LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Piemonte 20-24 oktober 2022

Våra resor är innehållsrika, du får mycket för pengarna, men inget är obligatoriskt. Vill du hoppa över något är det helt ok, känn dig inte tvungen att följa med på allt. Många brukar gilla det, men det är inga problem att avvika om du vill göra något annat eller bara ta det lugnt.

Torsdag - Alba

Flyg från Arlanda, Landvetter eller Kastrup till Turin. Du kan flyga från och hem till andra flygplatser också. Kontakta oss för mer information.

Avresa 12.15 från Arlanda, ankomst Turin 16.35.
Avresa 12.10 från Landvetter, ankomst Turin 16.35.
Avresa 10.35 från Kastrup, ankomst Turin 16.35.

Transfer 6 mil till Alba. Bussresan tar max 1,5 timme. Alba med 32 000 invånare blir vår bas nära till start, mål och tryffelmässa. Utbudet av restauranter och delikatessbutiker är stort. Kullerstensbelagda gågator, små piazzor och butiker ringlar fram i den lugna och trivsamma stadskärnan. 

Du som vill ta tåget

Vill du hellre ta tåget till Italien bokar vi det åt dig från Köpenhamn. Då får du resa på onsdagen. Avresa från Köpenhamn 11.26, ankomst Alba 13.53 nästa dag med byte i Hamburg, Basel, Milano och Turin och plats i 6 bädds liggvagn mellan Hamburg och Basel (19.46-06.22) inklusive lakan, filt, kudde och frukost. 

Alternativt med senare avresa från Köpenhamn 15.26, ankomst Alba 16.53 på torsdagen med byte i Hamburg, Zürich, Lugano; Milano och Turin. Nattåg 21.02- 09.05 mellan Hamburg och Zurich där lakan, täcke, kudde och frukost ingår i 6 bäddskupé.  

Tågtider kan ändras och biljetterna går att boka först 92 dagar före avresa, så vänligen avvakta med att boka din anslutning till Köpenhamn tills du har fått exakta avgångs- och ankomsttider av oss. 
Här bor vi
Vi bor bra på trevliga, fyrstjärniga Hotel Langhe**** som bland annat är med i Guide Michelin.

Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har kvalitetsbeteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco, Moscato, Nebiolo och Dolcetto. Maten är också bland den bästa i världen! Avstånden är korta och vi hinner se mycket under vår resa. 

I oktober och november vallfärdar människor till området från hela Europa för vinskördens och den vita tryffelns skull. Trots det är de flesta byarna tämligen opåverkade av turismen. De har goda inkomster från besökarna, men livet går sin gilla gång som det har gjort sedan medeltiden och här byggs inga turistkluster som i andra delar av södra Europa. Dialekten i Piemonte är en blandning mellan franska och italienska.

Alba har en flera tusen år lång historia. Stadens rödaktiga torn är från medeltiden när Alba var en självständig del av den jakobinska republiken. Här finns en världskänd vinproducent, Angelo Gaja, det historiska kaféet Calissano, en medeltida borg och många delikatessbutiker längs bland annat gågatan Via Vittorio Emmanuele. I fruktaffären lackar man päronkvistarna för hand. 

En populär arbetsgivare i Alba är Ferrero. Det var här Nutella uppfanns och i fabriken produceras fortfarande den bruna krämen. Hasselnötterna från trakten Le Langhue anses vara de godaste du kan hitta och gratis hasselnötsprovning erbjuds i marknadsstånd på stan.

Fredag - en heldag på cykel

Heldagstur på cykel till Barolo. Vi väljer små, vindlande vägar. I Grinzane Cavour ligger slottet från år 1000 där Vit tryffel auktionen äger rum varje år. Kännare från hela världen trängs då i den stora salen där svamparna klubbas för svindlande belopp. Vi tar oss upp och ner över kullarna till olika byar och får magnifik utsikt över omgivningarna. Överallt ser vi vinodlingar, framför allt med Nebiolodruvor som Barolovinet och även Barbarescovinet produceras av. 

I Barolo äter vi lunch hos en familj som gör allt för att vi ska trivas. Det finns fem korkskruvsmuséer i världen, varav ett ligger i Barolo. I korkskruvsmuséet finns 500 permanenta korkskruvar från hela världen, inklusive några svenska. Den som vill går in på det lilla muséet, entréavgiften är i så fall 4 Euro. Här kan du lära dig allt om verktygen och dess historia. 

Efter lunch besöker vi en vingård utanför Barolo. Vingården har anor från Napoleontiden på 1700-talet och var för länge sedan ett kloster. Vi blir rundvisade av ägaren själv, som är en fd triatlet. Totalt cyklar vi omkring 6 mil.

Elcyklar är mycket populära i Piemonte. Mot tillägg går det bra att hyra el-cykel eller en racer. Kanske vill du spara på krafterna inför loppet på söndag. Landskapet vi cyklar i har rejäla höjdskillnader, det är därför det är så vackert men också kämpigt på vanliga standardcyklar, även om de också har 21 växlar.

Lördag - tryffeljakt och uppladdning inför loppet

Idag laddar vi inför loppen och hämtar ut våra generösa startkit på expot för Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba. Loppet arrangeras för åttonde året. 
Vi går också på tryffeljakt. Vi promenerar en halvtimme till en skog med ek, poppel och hassel utanför stan för att träffa en man och hans tränade hund. Hunden har tränats i flera år och är oerhört fokuserad på sin uppgift: Att nosa upp var det växer tryffelsvamp under marken. Det är fuktigt och lerigt i skogen så oömma skor är att rekommendera.

Efter tryffeljakten kan ni köpa tryffel som ni själva har varit med och jagat fram. Det beror förstås på jaktlyckan, men chansen är hygglig att vi - eller rättare sagt hunden - hittar flera, dyrbara tryfflar.

Söndag - Ecomaratona 21 eller 42 km eller 10 km vandring

Tidig frukost. Start klockan 09.00 i Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba för dig som ska springa maraton eller halvmaraton. Starten går mitt i stan bakom kyrkan. Vandrarna startar strax efter löparna.

Vandringen är 10 km och går genom samma landskap, men med något kortare sträcka att tillryggalägga.

Loppen går ut ur den lilla staden och vindlar sig fram genom det böljande landskapet. Det är svårt att tänka sig en vackrare bana. Du springer genom skogar, längs en flod, i vinodlingar, på bergskammar och igenom medeltidsbyar med hejande italienare. Vätske- och energidepåer finns med 5 km avstånd. Där serveras även vin för den som vill ha det. 

Femrätters lunch med piemontesiska rätter

Efter loppet firar vi alla fina prestationer med en femrätters traditionell piemontesisk lunch tillsammans med våra medlöpare från Italien och flera andra länder. Stämningen är på topp och all mat och vin ingår i resans pris.

Tryffelmässa

På lördagen eller söndagen går det bra att besöka Tryffelmässan mitt i Alba. På Tryffelmässan kan du köpa tryffel som du, om du vill, visar upp för experter på ett podium mitt i mässan, där de kvalitetssäkrar svampen i förhållande till priset. Ångrar du köpet har du 48 timmar på dig att byta tillbaka din tryffel och få en annan om du känner att den inte håller måttet enligt vad tryffeldomarna har intygat. på mässan finns också provsmakning av annat gott från regionen, till exempel vällagrade ostar, hasselnötter, choklad, kakor och olika produkter gjorda på tryffel. För att inte tala om vin från lokala producenter.

Måndag - Sista dagen i Piemonte

Efter en lugn sovmorgon och en stärkande frukostbuffé efter gårdagens utmaningar, transfer till Turin flyg till Stockholm, Göteborg eller Kastrup. Avresa från hotellet klockan 10 på förmiddagen.

Avresa 12.50 från Caselle flygplatsen i Turin, ankomst Arlanda 17.40.
Avresa 12.50 mot Göteborg. Ankomst Landvetter 17.30.
Avresa 12.50 mot Köpenhamn. Ankomst Kastrup 17.20.

Du som tar tåget kommer hem på tisdagen

Du som väljer att åka tåg istället för flyg har avresa på måndagen från tågstationen i Alba, ankomst Köpenhamn tisdag. Avresa Alba 12.07, ankomst Köpenhamn tisdag 14.08 med nattåg mellan Zürich och Hamburg 20.00 - 07.57 inklusive lakan, kudde, filt och frukost i 6 bäddskupé. Sovvagn i kupé med 2, 3 eller 4 personer mot sovvagnstillägg.

Film från loppet.

Film från tryffeljakt som du får vara med på under resan.

Film från en av Globalrunners Piemonteresor. Den började med en italiensk löpardag hos DiLuca och Enjoy och fortsatte senare med resan.

Utsikt från Barolo, som vi cyklar till på fredagen.
Medalj, diplom och fem rätters piemontesisk lunch till alla löpare som deltar i loppet.
Ekfaten på vingårdarna lagrar viner av högsta klass. Det på bilden rymmer 1400 liter. Ekfaten på vingårdarna lagrar viner av högsta klass. Det på bilden rymmer 1400 liter.
Mycket skön funktionströja ingår i resans pris om du deltar i maran eller halvmaran. Både löpare och vandrare får också en flaska barbarescovin, bland mycket annat.

Ta tåget istället!

I Europa kan du välja att resa med tåg. Vi bokar bästa förbindelser och du betalar skillnaden mellan flyg och tåg. Tåg är det i särklass mest miljövänliga alternativet. 

Klimatavtryck

På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan till Alba med avresa från Göteborg med olika transportmedel. Klicka på den för förstoring. Alla som reser med Globalrunners får välja om de vill åka tåg eller flyg på resan.

Vi är noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är roligare och intressantare för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och anlitar lokala samarbetspartners för till exempel tryffeljakten och cyklingen på den här resan.