webbhvd

Frågor och Svar om Marcialonga

Klarar jag av det?
Enligt oss och de allra flesta av våra tidigare resenärer är Marcialonga mindre ansträngande än Vasaslopet (långa loppet) respektive Tjejvasan, Vasaloppet30 och Vasaloppet45. Det gäller att ta sig upp till Canazei vilket innebär en flack stigning. Därefter vänder banan och som du ser på banprofilen går det mest neråt genom Val di Fassa och det är lätt att staka. I Val di Fiemme är det tämligen platt. Sista backen på 2 km är brant uppför. Är du elitåkare är denna sista backe kanske målet med resan. Motionärer brukar föredra att få effektiv fästvalla nedanför backen och ta sig upp med hjälp av publikens hejarop och högtalare vid målet. Den här backen är mycket enklare än sitt rykte, alla klarar den! Din upplevelse av loppet beror på hur väl du har förberett dig, din dagsform och väderleksförhållanden.

Har du tittat på Tour de Ski när Ebba Andersson med flera tagit sig uppför backen Alpe Cermis kan vi lugna dig med att den backen ingår i n t e i Marcialonga. Elitåkarnas backe ser du om du vrider blicken till vänster när du stakar på längs floden Fiemme. Din sista backe upp till Cavalese är småpotatis jämfört med Alpe Cermis, du klarar den utan problem och är i mål!
Har du tittat på Tour de Ski när Ebba Andersson med flera tagit sig uppför backen Alpe Cermis kan vi lugna dig med att den backen ingår i n t e i Marcialonga. Elitåkarnas backe ser du om du vrider blicken till vänster när du stakar på längs floden Fiemme. Din sista backe upp till Cavalese är småpotatis jämfört med Alpe Cermis, du klarar den utan problem och är i mål!

Hur anmäler man sig till loppen?
Här Betalar gör du när du har fått bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften. All information om priser mm finns under fliken Bokning Marcialonga. OBS: Gör din anmälan i god tid, resan har alltid blivit fullbokad tidigt.

Måste man vara medlem i en skidklubb?
Nej, inte om du åker med Globalrunners. Vi anmäler dig till loppet och du behöver inte ange någon skidklubb eller vara medlem i någon sådan.

Finns det billigare alternativ?
Ja, är ni 4-6 personer som vill dela lägenhet i Moena eller Cavalese och ordna resan själva, kostar det inklusive startplats i loppet från 635 Euro person. Mer information om det alternativet hittar du här.

Hur tar man sig till Marcialonga?
Vi bokar tåg åt alla som vill. Du kan också välja att boka transporten till Italien på egen hand. Vill du bara boka transfer från Venedigs flygplats tur och retur Moena väljer du det samtidigt som du bokar resan. I Moena går starten dit vi går från våra hotell på mindre än en kvart. Hem från målet för respektive 70 och 45 km loppet åker du gratis med buss. Väljer du lägenhetsalternativet i Cavalese går gratis transferbussar till Moena. 

Var hittar jag mitt startnummer?
På senhösten året innan du ska åka hittar du det på www.marcialonga.it under Entry - Startlist. Sök på ditt efternamn. Har du å, ä eller ö i ditt efternamn, skippa prickarna.

När vet jag vilken tid jag startar?
Månaderna före loppet hittar du din starttid på www.marcialonga.it under Race Info - Races Rules (srcolla ner litet på sidan) - matcha ditt startnummer i tabellen med starttider.

Hur tar jag mig hem från målet?
Det går gratis bussar till Moena från Cavalese där 70 km åkarna har målgång. Det går likaså gratis bussar till Moena och Cavalese från Predazzo där 45 km åkarna har sin målgång. Sista gratisbussen går klockan 19 från Cavalese.

Är loppen seedningsgrundande till Vasaloppet?
Ja, Marcialonga är seedningsgrundande i Vasaloppet. Marcialonga ingår i wordloppet. Likaså är Vasaloppet och Öppet Spår seedningsgrundande för Marcialonga och alla andra lopp som ingår i Worldloppet och numer även långlopp i Visma Ski Classics, så länge dina resultat är färska från de senaste två åren, inte äldre.

Med anledning av att många var förhindrade att delta i lopp under pandemin, gör Marcialonga undantag inför 2023 års seedning och tillåter tre år gamla resultat. 

Kan jag få hjälp med vallan före och under loppen?
Ja, före loppen kan du få hjälp av Globalrunners och medresenärer med råd och tips. Vi har en teoretisk och praktisk genomgång i hur du vallar dina skidor på fredagskvällen för de som vill. Vill du lämna in dina skidor kan du göra det hos våra specialister i Moena som känner till de lokala snöförhållandena väl. Det kostar från 50 Euro att lämna in sina rengjorda skidor för vallning på lördagen där du hämtar dem på eftermiddagen/kvällen samma dag före loppet.

Under loppet finns vallaservice som är gratis utefter banan. Många tackar ja till detta, om inte förr så inför sista, branta backen på ca 2 km upp till målet i Cavalese.

Finns det något rep och när dras det?
Ja, med generösa tidsmarginaler. Rep dras i Canazei, Predazzo och Molina där de som inte har passerat får lov att avbryta loppet. Du som anmäler dig till resan får alla reptider.

Vad finns på kontrollerna?
På bilden längst ner på sidan ser du var det finns kontroller och vad de tillhandahåller. Utefter banan finns energi, första hjälpen, vallahjälp samt stavar och skidor att låna om något skulle gå sönder.

Mat och dryck
Arrangören tillhandahåller vatten och sportdryck, te och på slutet kaffe. Torkad frukt, apelsinklyftor, bananer, sockerbitar, skinkmackor och kakor av olika slag finns också. 

När går bussarna och vad kostar det?
Till starten behöver du inte åka buss, vi går dit på en kvart från hotellen. Hem är det gratis buss för alla skidåkare och sista bussen går från Cavalese klockan 19. Bussen från Cavalese tar cirka en halvtimme eller litet mer. Bor du i Cavalese i lägenhet går gratis bussar till starten på morgonen.

Vad ingår i Marcialongaresans pris? 
Del i dubbelrum på fina och centrala hotell i Moena med spa, bibliotek, skidförråd och vallarum
Frukostpension eller halvpension
Anmälan till valt lopp
Teoripass och praktisk vallalektion
Medalj och pasta efter målgång
Buss från målet i Cavalese tillbaka till Moena
Prima stämning och jättetrevliga medresenärer
Träningsprogram
Reseledning och service av Globalrunners
Lagstadgad Resegaranti enligt Resegarantilagen

Tillval
Enkelrum 1850 kronor.
Suite 950 kronor per person.
Tågresa till Italien 3000 kronor per person tur och retur.
Transfer från Venedigs flygplats tur och retur 950 kronor.
Extra nätter från 1100 kronor per person och natt.
Den mycket populära och minnesvärda firarmiddagen söndagkväll.

Vi har också ett billigare alternativ för 635 Euro där du bor i lägenhet och ordnar resan själv. För mer information om Marcialongapaket i lägenhet, klicka här.

Kan man ta med sig barn på resan?
Mycket gärna, det har vi haft tidigare gäster som har gjort. Resan blir ett fint minne och alla i familjen kommer hem med medaljer om halsen. Åldersgränsen i Marcialonga 70 km är 18 år och i 45 km loppet 16 år, men på lördagen går lopp för barn och ungdomar. Det går bra att anmäla sig till Minimarcialonga för de minsta på plats för 10 Euro. Ungdomar ska anmäla sig senast fredagen före loppet. 

För familjer som väljer att resa med tåg till Italien på Globalrunners Marcialongaresa utgår inget tågtillägg för barn. 

När måste man anmäla sig?
Innan resan blir fullbokad. Exakt datum för det vet vi aldrig. Får du inte plats sätter vi upp dig på väntelista och kontaktar dig om vi får något återbud och kan erbjuda dig en plats. Globalrunners Marcialongaresor har alltid blivit fullbokade på ett tidigt stadium. Det tycks inte spela någon roll hur många platser vi erbjuder. Det är vår i särklass mest populära resa. 

Hur är avståndet utmärkt efter spåret?
Längs spåret finns avstånd till mål angivet på tydliga skyltar. 

Hur får man sin nummerlapp och chip?
Det hämtar Globalrunners ut åt dig och delar ut till alla åkare kvällen före loppet på hotellet där du bor.

Hur vet jag att jag är anmäld och i vilken startgrupp?
Det går att söka på www.marcialonga.it  under senhösten före loppet. Globalrunners är officiell arrangör och anmäler dig i det lopp du väljer när du anmäler dig till resan. 

Kan jag överlåta min startplats till någon annan?
Ja, men din ersättare får betala samma pris som övriga resenärer som anmäler sig på resan och vi tar ut en avbokningsavgift om du avbokar resan för de kostnader vi har haft för dig enligt våra resevillkor.

Hur sker tidtagningen?
Med engångschip som vanligen sitter på baksidan av nummerlappen. 

Kan jag seeda mig?
Lopp som ingår i Worldloppet är seedningsgrundande och numer även långlopp i Visma Ski Classics. Resultat från de senaste två åren gäller (2023 senaste tre åren pga Covid och många inställda lopp). Följande lopp är exempel på lopp som är seedningsgrundande i Marcialonga: 

Amerika: American Birkebeiner · Gatineau Loppet  · Ushuaia Loppet
Asien: Sapporo International Ski Marathon  · Vasaloppet China
Europa: Bieg Piastów · Birkebeinerrennet · Demino Ski Marathon · Dolomitenlauf · Engadin Skimarathon · Finlandialoppet · Fossavatn Ski Marathon · Jizerská padesátka · König-Ludwig-Lauf ·Marcialonga · Tartu Maraton · Transjurassienne · Vasaloppet
Oceanien: Kangaroo Hoppet · Merino Muster · La Diagonela ·Årefjällsloppet

Åker du 45 kilometersloppet är även kortare lopp seedningsgrundande som till exempel Tjejvasan och Vasaloppet 45.

Seedningstabell för Marcialonga 2023

Kan nära och kära följa mig under loppet hemifrån?
Ja, på www.marcialonga.it kan de följa ditt lopp i realtid när du har startat, passerar mellantider och går i mål. Loppet brukar även sändas i olika TV-kanaler.

Kan jag byta sträcka från 70 till 45 km eller tvärtom?
Ja, gratis före den 1 september varje år. Därefter mot en kostnad av 30 Euro fram till början av januari. Därefter är möjligheten stängd. 

Vad händer om jag startar i 70 km klassen och ändå bryter vid 45 km?
Du får inget officiellt resultat, ingen medalj, inget diplom och ingen Finisher tröja om du har beställt en sådan. Mat och buss tillbaka till Moena eller Cavalese går även från Predazzo där 45 km målet är, men har du lämnat in överdragskläder och startat i 70 km klassen, måste du hämta upp dem mot uppvisande av din nummerlapp vid målet i Cavalese.  

Hur bor vi?
De flesta platser är del i dubbelrum på hotellen. Det finns även enstaka enkelrum, några trebäddsrum och några suiter. Väljer du lägenhet bor ni 4-6 personer i dessa i Cavalese eller Moena. 

Kan jag resa dit tidigare och/eller hem senare?
Vill du åka ner tidigare och/eller hem senare går det fint. Vi bokar i så fall en individuell resa till dig mot ett tillägg på 600 kronor eller så bokar du din egen transport. Vill du bo på samma hotell som under ordinarie resas datum väljer du hur många nätter du vill bo extra som tillval, före och/eller efter ordinarie datum.

Höjdkurva för Marcialonga. Klicka på bilden så förstoras den.
Banan med byarna som vi passerar. Klicka på bilden så ser du bättre.