med att redovisa varje resas klimatavtryck. Oss veterligen gör fortfarande inget annat reserföretag det. Du kan enkelt se koldioxidutsläppen per transportmedel på alla våra resor. 

Ska du åka någonannanstans, på egen hand eller med ett annat företag, kan du enkelt kolla ditt klimatavtryck för olika transportmedel på www.klimatsmartsemester.se eller www.ecopassenger.org

Klimatkompensation är ett luftslott

Se DN:s film om klimatkompensation genom att trycka på bilden. Se DN:s film om klimatkompensation genom att trycka på bilden.

Att klimatkompensera din flygresa innebär inte att planet släpper ut mindre koldioxid eller att du reser klimatsmart.
 1. Klimatkompensation sägs innebära att utsläpp som inte kan minska genom egna åtgärder kompenseras genom att bidra till utsläppsminskningar utanför organisationens gränser. Att låta bli att flyga är en åtgärd som alla kan göra för att minska utsläppen.
 2. De enda som kan minska koldioxidutsläppen från flyg är de som flyger.
 3. Om du bokar en resa av ett flygbolag eller en researrangör som utlovar och tar betalt för klimatkompensation för din flygresa, är det få om ens något företag som kan visa att pengarna når fram. I flera fall har projekten för klimatkompensation gjort mer skada än nytta. Man måste inte flyga för att bidra till projekt som sänker jordens växthusgasutsläpp som till exempel trädplanteringar på ekologiskt lämpliga platser eller uppbyggnad av vindkraft eller solceller.
Klimatkompensation ger ut en falsk signal om att det finns ett enkelt sätt att ta tillbaka koldioxiden vi släpper ut. Om du flyger uppmuntrar du flygbolagen att fortsätta köpa flygplan och bygga ut flygplatser. Dessutom skickar du upp en massa koldioxid i atmosfären som kommer att påverka klimatet i tusentals år. Den kommer inte försvinna för att du köper solpaneler. Det går att gynna bra projekt utan att flyga. De som inte har råd att flyga är de som drabbas värst av klimatkrisen. 

Svenska myndigheter har lagt ut miljoner på klimatkompensation, bland annat SMHI, men de flesta inser idag vilket luftslott det är och har därför upphört att klimatkompensera. Max 10 % av Verras certifierade projekt har kunnat påvisa minskade netto utsläpp, enligt en granskning i januari 2023. Arla har slutar klimatkompensera efter fällningen för green washing om nettonollutsläpp.

Positiva exempel

På skidresan Toblach-Cortina bor våra gäster på ett hotel som ägs av en familj i byn sedan tre generationer och som drivs med schyssta arbetsvillkor. Gratis resor med lokaltrafiken ingår, vilket ger en skön frihet och möjlighet att få uppleva det eldorado som Pustertaldalen och Südtirolen verkligen är för alla som gillar längdskidor - totalt 80 mil att välja på! Spåren är mycket väl underhållna på de bästa platserna i Italien för längdskidåkning. 

Resan Vandra i Sabinerbergen är ett annat exempel på en hållbarare resa för dig som väljer att boka tåg till Italien. Under vandringen bor du på Agriturismos, som enbart får servera närproducerad mat och dryck, annars får de inte kalla sig för Agriturismo. Att vandra släpper inte ut särskilt mycket växthusgaser. Flera av boendena är uppvärmda med solceller och vattnet i poolerna likaså. Genom speciella åtgärder med salt behöver vattnet i de små poolerna bara bytas vart fjärde år. Det finns även sköna vattendrag att svalka sig i. Här finns inga spår av massturism, de du träffar på är djur och lokalbefolkning. Dessutom är vandringen en lisa för kropp och själ i ett hittills oupptäckt litet paradis.

Cykelresan Vänern Runt har mycket lågt CO2 avtryck och nås med tåg och buss. Att cykla släpper inte ut några växthusgaser alls. Bagagetransport ingår ej då det skulle ge lika höga utsläpp som en roadtrip (bilresa/skotertur).

Hellre småskaligt och lokalt än osäkra hållbarhetsmärkningar

Restaurangerna vi anlitar tävlar om att anpassa menyer efter säsong och använda råvaror från trakten. De gör det för smakens, bygdens och ekonomins skull samt av konkurrensskäl. 

Vi anlitar småskaliga, lokalt ägda och drivna hotell med personlig prägel. För oss är det en självklarhet att stötta lokalbefolkningen, det vinner även våra gäster på. Har personalen goda arbetsvillkor och trivs, brukar de vara trevliga mot gästerna. Är de uppvuxna på orten har de oftasts prima kunskaper och kontakter.

Många hållbarhetsmärkningar är partiska, ägda av branschen och beroende av att få godkänna företag samt brister i sina uppföljningar. Kedjor och stora företag har råd och tid att bli certifierade för PR-värdets skull. Små hotell och B&B har fullt upp med att driva sina verksamheter och gör det ofta betydligt mer hållbart än de som blivit godkända enligt ett märkningssystem. Vi har många exempel på det, runt Vänern och utomlands.

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

De mest överskridna planetära gränserna för planeten är hotet mot biologisk mångfald samt påverkan av fosfor och kväve. Arter utrotas i hög hastighet, som följd av mänsklig aktivitet, vilket påverkar livsviktiga ekosystem. Modellen Planetary Boundaries är framtagen av Stockholm Resilience Center.

Brutala sanningar och underbara möjligheter


Ellika på Globalrunners har föreläst hundratals gånger om hållbar utveckling, hållbarare resande och mänskliga rättigheter. Kommuner, universitet, folkhögskolor, skolor, företag, journalister, organisationer och allmänheten över hela Sverige har deltagit i heldagsutbildningar och workshops. Det har gett tusentals människor bättre kunskaper om var och varför vi står där vi gör idag och vad som krävs för en hållbar utveckling. 

Vi har lång erfarenhet av att producera hållbara resor. Under 11 år var Ellika med och byggde upp LÄS och RES, som ansågs vara Sveriges mest hållbara reseföretag. På Sveriges Turistråd, idag VisitSweden, var hon ansvarig för att profilera Sverige som ekoturistiskt resmål. I styrgrupp och märkningskommitté tog hon fram Sveriges ekoturismmärkning Naturens Bästa och vilka företag som skulle bli godkända. 

Vill ni lära er mer, boka en workshop, temadag eller föreläsning! 

Läs mer och boka en föreläsning här

Varför är det viktigt att minska utsläppen?

För att utsläpp av växthusgaser leder till ökade temperaturer på land och i hav, värmeböljor, minskad biologisk mångfald, översvämningar och vattenbrist, bland mycket annat. Glaciärerna minskar drastiskt varje år, en viktig källa när det gäller livsavgörande driksvatten för miljarder människor. Den ökade nederbörden som vi bland annat fått i Skandinavien har gett översvämningar som våra avlopp inte klarar av, Östersund och Göteborg är några exempel där invånarna fått avloppsvatten (med kolibakterier) i dricksvattenledningarna. Värmeböljorna leder till att många fler oftare får hjärt-, njur- och kärlsjukdomar.

I varmare klimat får vi fler fästingar. Malariamyggor har redan bosatt sig i Europa. Med minskad biologisk mångfald kan vi gå miste om viktiga ekosystem tjänster. Vad är en ekosystem tjänst? Till exempel att du kan gå till affären och köpa äpplen. Rubbas polineringen påverkas lantbruket radikalt. Vi kommer helt enkelt att må bättre om vi släpper ut mindre koldioxid och få en trivsammare, billigare vardag. Dessutom vill vi gärna fortsätta kunna åka skidor på natursnö! 

Tips för att minska utsläppen

Källa: Klimatkoll, Chalmers

För att vi ska uppnå en hållbar utveckling och de Globala Målen 2030 ska varje människa på jorden inte släppa ut mer än 1,5 ton koldioxid per år. Varje svensk släpper idag ut drygt 10 ton per person och år. 2/3 är privat konsumtion - vår livsstil, 1/3 offentlig konsumtion och investeringar. Det finns mycket du som privatperson kan göra för att minska dina utsläpp av växthusgaser.

Ät mer grönt

En person som äter blandkost släpper ut 2 ton CO2/år.
En person som äter blandkost där allt kött är kyckling 1 ton/år.
En vegetarian 900 kg.
En vegan 600 kg.
Kolla tallrikens klimatavtryck på WWF:S www.matkalkylatorn.se

Att använda rester och inte slänga mat minskar också din klimatpåverkan. 

Jobbpendling

Pendlar du till jobbet gör du världen en stor tjänst om du kan låta bli att köra fossildriven bil varje dag. Här är några exempel:
Cykla 10 kg CO2/år (tillverkning)
Stor dieselbil 4 mil/arbetsdag 2,5 ton CO2/år.
El-bil lika långt 600 kg CO2/år (tillverkning).
Går det att åka kommunalt, gå, springa eller jobba hemma någon dag minskar du också utsläppen. 

Uppvärmning

Uppvärmningen står globalt sett för 1/4 av alla utsläpp. 
En medelstor villa på 140 kvm i Mellansverige som värms upp av direktverkande el släpper ut 1,8 ton CO2/år
Samma villa med bergvärme 600 kg CO2/år.
Att täta fönstren, sänka värmen, isolera och installera solceller är andra tips på hur du kan minska din klimatpåverkan. 

Nytt kök

Att byta ut köket innebär ett koldioxidusläpp på i snitt 2,4 ton per nytt kök.

Däremot är det smart för klimatet att byta ut gamla vitvaror till energiklass A+++ för kyl och frys, som tillhör de produkter i hemmet som drar mest energi. 

Valla fluorfritt

Vi har sedan vi började ordna skidresor rekommenderad flourfria vallor. En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark vilket gör alla PFAS extremt svårnedbrytbara. En del PFAS är dessutom cancerframkallande, andra kan ge leverskador.

Namnet ska inte förväxlas med fluor i till exempel tandkräm. När du köper kläder, skor och impregnering är det också bra för dig själv och miljön att undvika PFAS.

Vallor med flour (PFAS) ger bra glid och stöter bort smuts, men som tur är finns det mer miljövänliga alternativ. 

Säsongen 2023/24 förbjöd äntligen FIS, Internationella skidförbundet, flourvallor.

Hyr istället för köp

Hyr istället för köp en cykel, en kajak, ett tält, en släpvagn eller något annat du behöver. När och där du behöver dem. Hyr ut dina egna rullskidor, TV-spel, byggställningar eller din projektor till andra när du själv inte använder dem. Gratis, enkelt, säkert och hyggligt!

Låt dina saker samla in lite extrapengar i stället för att ligga och samla damm, som du kan lägga på en Globalrunners resa! Hygglo erbjuder allt från bilar, båtar, husvagnar till verktyg, partytält, maskiner och en massa annat. Det är enkelt och tryggt för bägge parter med BankID och sakerna som du hyr eller hyr ut är försäkrade.

På Globalrunners har vi mycket goda erfarenheter av Hygglo. Vårt samarbete passar väl in med vår önskan att bidra till en mer hållbar framtid. Kolla in alla möjligheter över hela Sverige hos Hygglo!
 

Hygglos hemsida
 

På samtliga cykelresor kan du hyra cykel.
 

Läs mer om våra cykelresor här