LOGO GLOBALRUNNERS

Resplan Marcialonga

27-31 januari 2022
torsdag-måndag 5 dagar

För åttonde året i rad har vi fått bekräftade startplatser i Marcialonga. Globalrunners är officiell arrangör av resor till Marcialonga och resorna är populära = platserna går åt snabbt. Många resenärer är återkommande gäster. En del är elitåkare medan andra aldrig har åkt ett lopp tidigare. Åldrarna har varierat mellan 11 och 68. Det är alltid deltagare som följer med utan att känna någon annan från början och det är likaså medföljare som njuter av resan utan att tävla varje år. Alla har ett gemensamt intresse och stämningen är på topp. Vi bor fint på gångavstånd till starten och precis intill skidspåren. Varmt välkommen med till Italien!

Personligt och flexibelt med mycket omtanke, kunskap och glädje.
Vi kan snabbt varandras namn och vi som arrangörer gör vårt yttersta för att varje gäst ska känna att hon eller han får ut maximalt av hela resan. 

Hotel Central**** i Moena

Vi bor perfekt på fina, centralt belägna hotell i mysiga Moena där Marcialonga startar. Härifrån når du lätt skidområden för såväl längdåkning som utförsåkning. Vi bor perfekt på fina, centralt belägna hotell i mysiga Moena där Marcialonga startar. Härifrån når du lätt skidområden för såväl längdåkning som utförsåkning.

Hotel Central ägs av familjen Delladio och är ett av de tre äldsta hotellen i byn, varsamt och smakfullt renoverat. Frukostbuffén är riklig och anpassad för skidåkare. I källaren finns skidförråd och du kan valla skidorna på våra vallabord med profiler. Här finns också kontaktuttag och förlängningssladd om någon vill använda Globalrunners vallajärn.

I hotellets spa kan du njuta av vanlig bastu och ångbastu med olika dofter och i biblioteket har vi vår anslagstavla och våra informationsmöten. Wifi är gratis överallt. Hotellet har ett café och en intilliggande bar som lokalbefolkningen gärna besöker.

Hotel Patrizia***S i Moena

På Hotel Patrizia ingår halvpension med rikliga frukostar och middagar varje dag. Ett fint spa välkomnar dig efter dagens skidåkning och gratis skidbuss till San Pellegrino och Alpe Lucia. På Hotel Patrizia ingår halvpension med rikliga frukostar och middagar varje dag. Ett fint spa välkomnar dig efter dagens skidåkning och gratis skidbuss till San Pellegrino och Alpe Lucia.

Hotel Patrizia ligger på västra sluttningen i Moena med fin utsikt över Val di Fassa, fem minuters promenad från torget. Vadagnini familjen har drivit det sedan 1958 och idag är det två tvillingbröder i tredje generationen som välkomnar dig. På hotel Patrizia ingår halvpension med en stor frukostbuffé och en 4-rätters menu på kvällen där du har fem olika alternativ att välja på varje dag. Gym, ett fint spa med pool, bastu, ångbastu, relaxrum, bubbelpool, mm, ingår i priset och är skönt att besöka efter en dag i spåren eller backarna. Skidrum med vallabord och pjäxvärmare och gratis skidbuss till San Pellegrino och Alpe Lucia har du också fri tillgång till. Gratis wifi överallt.

Hotel Maria**** i Moena

I Dolomiterna ska vi åka skidor, men hotellen har även spa där du kan mjuka upp musklerna och koppla av. I Dolomiterna ska vi åka skidor, men hotellen har även spa där du kan mjuka upp musklerna och koppla av.

Hotel Maria ligger mitt i Moena. Hotellet ägs av familjen Dellantonio och det har de gjort i 80 år. Personligen har de förvaltat hela hotellet, som idag innehåller Aquarena Wellness Centre och även den populära restauranten Kusk. Familjen Dellantonio har alltid bott i Moena och är en integrerad del av Val di Fassas sociala, ekonomiska och kulturella sfär. De erbjuder en härlig gästfrihet. Hotel Maria är fyrstjärnigt och kanske det finaste hotellet i hela Moena. Du har fri tillgång till hotellets vallarum med Globalrunners vallabord med profiler, en stor frukostbuffé, wifii och ett fantastiskt fint spa.

Nära till allt
I den mycket trivsamma byn Moena bor 3000 invånare. Här går starten till Marcialonga och i byn finns gott om restauranter, caféer, barer och affärer. Alla måltider brukar smaka otroligt gott - italienarna är duktiga kockar och våra gäster brukar uppskatta det stora utbudet och variationen av att inte äta på samma ställe varje kväll. För den som vill ha halvpension rekommenderar vi Hotel Patrizia där 4 rätters middag ingår. Sista kvällen firar vi alla fina prestationer på en restaurant som du alltid kommer att minnas - vi lovar! 

Fantastiskt fin skidåkning
Marcialongaspåret går genom och ovanför byn och här går det fint att åka dagarna före loppet för den som vill. Med buss når vi även andra, kanonfina områden för längdåkning och slalom. För den som inte deltar i loppet på söndagen, är det ett stenkast till bästa publikplats. Vill du lämna in dina skidor för proffsvallning finns det proffsvallare inom fem minuters avstånd. På hotellen finns vallarum och under loppet finns vallare längs banan som hjälper den som behöver(gratis).

Torsdag - Resa till Moena

Flyg till Italien - avresa torsdag
Vill du flyga bokar vi dig till München* från Stockholm, Göteborg, Kastrup eller Oslo. Vill du flyga från annan ort, ange det i bokningsformuläret så återkommer vi med förslag och information om pristillägg.

Vi väljer direktflyg till München för att minimera risken att bagage inklusive dina skidor ska komma bort i hanteringen vid mellanlandningar. Varje år drabbas många resenärer av detta på flygen till Venedig. Efter ankomst till München, transfer med buss till Moena. Den totala restiden blir något kortare med transfer från München, eftersom flygtiden med direktflyg är 2 timmar och med en mellanlanding är den cirka 4,5 timmar.

Vi har tagit tåget till våra längdskidresor och rekommenderar det å de varmaste. Resan genom Europa blir en upplevelse i sig. Du kan röra på dig, äta gott i restaurangvagnar, träffa intressanta människor och uppleva lite av de städer du byter tåg i . Dessutom är det schysst för framtiden.

Tåg till Italien - avresa onsdag
Åt dig som vill ta tåget bokar vi din resa från Köpenhamn. Du kan resa på onsdagen klockan 15.26 från Köpenhamn med byte i Hamburg, Nightjet i 6-bädds liggvagn med lakan och frukost till Innsbruck dit du ankommer vid niotiden på torsdagen. Vidare med tåg till Bolzano i Italien dit du kommer vid lunch (torsdag) och sedan lokalbuss till Moena. Det går att uppgradera till lyxigare hytt på nattåget, se bokningssidan.

Tågbiljetter bokas 92 dagar i förväg och tiderna kan variera från år till år. Definitiva tider får du som väljer att resa med tåg tre månader före avresa.

På egen hand till Italien
Vill du ordna din egen resa till Italien drar vi av 2500 kronor från resans pris.

Ankomst till vår trivsamma by Moena i Val di Fassa. Incheckning på ditt hotell. Den som är ivrig och har pannlampa med kan testa banan redan ikväll.

Fredag - längd eller utförsåkning

Idag kan du åka skidor på längden och tvären i olika områden. Spåret för Marcialonga går genom byn och vill du testa glidet utför från Moena är det 8,5 km till Predazzo enkel väg. Val di Fiemme är dalen söder om Moena, ett känt längdåkningscentrum som du på knappt en halvtimme når med buss. Här har VM i längdåkning avgjorts 1991, 2003 och 2013 och det går fint att köra på VM-stadion för den som vill det.

Många brukar åka upp en kort bit med skidbussen till San Pellegrinos fina spår. Ett annat altnernativ är Lavazé på 1800 meters höjd, som vi också når med buss. Här åker vi på en platå med 80 km längdspår att välja på. 

Vill du åka utför når du det enorma skidsystemet Sella Ronda (Dolomiti Superski) från Canazei dit du enkelt tar dig med buss på en halvtimme från Moena. På närmre håll kan du köra slalom i San Pellegrino. Moenaborna åker till närliggande Alpe Lucia och kör utför. Där liftarna startar kan du hyra slalomutrustning (eller i Moena om du föredrar det). Sella Ronda hinner du runt på en dag med start i Canazei. Det är helt fantastiskt vackert! Vi hjälper dig med liftkort och hyra av slalomutrustning.

Lördag - mera skidor, vallning, mässan och uppladdning

Ännu en dag när du kan njuta av skidåkning och ladda inför loppet. Globalrunners hämtar era nummerlappar på mässan i Cavaleze. Kanske vill några av er åka dit för att känna av stämningen. På stadion före Cavaleze går idag barn- och ungdomsloppen samt det klassiska Maricalonga Story där endast utrustning och klädsel från 1971 är tillåten - tiden innan Marcialonga gick första gången. Kontrollen att åkarna inte har för modern utrustning är noggrann. Delta själv eller som publik om du vill.

Det finns möjlighet att lämna in skidorna för vallning inför loppet, men de flesta brukar valla själva, köra med enbart glid eller skins. Vi sätter upp vallaföretagens råd i vallarummet på hotellet. På kvällens informationsmöte får du din nummerlapp och startkit. Alla laddar inför morgondagen!

 

Vi rekommenderar fluorfria vallor

Vi rekommenderar genomgående flourfria vallor (eller PFAS-fria vallor om man ska vara exakt). En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS är framtagna av människan och består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark, det är därför alla PFAS är så extremt svårnedbrytbara. En del PFAS är dessutom cancerframkallande, andra kan ge leverskador. Namnet ska alltså inte förväxlas med fluor i till exempel tandkräm. När du köper kläder, skor och impregnering är det också bra för dig själv och miljön att undvika PFAS.

Vallor med flour (PFAS) ger bra glid och stöter bort smuts, men som tur är finns det mer miljövänliga alternativ.

Vill du veta mer om PFAS, ett av vår tids värsta miljögifter? Läs mer här!

Söndag - Marcialonga 70 eller 45 km

Tidig frukost och kort promenad till startområdet. Starten sker i grupper om ca 500 skidåkare per grupp. Grupperna lämnar startområdet med fem minuters mellanrum. Inlämning vid starten av ombyte som arrangören transporterar till målet. 

Italienaren Franco Nones vann guld på 30 km i OS i Grenoble 1968 och ville skapa något som liknande Vasaloppet. 53 år senare är Marcialonga ett av världens mest populära långlopp.  
Du startar i Moena och kör 20 km genom byarna Soraga, Vigo, Pozza, Campitello och Canazei där banan vänder ned mot Moena igen och Predazzo. Sista delen som går genom byarna Ziano och Castello-Molina. Efter 67,5 km börjar klättringen mot Cavalese. Du är i mål! 

Det blir härlig skidåkning i ett mycket vackert landskap med många privata "energidepåer" uppsatta av lokalbefolkningen varvat med arrangörens regelbundna vätskestationer och vallaservice. Väl i mål sitter medaljen som en smäck. Du får din inlämnade väska, duscha och äta pasta med åkare från hela världen. Gratis matarbussar för alla hjältar går tillbaka till Moena.

Frågor och svar om Marcialonga.

Hotellets spa är en skön belöning efter dagens kämpande.

På kvällen äter vi Firarmiddag tillsammans för att fira alla fina prestationer, dagen och resan. Vi har hittat en mycket speciell restaurant med utsökt mat och dryck, enbart närproducerad. Genom ett fönster i restauranten ser vi gårdens välmående, idisslande kor i ladugården.

Måndag - sista dagen i Italien

Njut av sista dagen i Italien. Du kan åka litet längd eller bara ta det lugnt. 

Med flyg från Italien
Transfer 
till Venedigs flyg plats Marco Polo med buss. Flyg till Kastrup, Landvetter, Stockholm eller Oslo.

Med tåg från Italien
Väljer du tåget är det samma väg tillbaka som du kom med. Avresa måndag och hemkomst tisdag. Först lokalbuss från Moena måndag
 eftermiddag och tåg via Innsbruck och Hamburg till Köpenhamn dit du anländer tisdag eftermiddag 13.33.

Tågbiljetter bokas 92 dagar i förväg och tiderna kan variera från år till år. Definitiva tider får du som väljer att resa med tåg tre månader före avresa.

Stanna kvar på egen hand och/eller åk dit tidigare

Vill du stanna kvar på egen hand eller åka till Dolomiterna före gruppen går det fint, men vi behöver veta det i samband med din bokning. Du står då själv för boende dina extra nätter och transfer till och/eller från flygplatsen om du inte åker med gruppens transferbussar torsdag dit och måndag hem.

Globalrunners är officiell researrangör till Marcialonga.

Programmet i korthet

  • Torsdag - Resdag till Moena och middag. Pannlampsåkning för ivriga.
  • Fredag - längdåkning i San Pellegrino, Marcialongaspåret Moena-Canazei eller Moena-Predazzo, vid Val di Fiemme stadion eller Lavazé. Slalom i Alpe Lucia, San Pellegrino eller Canazei - Sella Ronda. Vallaföreläsning i teori och praktik för de som vill .
  • Lördag - Uppladdning, skidåkning som på fredagen, besök på mässan. Vallaservice eller valla själv. 
  • Söndag - Marcialonga och firarmiddag!
  • Måndag - Nedvarvning (längd) för den som vill. Hemresa. 

Testa tåget

Globalrunners erbjuder alla som vill tåg istället för flyg på samtliga resor. Vi bokar bästa förbindelser och du får en fin och upplevelserik resa genom Europa. Alltfler väljer tåget.