webbhvd

Löparresa till Piemonte 19-25 oktober 2022

Våra resor är innehållsrika, du får mycket för pengarna, men inget är obligatoriskt. Vill du hoppa över något är det helt ok, känn dig inte tvungen att följa med på allt. Många brukar gilla det, men det är inga problem att avvika om du vill göra något på egen hand.

Onsdag-torsdag tågresa till Alba

Alba med 32 000 invånare blir vår bas nära till start, mål och tryffelmässa. Utbudet av restauranter och delikatessbutiker är stort. Kullerstensbelagda gågator, små piazzor och butiker ringlar fram i den lugna och trivsamma stadskärnan. 

Väljer du att åka tåg bokar vi det åt dig och det blir avresa på onsdagen.

Ordnar du resan själv får du 3000 kronors avdrag från resans pris. Väljer du att flyga är Turins flygplats närmast. När du har bokat resan får du en pdf med tips om hur du bokar resan på egen hand om du föredrar det.

Vacker tågresa Zürich - Milano.
Vacker tågresa Zürich - Milano.

Tåg Stockholm* - Alba 07.20 - 16.53.
Byte i Köpenhamn, Hamburg, Zürich, Milano och Turin.
*Från andra orter bokar vi tåg som ansluter till avgången från Köpenhamn 12.56.

Liggvagn i 6-bäddskupé mellan Hamburg och Zürich (20.50 - 09.05) med lakan, filt, kudde och enkel men uppskattad frukost ingår.

Du får ett interrailkort med 4 resdagar som du kan resa på ut ur och hem till din hemort i Sverige så länge det är samma dag som avresan från Köpenhamn och samma dag på hemvägen som du reser till Köpenhamn. Platsbiljetter på svenskt tåg tillkommer (7 Euro per sträcka). Bor du norr om Uppsala kan du behöva fler resdagar på ditt interrailkort mot en extra kostnad.

Här bor vi i utkanten av Alba, på fina Hotel Langhe**** som är med i Guide Michelin.
Här bor vi i utkanten av Alba, på fina Hotel Langhe**** som är med i Guide Michelin.

Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har kvalitetsbeteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barolo, Barbaresco, Moscato, Nebiolo, Barbera och Dolcetto. Maten är också bland den bästa i världen! Avstånden är korta och vi hinner se mycket under vår resa. 

I oktober och november vallfärdar människor till området från hela Europa för vinskördens och den vita tryffelns skull. Trots det är de flesta byarna tämligen opåverkade av turismen. De har goda inkomster från besökarna, men livet går sin gilla gång som det har gjort sedan medeltiden och här byggs inga turistkluster som i andra delar av södra Europa. Dialekten i Piemonte är en blandning mellan franska och italienska.

Alba har en flera tusen år lång historia. Stadens rödaktiga torn är från medeltiden när Alba var en självständig del av den jakobinska republiken. Här finns en världskänd vinproducent, Angelo Gaja, det historiska kaféet Calissano, en medeltida borg och många delikatessbutiker bland annat längs gågatan Via Vittorio Emmanuele. I fruktaffären lackar man päronkvistarna för hand. 

En populär arbetsgivare i Alba är Ferrero. Det var här Nutella uppfanns och i fabriken produceras fortfarande den bruna krämen. Hasselnötterna från trakten Le Langhe anses vara de godaste du kan hitta och gratis hasselnötsprovning erbjuds i marknadsstånd på stan.

Fredag - en heldag på cykel

Heldagstur på cykel till Barolo. Vi väljer små, vindlande vägar. I Grinzane Cavour ligger slottet från år 1000 där Vit tryffel auktionen äger rum varje år. Kännare från hela världen trängs i den stora salen där svamparna klubbas för svindlande belopp. Vi tar oss upp och ner över kullarna till olika byar och får magnifik utsikt över omgivningarna. Överallt ser vi vinodlingar, framför allt med Nebiolodruvor som Barolovinet och även Barbarescovinet produceras av. 

I Barolo äter vi lunch hos en familj som gör allt för att vi ska trivas. Det finns fem korkskruvsmuséer i världen, varav ett ligger i Barolo. I korkskruvsmuséet finns 500 permanenta korkskruvar från hela världen, inklusive några svenska. Den som vill går in på det lilla muséet, entréavgiften är i så fall runt 5 Euro. Här kan du lära dig allt om verktygen och dess historia. 

Efter lunch besöker vi en vingård utanför Barolo. Vingården har anor från Napoleontiden på 1700-talet och var för länge sedan ett kloster. Vi blir rundvisade av ägaren själv, som är en fd triatlet. Totalt cyklar vi omkring 6 mil idag.

Elcyklar är mycket populära i Piemonte. Mot tillägg går det bra att hyra el-cykel eller en racer. Kanske vill du spara på krafterna inför loppet på söndag. Landskapet vi cyklar i har rejäla höjdskillnader, det är därför det är så vackert men också kämpigt på vanliga standardcyklar, även om de också har 21 växlar.

Lördag - tryffeljakt och uppladdning inför loppet

Idag laddar vi inför loppen och hämtar ut våra generösa startkit på expot för Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba. Loppet arrangeras för trettonde året. 
Vi går också på tryffeljakt. Vi promenerar en halvtimme till en skog med ek, poppel och hassel utanför stan för att träffa en man och hans tränade hund. Hunden har tränats i flera år och är oerhört fokuserad på sin uppgift: Att nosa upp var det växer tryffelsvamp under marken. Det är fuktigt och lerigt i skogen så oömma skor är att rekommendera.

Efter tryffeljakten kan ni köpa tryffel som ni själva har varit med och jagat fram. Det beror förstås på jaktlyckan, men chansen är hygglig att vi - eller rättare sagt hunden - hittar flera, dyrbara tryfflar.

Söndag - Ecomaratona 21 eller 42 km

Tidig frukost. Start klockan 09.00 i Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba för dig som ska springa maraton eller halvmaraton. Starten går mitt i stan bakom kyrkan. 

Loppen går ut ur den lilla staden och vindlar sig fram genom det böljande landskapet. Det är svårt att tänka sig en vackrare bana. Du springer genom skogar, längs en flod, i vinodlingar, på bergskammar och igenom medeltidsbyar med hejande italienare. Vätske- och energidepåer finns med 5 km avstånd. Där serveras även vin för den som vill ha det. Banan är inte platt. För halvmaratonlöpare är det tre rejäla backar. Många går i dem eller delar av dem. För maratonlöpare är det fler backar.

Medalj, diplom och fem rätters piemontesisk lunch till alla löpare.

Femrätters lunch med piemontesiska rätter

Efter loppet firar vi alla fina prestationer med en femrätters traditionell piemontesisk lunch tillsammans med våra medlöpare från Italien och flera andra länder. Stämningen är på topp och all mat och vin ingår i resans pris.

Tryffelmässa

På lördagen eller söndagen går det bra att besöka Tryffelmässan mitt i Alba, där du har fri entré. På Tryffelmässan kan du köpa tryffel som du, om du vill, visar upp för experter på ett podium mitt i mässan, där de kvalitetssäkrar svampen i förhållande till priset. Ångrar du köpet har du 48 timmar på dig att byta tillbaka din tryffel och få en annan om du känner att den inte håller måttet enligt vad tryffeldomarna har intygat. På mässan finns också provsmakning av annat gott från regionen, till exempel vällagrade ostar, hasselnötter, choklad, kakor och olika produkter gjorda på tryffel. För att inte tala om vin från lokala producenter.

Måndag - tisdag Sista dagen i Piemonte och hemresa

Efter en lugn sovmorgon och en stärkande frukostbuffé efter gårdagens utmaningar, utcheckning. 

För dig som åker tåg gäller följande tider:

Alba - Turin - Milano - Zürich 11.07 - 18.27
Zurich - Hamburg nattåg 19.59 - 07.54  inklusive lakan, kudde, filt och frukost i 6 bäddskupé. 
Hamburg - Stockholm 08.56 - 19.37 eller till din hemort.

Ska du till Göteborg/västkusten eller sydöstra Sverige kommer tåget till Köpenhamn 13.33 och du kan fortsätta till din station på ditt interrailkort förutsatt att du reser samma dag.

Ska du till en ort norr om Stockholm, kan fortsätta till din station på ditt interrailkort förutsatt att du avreser samma dag (du kan alltså komma fram nästa dag, bara tåget startar samma dag från t ex Stockholm).

Film från en av Globalrunners Piemonteresor. Den började med en italiensk löpardag hos DiLuca och Enjoy och fortsatte senare med resan.

Utsikt från Barolo, som vi cyklar till på fredagen.
Mycket skön funktionströja ingår i resans pris om du deltar i maran eller halvmaran samt en flaska barbarescovin, bland mycket annat. Designen på tröja är olika varje år men alltid snygg!
På vingårdarna lagras viner av högsta klass på ekfat. Det på bilden rymmer 1400 liter. På vingårdarna lagras viner av högsta klass på ekfat. Det på bilden rymmer 1400 liter.

Klimatavtryck

Klicka på bilden för att förstora den, så ser du ditt klimatavtryck på resan beroende på vilket transportmedel du väljer.