webbhvd

Toblach-Cortina

Loppet mellan Toblach och Cortina är en klassiker från Tour de Ski. Den första Gran Fondo tävligen ägde rum här 1977. Bansträckningen är känd som en av världens vackraste. Du passerar genom tunnlar, i raviner och över hängbroar, hela tiden med magnifika vyer av Dolomiterna där de sägs vara som allra vackrast.

Det klassiska loppet är 42 km. Skejtloppet är 35 km. Du går till starten på tio minuter från hotellet. Först går banan ner mot byn Innichen och fortsätter sedan in på skidstadion i Toblach, längs den gamla järnvägsvallen förbi Toblachsjön och upp mot utsiktspunkten mot Tre Cime di Lavaredo - Dolomiternas tre mest fotograferade toppar som har blivit symbol för hela bergskedjan. Efter en avstickare mot Carbonin når du högsta punkten Cimbache på 1529 möh. Därefter går det fint utför till Ospitale och Fiames och slutligen i mål i Cortina. Cortina är mest känd från OS och Bondfilmen For your eyes only som filmades här.

Toblach är regionens längdskidcentrum. 200 km välpreppade skidspår väntar inpå knuten. Vi har testat de flesta. Du får ett trafikkort som gäller på hela regionens bussar och tåg. Den som vill köra utför har flera områdenatt välja på några stationer bort med tåget eller i Cortina om någon vill köra svartare backar (gratis resor dit också med trafikkortet).  

Banprofiler för 2024 års lopp i Toblach.
Vackraste loppet!

Loppet eller loppen

42 km härlig skidåkning i klassisk stil väntar dig som deltar i Toblach-Cortina på lördagen. För skejtåkare är det 35 km på söndagen. Den som vill dublerar, kör båda och får en snygg jacka som bonus.

Några av våra trevliga stamkunder på resan till Toblach-Cortina. Tre av dem var med oss på La Diagonela året före, därav "fel" namn på mössorna.

Datum 2025: 30 januari - 3 februari. 5 dagar.
Distans: 42 km klassisk stil, 35 km skejt.
Start: 09.30. Lördag klassisk stil, söndag skejt.
Vallaservice: Gratis och fluorfri. Dagen före respektive lopp i Toblach klockan 14-19.
Vätska/energi depåer: Fyra, se banprofilerna.
Medicinsk och teknisk hjälp: Finns längs spåret.

Vi är svensk officiell arrangör

Allt detta ingår

 • Del i dubbelrum fyra nätter på Hotel Cristallo**** i Toblach.
 • Wifi, spa, pool och vallarum på hotellet.
 • Halvpension med stor frukostbuffé och fyrarätters middagar.
 • Startavgift i ett av loppen
 • Vallaservice dagen före loppet.
 • Trafikkort som du åker gratis på i hela regionen med kollektivtrafiken - bussar och tåg.
 • Transfer buss från målet i Cortina.
 • Transport av ombyte från start till mål.
 • Pasta party och dusch i mål.
 • Medalj och nedladdlingsbart diplom.
 • Reseledning och service av Globalrunners.
 • Resegaranti enligt Resegarantilagen.

Tillval

 • Enkelrum, ännu större rum, suite, extra nätter.
 • Ett lopp till.

Resan till Italien

Vi bokar gärna tåg med bästa förbindelser åt dig. Vill du inte åka tåg, får du tips på hur du kan boka din egen transport.
 

Information och tips om resan till Italien  

Fyrstjärnigt Hotell med halvpension

I Toblach bor vi på fina Hotell Cristallo**** som ägs av två bröder från byn. Här har du god och riklig halvpension, skidrum med vallabord, wifi, bastu och pool samt 10 minuters gångavstånd till starten. I priset ingår även startplats, vallaservice och trafikkort med tåg och bussar i hela regionen under vistelsen, träningsprogram, reseledare, med mera. 

Vill bara tacka för en fantastisk resa. Jag känner mig glad och full av energi. Alltid proffsigt och trevligt arrangerat! Reslusten har verkligen väckts till liv igen. 

Hälsningar Rebecca

Tack för en fantastisk resa, härliga skiddagar och en så underbar miljö för längdskidor! Att dessutom få upplevelsen med sol och kanonväder, det ger energi inför framtiden.

Ses / Micke

Torsdag - ankomst till Italien

För tågresenärer blir resan sju dagar med avresa onsdag och hemkomst tisdag.


Vill du åka tåg till Italien är det avresa en dag tidigare och hemkomst en dag senare. Under tågresan åker du nattåg från Hamburg i liggvagn där lakan, kudde och filt ingår liksom frukost. Vi bokar bästa förbindelser och du får njuta av en fin och intressant resa genom Europa. Tåget går ända fram till Toblach och från järnvägsstationen är det gångavstånd, 10-15 minuter till fots.

Vill du inte att vi ska boka tåg åt dig som tillval bokar du din egen transport.
 

Information och tips om resan till Italien  

Halvpension på Hotel Cristallo****

loading...

På fina Hotel Cristallo**** har vi halvpension vilket innebär stor, riklig frukost och middag med tre olika huvudrätter att välja på, varav en vegetarisk, plus salladsbuffé varje kväll. Här finns gratis wifi, skidförråd, vallabord, bastu och pool. Hotellet ägs av bröderna Thomas och Armin Walch och ligger centralt i Toblach, intill både centrum, skidspår, tävlingscentrum, stadion och starten. Tidigare gäster har gett hotellet 9,1 av 10 i betyg. 

Del i fina, rymliga dubbelrum på 20 kvadratmeter ingår. Enkelrum finns mot tillägg och även ännu lyxigare dubbelrum samt suiter, se bokningssidan för olika uppgraderingar.

Fredag - 200 km längskidspår väntar

Njut av härlig längdskidåkning i och runt Toblach. Den som vill testar delar av tävlingsspåret. Gratis trafikkort ingår i hela regionen, så vill ta bussen till andra områden går det fint. Till Cortina tar det en timme med lokalbuss för den som vill åka slalom i OS-backarna. Slalomåkare hyr med fördel sin utrustning på plats - vi visar var.

Utöver spåren runt skidstadion och mot Cortina visar vi dig även andra områden under resan, till exempel Plätzwiese på 2000 meters höjd, Antholtz, Gsiesertal, Niedersdorf där en del elitlag brukar hålla till, Seske, med flera.

På mässan dagen före loppet hämtar vi ut våra startkit. Alla som vill lämnar in sina skidor för gratis vallaservice mellan klockan 14 och 19 dagen före loppet. Vill du inte hämta ditt eget startkit ordnar vi det åt dig och delar ut till alla på fredagskvällen under informationsmötet på hotellet.
 

Lördag - Startskottet går för 42 km klassiskt

Tävlingsdags! Tidig frukost och sedan kort promenad till starten som normalt går på det gamla militärflygfältet i Toblach. Start 09.30 i 42 km klassisk stil och en fina bana väntar på vägen till Cortina. Miljön är synnerligen tilltalande miljö med energidepåer och reparationsstationer längs vägen. I mål väntar medalj och pastaparty. Ditt bagage transporteras från starten och det går gratis transferbussar tillbaka till Toblach på löpande band.  

Även om höjden går från 1200 till över 1500 är det totala antalet höjdmetrar mindre än på många andra långlopp i Europa. Spåren passar så väl dig som är motionär som dig som vill satsa på en bra placering. Bansträckningen ger variation i skidåkningen för alla. Den går delvis längs det gamla järnvägsspåret, bland annat genom två före detta tågtunnlar och förbi två sjöar. Världsarvsklassade Drei Zinnen, tre toppar, passerar du på vägen upp mot Cimabanche, högsta punkten där spåren sedan vänder nerför mot Cortina.

Vill du hellre köra skejtloppet eller inget lopp alls, finns alla möjligheter till längdskidåkning utan tidtagning eller slalom idag. Reseledaren preppar dig med tips om hur och var. 
 

Söndag - skejtlopp eller mer skidåkning

Du som vill delta i skejtloppet på 35 km med start på morgonen i Toblach och mål i Cortina, kör det. Nummerlapp och startkit till skejtloppet kan hämtas ut i Toblach på fredagen eller lördagen.

Du som inte kör skejtloppet idag kan njuta av längdskidor i fantastiskt fina Plättwise på 2000 meters höjd, runt Toblachsjön, i spåren från Toblach till Niedersdorf, i Seske, mm. Det går att åka längd i Seiser Alm också, men tåg+buss enkelresa dit tar 3,5 timmar så det blir i så fall en heldagsutflykt med tidig start och hemkomst efter mörkrets inbrott. Den som vill kan köra slalom idag istället. 

På kvällen firar vi alla fina prestationer.
 

Måndag - Sista dagen i Italien

Den som vill kör ett sista pass i längdspåren i Toblach. En ekologisk ostfabrik ligger nära vårt hotell där du kan gå på visning och provsmakning. 

Hemresa. Tågresenärer har tågstationen i Toblach på promenadavstånd, mycket smidigt. Nattåg Innsbruck - Hamburg och hemkomst nästa eftermiddag till Köpenhamn. Läs mer om tågresan här.
 

Förläng resan

Stanna kvar eller kom tidigare. För dig som vill stanna längre eller ankomma tidigare går det fint. Ange datum i bokningsformuläret så ordnar vi det. Du kan lägga till nätter på samma hotell, boka en tidigare ditresa eller senare hemresa eller stanna på vägen på dit och/eller hemvägen. Kontakta oss för tips och prisuppgifter på vad du är intresserad av.  
 

Kombinera med Marcialonga

Passa på och kör både Marcialonga och Toblach CortinaFör pris och tips på vad du kan göra mellan resorna, kontakta oss.
 

Vanliga frågor

Kan man förlänga sin vistelse på hotellet? 
Ja, skriv hur många nätter ni vill bo kvar i bokningsformuläret eller mejla så ordnar vi det. Det kostar 120 euro per person och natt i delat dubbelrum för halvpension på Hotel Cristallo**** och gratis resor i hela regionen. Stor frukost och fyra rättersmiddag ingår.

Får man hjälp med bokning av transport av er även om man önskar lägga till några dagar?
Om du väljer tåg, självklart!

Bokar ni tåg åt mig som inte följer med på er resa?
Nej.

Hur ser förmodad transport med tåg ut enligt er resa? Pris?
Köpenhamn - Hamburg - Innsbruck - Toblach med nattåg mellan Hamburg och Innsbruck. Avresa vid lunchtid, ankomst nästa dag vid lunch efter en god natts sömn. 

Mer information om tågresan
Priser för tillval som tåg, extra nätter, mm, på bokningssidan

Hur skulle tågresan i så fall se ut med förlänging? Pris?
Likadan som ordinarie datum, tågen går samma tider varje dag. Samma pris. Vill du göra stopp på vägen blir det litet dyrare. Kontakta oss om du vill stanna på vägen dit och/eller hem så skräddarsyr vi ett upplägg och du får såklart veta pris innan du bestämmer dig.

Finns det platser kvar?
Står det inte på bokningssidan att det är fullbokat finns det plats. Vi vet aldrig när resan blir fullbokad. När sällskap på 8-10 personer bokar in sig blir resorna fulla snabbt. Resan till Toblach har blivit fullbokad tidigt de senaste åren. 
 
Med tåg, hur lång tid tar det ungefär?
Det ger dig ungefär ett dygns avkoppling (eller arbetstid för den som behöver det).

Dagen efter loppet. Fantastiskt vackra miljöer att åka längd i runt Toblach.
Dagen efter loppet. Fantastiskt vackra miljöer att åka längd i runt Toblach.

Var är bäst att bo, Toblach eller Cortina?
Toblach alla dar i veckan. Det är ett mecka för längskidåkning, här går starten, här är gratis vallaservice inför loppen, här finns många fina slalomområden och även fina möjligheter för dig som vill vandra.

Toblach och resans kännetecken

Toblach ligger idag i Italien, men tillhörde tidigare Österrike. 84 % av befolkningen har tyska, 15 % italienska och knappt 1 % ladinska som modersmål. Här bor drygt 3000 invånare på 1213 meter över havet. Medan Cortina har fina slalompister satsar Toblach på längdskidåkare. Här har du 200 sammanhängande längdskidspår att välja på. Under vistelsen åker du gratis med lokaltrafiken och kan lätt ta dig till och/eller från olika områden och få uppleva fler spår utöver de du kör i loppet.

I Toblach hyrde Gustav Mahler ett sommarhus. Hans fru Alma lät bygga en "kompositionsstuga" åt sin man och det var här som Mahler komponerade större delen av sin nionde symfoni under sommaren 1909. Årets största evenemang här är Mahlerfestivalen i "Grand Hotel". Du passerar byggnaden, som idag är en kulturhus, efter 10 km om du kör det klassiska loppet. En annan stor händelse i Toblach varje år är Dolomiternas luftballongsfestival i början av januari. Ballongfärder över Dolomiterna erbjuds året runt.

Småskaligt, personligt, flexibelt med mycket omtanke och glädje
Vi gör allt för att förbli en av de mest efterfrågade arrangörerna på marknaden. Helheten är det som våra tidigare gäster uppskattar mest, men också småskaligheten och flexibiliteten. På resan till Toblach-Cortina är gruppen liten. Vi lär oss snabbt varandras namn och vi som arrangörer gör vårt yttersta för att varenda en i gruppen ska känna sig maximalt nöjd med sin resa. Det har alltid följt med gäster som inte har känt någon annan i gruppen från början. Vill du vara social och ha sällskap har du det av trevligaste medresenärerna, vill du vara för dig själv delar av eller hela tiden går det fint. 

Klimatutsläpp

På bilden ser du koldioxidutsläpp per person på resan med avresa från Göteborg. Här kan du räkna ut ditt avtryck från andra avreseorter. 

Vi är noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck och väljer småskaliga boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad. Det blir trivsammare för alla. Restauranten på hotellet i Toblach där du äter frukost och middag bjuder inte bara på otroligt god mat, de är också listade i Guide Michelins gröna "sustainable" kök. 

Transporten till resmålet står för lejonparten av resans klimatavtryck.  Klimatkompenserade varor och tjänster innebär inte lägre utsläpp.

2023 ska tågen Köpenhamn - Hamburg äntligen börja drivas med el istället för som tidigare diesel, vilket ytterligare kommer att sänka klimatutsläppen för tågresenärer.