LOGO GLOBALRUNNERS

Resplan Marcialonga

För sjätte året i rad har vi fått bekräftade startplatser i Marcialonga. Globalrunners är officiell arrangör av resor till Marcialonga och resorna är populära = platserna går åt snabbt. Många resenärer är återkommande gäster. En del är elitåkare medan andra aldrig har åkt ett lopp tidigare. Åldrarna har varierat mellan 11 och 68. Det är alltid flera deltagare som följer med utan att känna någon annan från början och det är alltid medföljare med som njuter av resan utan att tävla. Alla har ett gemensamt intresse och stämningen är på topp. Vi bor fint på gångavstånd till starten och precis intill skidspåren. Varmt välkommen med till Italien!

Personligt och flexibelt med mycket omtanke och glädje.
Vi kan snabbt varandras namn och vi som arrangörer gör vårt yttersta för att varje gäst ska känna att hon eller han får ut maximalt av hela resan. 

Hotel Maria**** i Moena

I Dolomiterna ska vi åka skidor, men hotellen har även spa där du kan mjuka upp musklerna och koppla av. I Dolomiterna ska vi åka skidor, men hotellen har även spa där du kan mjuka upp musklerna och koppla av.

Hotel Maria ligger mitt i Moena. Hotellet ägs av familjen Dellantonio och det har de gjort i 80 år. Personligen har de förvaltat hela hotellet, som idag innehåller Aquarena Wellness Centre och även den populära restauranten Kusk. Familjen Dellantonio har alltid bott i Moena och är en integrerad del av Val di Fassas sociala, ekonomiska och kulturella sfär. De erbjuder en härlig gästfrihet. Hotel Maria är fyrsjtärnigt och du har fri tillgång till hotellets vallarum med Globalrunners vallabord med profiler, en stor frukostbuffé, wifii och ett fantastiskt fint spa.

Hotel Central**** in Moena

Vi bor perfekt på fina, centralt belägna hotell i mysiga Moena där Marcialonga startar. Härifrån når du lätt skidområden för såväl längdåkning som utförsåkning. Vi bor perfekt på fina, centralt belägna hotell i mysiga Moena där Marcialonga startar. Härifrån når du lätt skidområden för såväl längdåkning som utförsåkning.

Hotel Central ägs av familjen Delladio och är ett av de tre äldsta hotellen i byn, varsamt och smakfullt renoverat. Frukostbuffén är riklig och anpassad för skidåkare. I källaren finns skidförråd och du kan valla skidorna på våra vallabord med profiler. Här finns också kontaktuttag och förlängningssladd om någon vill använda Globalrunners vallajärn.

I hotellets spa kan du njuta av vanlig bastu och ångbastu med olika dofter och i biblioteket har vi vår anslagstavla och våra informationsmöten. Wifi är gratis överallt. Hotellet har ett café och en intilliggande bar som lokalbefolkningen gärna besöker.

Nära till allt
I den mycket trivsamma byn Moena bor 3000 invånare. Här går starten till Marcialonga. Du kan inte bo mer centralt än vad du gör på våra hotell i Moena. Här finns gott om restauranter, caféer, barer och affärer. Alla måltider brukar smaka otroligt gott - italienarna är duktiga kockar och våra gäster brukar uppskatta det stora utbudet och variationen av att inte äta på samma ställe varje kväll. Sista kvällen firar vi alla fina prestationer på en restaurant som du alltid kommer att minnas - vi lovar! 

Fantastiskt fin skidåkning
Marcialongaspåret går precis utanför våra hotell och där går det bra att åka dagarna före loppet också. Busshållplatsen ligger också vid våra hotell varifrån du med olika bussar når andra, kanonfina områden för längdåkning och slalom. Marcialonga går genom byn Moena och för den som inte deltar i loppet är det ett stenkast till bästa publikplats. Vill du lämna in dina skidor för proffsvallning finns det inom fem minuters avstånd. Våra gäster brukar dock valla själva. Under loppet finns vallare längs  banan som hjälper den som behöver(gratis).

Torsdag - Resa till Moena

Flyg till Italien - avresa torsdag
Vill du flyga bokar vi dig från Stockholm, Göteborg, Kastrup eller Oslo. Vill du flyga från annan ort, ange det i bokningsformuläret så åtekrommer vi med förslag och information om pristillägg.

Efter ankomst till München, transfer med buss till Moena. Vi väljer direktflyg till München för att minimera risken att bagage inklusive dina skidor ska komma bort i hanteringen vid mellanlandningar. 2019 var det många resenärer som drabbades av detta på flyg till Venedig. Inte Globalrunners gäster, men det är i alla fall anledningen till att vi väljer direktflyg på vägen till Italien.

Vi har tagit tåget till våra längdskidresor och rekommenderar det å de varmaste. Resan genom Europa blir en upplevelse i sig. Du kan röra på dig, äta gott i restaurangvagnar, träffa intressanta människor och uppleva lite av de städer du byter tåg i . Dessutom är det schysst för framtiden.

Tåg till Italien - avresa onsdag
Åt dig som vill ta tåget bokar vi din resa från Köpenhamn. Du kan resa på onsdagen med tåg från Köpenhamn 15.35 med byte i Hamburg, Nightjet i 6-bädds liggvagn med lakan och frukost till Innsbruck dit du ankommer vid niotiden på torsdagen. Vidare med tåg till Trento i Italien dit du kommer vid lunch (torsdag) och sedan lokalbuss till Moena som tar knappt två timmar.


På egen hand till Italien
Vill du ordna din egen resa till Italien drar vi av 2500 kronor från resans pris.

Ankomst till vår trivsamma by Moena i Val di Fassa. Incheckning på ditt hotell mitt i byn. Den som är ivrig och har pannlampa med kan testa banan redan ikväll.

Fredag - längd eller utförsåkning

Idag kan du åka skidor på längden och tvären i olika områden. Spåret för Marcialonga går genom byn och vill du testa glidet utför från Moena är det 8,5 km till Predazzo enkel väg. Val di Fiemme är dalen söder om Moena, ett känt längdåkningscentra som du på knappt en halvtimme når med buss. Här har VM i längdåkning avgjorts 1991, 2003 och 2013 och det går fint att köra på VM-stadion för den som vill det.

Många brukar åka upp en kort bit med skidbussen till passet San Pellegrino, ett fint skidcentrum med spår för alla åkare. Det går också att med lokalbussar med byte i Cavalese ta sig upp till och hem från Lavazé på 1800 meters höjd. Det blir en heldagsutflykt i så fall och du får åka på en platå där det finns 80 km längdspår, där Lavazéloppet går varje år. I Lavazé finns både vallarum, vallaservice och restauranger.

Vill du åka utför når du det enorma skidsystemet Sella Ronda (Dolomiti Superski) från till exempel Canazei dit du enkelt tar dig med buss på en halvtimme från Moena. På närmre håll kan du köra slalom i San Pellegrino. Moenaborna själva åker oftast till närliggande Alpe Lucia och kör utför. Där liftarna startar kan du hyra slalomutrustning (eller i Moena om du föredrar det). Sella Ronda hinner du runt på en dag med start i Canazei. Det är helt fantastiskt vackert om vädret är fint! Vi hjälper dig om du vill med var du kan köpa liftkort och hyra slalomutrustning.

Lördag - mera skidor, vallning, mässan och uppladdning

Ännu en dag när du kan njuta av skidåkning och ladda inför loppet. Globalrunners hämtar era nummerlappar på mässan i Cavaleze. Kanske vill några följa med eller åka på egen hand dit för att känna av stämningen. På stadion före Cavaleze går idag barn- och ungdomsloppen för Marcialonga samt det klassiska Maricalonga Story där endast utrustning och klädsel från 1971 är tillåten - tiden innan Marcialonga gick första gången. Kontrollen att åkarna inte har för modern utrustning är noggrann. Delta själv eller som publik om du vill.

Det finns möjlighet att lämna in skidorna för vallning inför loppet, men de flesta av våra resenärer brukar valla själva (om de inte kör med kassetter eller bara glid vill säga). Vi sätter upp vallaföretagens råd i vallarummet på hotellet. På kvällens informationsmöte får du din nummerlapp och startkit. Alla som ska åka laddar inför morgondagen!

Söndag - Marcialonga 70 eller 45 km

Tidig frukost och kort promenad till startområdet. Starten sker i grupper om ca 500 skidåkare per grupp. Grupperna lämnar startområdet med fem minuters mellanrum. Inlämning vid starten av ombyte som arrangören transporterar till målet. 

Italienaren Franco Nones vann guld på 30 km i OS i Grenoble 1968 och ville skapa något som liknande Vasaloppet. 52 år senare är Marcialonga ett av världens mest populära långlopp.  
Du startar i Moena och kör 20 km genom byarna Soraga, Vigo, Pozza, Campitello och Canazei där banan vänder ned mot Moena igen och Predazzo. Sista delen som går genom byarna Ziano och Castello-Molina. Efter 67,5 km börjar klättringen mot Cavalese. Du är i mål! 

Det blir härlig skidåkning i ett mycket vackert landskap med många privata "energidepåer" uppsatta av lokalbefolkningen varvat med arrangörens regelbundna vätskestationer och vallaservice. Väl i mål sitter medaljen som en smäck. Du får din inlämnade väska, duscha och äta pasta med åkare från hela världen. Gratis matarbussar för alla hjältar går tillbaka till Moena.

Frågor och svar om Marcialonga.

Hotellets spa är en skön belöning efter dagens kämpande.

På kvällen äter vi Firarmiddag tillsammans för att fira alla fina prestationer, dagen och resan. Vi har hittat en mycket speciell restaurant med utsökt mat och dryck, enbart närproducerad. Genom ett fönster i restauranten ser vi gårdens välmående, idisslande kor i ladugården.

Måndag - sista dagen i Italien

Njut av sista dagen i Italien. Du kan åka litet längd eller bara ta det lugnt. 

Med flyg från Italien
Transfer 
till Venedigs flyg plats Marco Polo med buss. Flyg till Kastrup, Landvetter, Stockholm eller Oslo. Flygtider 2020.

Med tåg från Italien
Väljer du tåget är det samma väg tillbaka som du kom med avresa måndag och hemkomst tisdag. Först lokalbuss från Moena till Trento eller vår egen transferbuss till Venedig och sedan tåg via Innsbruck eller München och Hamburg till Köpenhamn.

Stanna kvar på egen hand och/eller åk dit tidigare

Vill du stanna kvar på egen hand eller åka till Dolomiterna före gruppen går det fint, men vi behöver veta det i samband med din bokning. Du står då själv för boende dina extra nätter och transfer till och/eller från flygplatsen om du inte åker med gruppens transferbussar torsdag dit och måndag hem.

Globalrunners är officiell researrangör till Marcialonga.

Programmet i korthet

  • Torsdag - Resdag till Moena och middag. Pannlampsåkning för ivriga.
  • Fredag - längdåkning i San Pellegrino, Marcialongaspåret Moena-Canazei eller Moena-Predazzo, vid Val di Fiemme stadion eller Lavazé.. Slalom i Alpe Lucia eller Canazei - Sella Ronda. Teorigenomgång om  Vallning.
  • Lördag - Uppladdning, skidåkning som på fredagen, besök på mässan. Vallaservice eller valla själv. Praktiskt vallapass.
  • Söndag - Marcialonga och firarmiddag!
  • Måndag - Nedvarvning (längd) för den som vill. Hemresa. 

Vill du resa hållbart?

Globalrunners är den första researrangören i Sverige som erbjuder de som vill tåg istället för flyg på våra resor i Europa. På Marcialongaresan bokar vi bästa förbindelser från Köpenhamn tur och retur. Se resplanen här intill för förslag på hur du kan resa smidigt till Marcialonga med tåg.