webbhvd

Löparresa till Piemonte i oktober

Våra resor är innehållsrika, du får mycket för pengarna, men inget är obligatoriskt. Vill du hoppa över något är det helt ok, känn dig inte tvungen att följa med på allt. Många brukar gilla det, men det är inga problem att avvika om du vill göra något på egen hand.

Onsdag-torsdag tågresa till Alba

Tågresande avreser onsdagen den 18 oktober och kommer tillbaka tisdagen den 24 oktober.

Tåg Köpenhamn - Alba 15.26 - 16.53.
Byte i Hamburg, Zürich, Milano och Turin.

Liggvagn i 6-bäddskupé mellan Hamburg och Zürich (20.50 - 09.05) med lakan, filt, kudde och enkel men uppskattad frukost ingår.

Vacker tågresa Zürich - Milano.
Vacker tågresa Zürich - Milano.

Väljer du att flyga är Turins flygplats närmast. När du har bokat resan får du information om hur du bokar transfer från Turin.

Incheckning på ett fint Bed and Breakfast med frukostpension varje morgon. Det ligger mycket centralt i Alba på bekvämt avstånd till tågstation, restauranter, loppets lillla expo, tryffeltryffelmässa samt loppets start och mål.

Alba med 32 000 invånare blir din bas. Utbudet av restauranter och delikatessbutiker är stort. Kullerstensbelagda gågator, små piazzor och butiker ringlar fram i den lugna och trivsamma stadskärnan. 

Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har kvalitetsbeteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barolo, Barbaresco, Moscato, Nebiolo, Barbera och Dolcetto. Maten är också bland den bästa i världen! Avstånden är korta och du hinner se mycket under resan. 

I oktober och november vallfärdar människor till området från hela Europa för vinskördens och den vita tryffelns skull. Trots det är de flesta byarna tämligen opåverkade av turismen. De har goda inkomster från besökarna, men livet går sin gilla gång som det har gjort sedan medeltiden och här byggs inga turistkluster som i andra delar av södra Europa. Dialekten i Piemonte är en blandning mellan franska och italienska.

Alba har en flera tusen år lång historia. Stadens rödaktiga torn är från medeltiden när Alba var en självständig del av den jakobinska republiken. Här finns en världskänd vinproducent, Angelo Gaja, det historiska kaféet Calissano, en medeltida borg och många delikatessbutiker bland annat längs gågatan Via Vittorio Emmanuele. I fruktaffären lackar man päronkvistarna för hand. 

En populär arbetsgivare i Alba är Ferrero. Det var här Nutella uppfanns och i fabriken produceras fortfarande den bruna krämen. Hasselnötterna från trakten Le Langhe anses vara de godaste du kan hitta och gratis hasselnötsprovning erbjuds i marknadsstånd på stan.

Fredag - en heldag på cykel

Heldagstur på cykel till Barolo på små, vindlande vägar. I Grinzane Cavour ligger slottet från år 1000 där Vit tryffel auktionen äger rum varje år. Kännare från hela världen trängs i den stora salen där svamparna klubbas för svindlande belopp. Du tar dig upp och ner över kullarna till olika byar och får magnifik utsikt över omgivningarna. Överallt ser du vinodlingar, framför allt med Nebiolodruvor som Barolovinet och även Barbarescovinet produceras av. 

I Barolo äter hela gruppen lunch hos en familj som gör allt för att alla ska trivas. Det finns fem korkskruvsmuséer i världen, varav ett ligger i Barolo. I korkskruvsmuséet finns 500 permanenta korkskruvar från hela världen, inklusive några svenska. Den som vill går in på det lilla muséet, entréavgiften är i så fall runt 5 Euro. Här kan du lära dig allt om verktygen och dess historia. 

Efter lunch besöker du en vingård utanför Barolo. Du blir rundvisad och får smaka flera sorters vin. Totalt cyklar du omkring 6 mil idag.

Elcyklar är mycket populära i Piemonte. Mot tillägg går det bra att hyra el-cykel eller racer. Kanske vill du spara på krafterna inför loppet på söndag. Landskapet har rejäla höjdskillnader, det är därför det är så vackert men också kämpigt på vanliga standardcyklar, även om de också har 21 växlar.

Lördag - tryffeljakt och uppladdning inför loppet

Uppladdning inför loppen och uthämtning av generöst startkit på expot för Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba. Loppet arrangeras för fjortonde året. 
Du går också på tryffeljakt. Gruppen promenerar en halvtimme till en skog med ek, poppel och hassel utanför stan för att träffa en man och hans hund. Hunden har tränats i flera år och är oerhört fokuserad på sin uppgift: Att nosa upp var det växer tryffelsvamp under marken. Det är fuktigt och lerigt i skogen så oömma skor är att rekommendera.

Efter tryffeljakten kan du köpa tryffel som du själv har varit med och jagat fram. Det beror förstås på jaktlyckan, men chansen är hygglig att du - eller rättare sagt hunden - hittar flera, dyrbara tryfflar.

Söndag - Ecomaratona 21 eller 42 km

Tidig frukost. Start klockan 09.00 i Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba för dig som ska springa maraton eller halvmaraton. Starten går mitt i stan bakom kyrkan. 

Loppen går ut ur den lilla staden och vindlar sig fram genom det böljande landskapet. Det är svårt att tänka sig en vackrare bana. Du springer genom skogar, längs en flod, i vinodlingar, på bergskammar och igenom medeltidsbyar med hejande italienare. Vätske- och energidepåer finns med 5 km avstånd. Det serveras även vin för den som vill ha det. Banan är inte platt. För halvmaratonlöpare är det tre rejäla backar. Många går i dessa eller delar av dem. För maratonlöpare är det fler backar.

Medalj, diplom och fem rätters piemontesisk lunch till alla löpare.

Femrätters lunch med piemontesiska rätter

Efter loppet firas alla fina prestationer med en femrätters traditionell piemontesisk lunch tillsammans med medlöpare från Italien och flera andra länder. Stämningen är på topp och all mat och vin ingår i resans pris.

Tryffelmässa

På lördagen eller söndagen går det bra att besöka Tryffelmässan mitt i Alba. Här kan du köpa tryffel som du, om du vill, visar upp för domare/experter på ett podium mitt i mässan, där de kvalitetssäkrar svampen i förhållande till priset. Ångrar du köpet har du 48 timmar på dig att byta tillbaka din tryffel och få en annan om du känner att den inte håller måttet enligt vad tryffeldomarna har intygat. På mässan finns också provsmakning av annat gott från regionen, till exempel vällagrade ostar, hasselnötter, choklad, kakor, olika produkter gjorda på tryffel och vin från lokala producenter.

Måndag - tisdag Sista dagen i Piemonte och hemresa

Efter en lugn sovmorgon och en stärkande frukostbuffé efter gårdagens utmaningar, utcheckning. 

För dig som åker tåg gäller följande tider:

Alba - Turin - Milano - Zürich 11.07 - 18.27
Zurich - Hamburg nattåg 19.59 - 07.54  inklusive lakan, kudde, filt och frukost i 6 bäddskupé. 
Hamburg - Köpenhamn 08.56 - 13.33.

Film från en av Globalrunners Piemonteresor. Den började med en italiensk löpardag hos DiLuca och Enjoy och fortsatte senare med resan.

Mycket skön funktionströja ingår i resans pris om du deltar i maran eller halvmaran samt en flaska barbarescovin, bland mycket annat. Designen på tröja är olika varje år men alltid snygg!
På vingårdarna lagras viner av högsta klass på ekfat. Det på bilden rymmer 1400 liter. På vingårdarna lagras viner av högsta klass på ekfat. Det på bilden rymmer 1400 liter.