webbhvd

MTB i Dolomiterna

MTB cyklister som gillar Italien och vill cykla i fanstastiska bergsmiljöer - se hit! På den här resan cyklar du under en hel vecka i september i de vidunderligt vackra Dolomiterna. Din guide är mannen, myten, legenden som tveklöst är den som kan MTB i Val di Fiemme med omkringliggande områden bättre än någon annan. Han är uppvuxen på platsen där du bor och är en mycket trevlig och karismatisk person. Han vet exakt hur han ska anpassa nivån i gruppen efter deltagarna och han är dessutom en skicklig mekaniker.

Du får bo på ett fint trestjärnigt certifierat cykelhotell med halvpension. Hotellet har framdämpade MTB-cyklar som du får låna gratis under hela resan. Vill du hellre ha en framdämpad el-MTB kan du hyra den för 40 Euro per dag i sex dagar. Har du väldigt höga krav på cykeln kan du hyra en cykel i en sportaffär i grannbyn, fulldämpad eller el-MTB från 184 Euro/6 dagar och uppåt. När du har bokat resan får du hela prislistan och kan välja vilken sorts cykel du vill låna eller hyra om du inte tar med din egen. 

Landskapet är detsamma som när vi åker längdskidor här på vintern (Marcialonga) med den skillnaden att du cyklar betydligt högre upp i bergen. Flera dagar startar med lift upp, med cyklarna på och sedan full njutning på rull. En dag är vilodag när du kan forsränna, vandra, bada termalbad eller göra något annat än cykla om du vill. Om ledaren bedömer att alla i gruppen har de tekniska och fysiska färdigheter som krävs, kan veckan avslutas med en dag i Sella Ronda som många slalomåkare kör på snö.

En superkul semester för dig som gillar att cykla i berg och terräng. Ät och drick gott, bor bra i en by i bergen, cykla mycket och få nya vänner som delar ditt intresse.

Utmana dig själv, bli en skickligare cyklist och ha väldigt kul hela veckan!
Utmana dig själv, bli en skickligare cyklist och ha väldigt kul hela veckan!

Datum: 3-10 september 2023.
Reslängd: 8 dagar/7 nätter.
Halvpension
Minsta antal deltagare:
6
Max antal deltagare: 15

I priset ingår

 • Del i dubbelrum alla nätter. 
 • Halvpension med stor frukostbuffé och fyrarätters middag varje dag.
 • Fem dagars ledarledd cykling på noggrannt utvalda rutter. 
 • Framdämpad MTB
 • Bussresor i hela Trentino regionen.
 • Välkomstdrink och informationsmöte.
 • Detaljerad MTB-karta.
 • Tvätt av cykelkläder 3 gånger. 
 • Spa på hotellet 3.30-7.30 pm var dag.
 • Transfer med din cykel till olika startplatser.
 • Val di Fiemme kortet som bland annat ger dig gratis resor med liftarna. Dock tillkommer 5 Euro för cykeln i liftarna.
 • En engelsktalande guide för 6-10 personer. Två engelsktalande guider om gruppen blir 11-15 personer.
 • Lagstadgad resegaranti.

Program

Dag 1: Ankomst och incheckning. Välkomstdrink och genomgång av cykelprogrammet under kommande vecka.

Varje dag ingår en riklig och god frukostbuffé samt fyra rätters middag på kvällen, där du får välja på tre olika förslag per dag.

Dag 2: Cykling genom naturen i Val di Fiemme till de flesta av dalens byar och till vattenfallet i Cavalese. Turen startar från hotellet och är en inbjudan för att du ska förstå och uppskatta de vackra och karakteristiska hörnen av Fiemmedalen. Du cyklar på små icke asfalterade vägar och cykelleder.

Svårighetsgrad: Medel. Distans: 36 km. Höjdskillnad: 720 meter. Tid: 4 timmar.

MTB i Italien.

Dag 3: Val Venegia och Baita Seantini. Skogsstigarna mot Baita Segantini är inte tekniskt svåra och tillåter dig att slappna av beundra det vackra landskapet med Pale di San Martino.

Idag tar gruppen transferbussen till starten. Cyklingen börjar på en stig genom skogen upp till Malga Venegia. Därifrån är det brant uppför till Baita Segantini, en av de mest suggestiva och fotograferade platserna i regionen. Därifrån går det nedför till stugan i Cervino och sedan upp igen till Juribello refugion. Nedför igen och sen upp till startplatsen igen. Det går att cykla tillbaka till hotellet om gruppen vill - i så fall är det 20 km nedför och platt, förutom några korta uppförsbackar vid Paneveggio sjön.

Distans: 45 km. Höjdskillnad: 900 meter. Tid: 5 timmar. Svårighet: Svår framför allt fysiskt.

Vyerna över Pale di San Martino lär du bära med dig länge.
Vyerna över Pale di San Martino lär du bära med dig länge.

Dag 4. Latemar. En tur med oförglömliga vyer över bergskedjan Latemar och Rosengarten. Du når Carezza sjön, en riktig pärla i skogen.

Du cyklar 360 grader runt Latemar massivet med ett fantastiskt panorama. Gruppen tar först transferbussen till Pampeago passet (2000 möh i Fiemme Obereggens skidområde). Därefter cyklar du till Carezzasjön (se nedan bild). Från Karerpasset går det nedför till Moena och därifrån ganska platt/lätt nedför via Predazzo och hem till hotellet.

Distans: 50 km. Höjdskillnad: 460 meter. Tid: 5 timmar. Svårighet: Medel.

Carezzasjön som Rosengartens toppar speglar sig i.
Carezzasjön som Rosengartens toppar speglar sig i.

Dag 5. Den tidigare banvallen i Fiemmedalen.
Idag startar cyklingen från hotellet. Från San Lugano passet cyklar du neråt i 18 kilometer och når Caldaro sjön. Turen på den gamla banvallen är inte svår men väldigt trevlig, full av historia och går genom tunnlar och över broar som bygdes av soldater och fångar under första världskriget. Det blir mestadels grusvägar av god kvalitet förutom 2 kilometer i början där vägen är full av gropar. 

Distans: 50 km. Höjdskillnad: 800 meter nedför, 500 meter uppför. Tid: 5 timmar. Svårighetsgrad: Medel.

Caldaro sjön.
Caldaro sjön.

Dag 6. Vilodag. Cykla på egen hand eller ta bussen (gratis) till regionens huvudstad Trento, resan tar cirka 1,5 timme enkel väg. Du kan också besöka termalbaden i Pozza di Fassa, vandra eller forsränna eller bara njuta hemma på hotellet i byn du bor i. Vad du än hittar på hjälper personalen dig att boka dagens aktivitet som du själv betalar på plats.

Det finns många alternativ som du kan göra på vilodagen under MTB resan. Till exempel som här på bilden forsränna på Avisio floden.
Det finns många alternativ som du kan göra på vilodagen under MTB resan. Till exempel som här på bilden forsränna på Avisio floden.

Dag 7. Alphyddedagen. 
Dagen börjar med transferbuss till Oclini passet där dagens cykling startar. Det här är en panorama tur i skidbackarna. Den andra delen av dagen går från Cugola passet till Maso dello Speck. Det är en lätt och vacker tur med en väldigt lång och spektakulär utförslöpa på slutet.

Distans: 40 km. Höjdskillnad: 800 meter. Tid: 5 timmar. Svårighet: medel.

Dag 8. Utcheckning efter frukost och avresa. 

Sella Ronda

Sista cykeldagen kan, om guiden bedömer att gruppen klarar av det, bytas ut mot en dag runt Sella Ronda. Den turen är mer krävande och erbjuder hissnande upplevelser i världsarvet genom fyra dalar som omger Sella massivet - Val di Fassa, Val di Fiemme, Alta Badia och Arabba. Några av Globalrunners Marcialongagäster kör varje år Sella Ronda på slalomskidor. Tack vare många stolliftar och kabinbanor blir höjdskillnaden uppför med cykel relativt måttlig. Det är dock många nedförslöpor som kräver god MTB-vana. Start från hotellet klockan 08, åter på kvällen klockan 19 med transfers till och från Campitello 34 km från hotellet. Extra kostnad 105 Euro för denna dag inklusive transfers, liftar, assistans etc.

Distans: 58 km. Höjdskillnad uppför med cykel: 500 meter. Höjdskillnad uppför med liftar: 4000 m. Nedför med cykel: 4000 m.
 
Grusväg 40 %, leder 17 %, single tracks 12 %, asfalterad cykelbana 9 %, asfaltsväg 4 % och liftar 18 %.

Start från Campitello 1450 m, Col Rodella 2300 m, Passo Sella 2100 m, Selva Gardena 1563 m, Gardena passet 2298 m, Corvara 1568 m, Campolongo 1875  m, Arabba 1605 m, Portavescovo 2475 m, Pont de Vauz 1851 m och Pordoi passet 2239 m.

Vårt MTB-hotell

Vårt trestjärniga familjeägda hotell drivs med hjärta och hjärna av två bröder från byn. Här kommer du att trivas fint! Detta blir din bas under MTB veckan i Dolomiterna.

Under veckan bor du på ett lugnt hotell i alpin stil med vidsträckt utsikt över bergen som omger byn. Här finns ett spa, cykelrum med cykeltvätt och en stor trädgård. Alla rum har eget badrum och balkong. Det finns även TV med satellitkanaler och wifi såklart. 

Varje morgon serveras en generös frukostbuffé och på kvällen får du välja mellan tre olika alternativ till fyrarätters middagen som serverar regionala och italienska rätter.

Bycentrum ligger 500 meter bort. Cavalese ligger 7 km från hotellet och till Trento tar det 1,5 timmar med lokalbuss. 

FAQ

Val Venegia dag 3.
Val Venegia dag 3.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Du ska ha testat Moutainbike tidigare och kunna cykla 3 mil om dagen i kuperad terräng på ojämnt underlag. Räkna med långa härliga dagar, ca 6 timmar per dag. Du får stor variation i cyklingen. Är du osäker på din kondition kan du hyra en el-MTB och ta hjälp av el-motorn när du vill.

Kan jag åka ensam?
Absolut, du lär få minst lika kul som de som åker med sällskap!

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel om du inte lånar eller hyr en på plats. Hjälm, cykelskor och egna pedaler är billigare att ta med. Annars duger vanliga joggingskor.

Hur är det med vatten? Du kan fylla på din vattenflaska med kallt, gott källvatten under dagarna. Kranvattnet är lika bra i Italien som hemma.

Hur bokar jag resan till Italien? När du har betalat anmälningsavgiften får du en lathund för hur du enkelt bokar resan till destinationen med olika färdmedel. Tar du tåget från Sverige, blir de sista två timmarna med buss. Om du flyger är Verona och Innsbruck närmaste flygplatserna, varifrån du kan åka med kollektivtrafiken till hotellet. Vi rekommenderar tåg för klimatets skull och visar hur du smidigt bokar det.

När måste jag anmäla mig? Innan resan blir fullbokad och det vet vi aldrig. Boka när du vet att du vill följa med!

Kommer ni att ordna resan 2024? Ja, för enskilda grupper på 8-15 personer skräddarsyr vi resan de datum ni önskar. 

Vad heter hotellet? Jag vill kika på det i förväg. 
Vi ser tyvärr detta som vår affärshemlighet. Vi har rekat många MTB hotell i Italien för att hitta det allra bästa och vill att du bokar det av oss.

Huvudguide och reseledare

D som äger cykelhotellet med sin bror är en lugn och leende man. För 30 år sedan var han Italiens bästa landsvägscyklist och vann de nationella mästerskapen. Sedan dess har han cyklat med grupper i bergen nästan varje vecka under barmarksäsongen. Han har en otrolig fingertoppskänsla för vad som passar var och en och anpassar veckan på ett optimalt sätt efter gruppens förutsättningar

Det D inte kan om MTB i Val di Fiemme och omkringliggande områden vet ingen annan heller. Han är Il maestro på sadeln och en himla trevlig man i sina bästa år som pratar utmärkt engelska.

Gratis lånecykel under hela veckan

Vi har 15 framdämpade MTB som du kan låna under hela resan. Vill du hellre ha en fulldämpad eller E-MTB kan du hyra det på plats, från 184 Euro/6 dagar.

Dolomiterna

Pampeago passet dag 4.
Pampeago passet dag 4.

Dolomiterna är en del av Alperna i nordöstra Italien. De ligger till största delen i provinsen Belluno, men sträcker sig även över delar av provinserna Bolzano, Trento, Vicenza, Udine och Pordenone. Området täcker en yta från Adigefloden i väst till Pievedalen i öst; från Pustertal i norr till Val Sugana i söder. Regionen är vanligen uppdelad i västra och östra Dolomiterna på ömse sidor om dalgångarna Gadertal - Campolongopasset - Cordevoledalen.

För 200 miljoner år sedan låg Tethyshavet här med korallrev över en horisontell lavaplatta. När vattnet försvann eroderades de torrlagda områdena. Lavan var mjukare än de förkalkade korallreven, varför lavan försvann och de hårdare kalkformationerna stod kvar. Det är förklaringen till områdets spektakulära bergstoppar mellan dalgångarna. 

Naturliga grottor saknas nästan helt, men det finns åtskilliga militära tunnelsystem som skapades under första världskriget, när fronten mellan Italien och Österrike-Ungern gick genom Dolomiterna.

Högsta toppen är Punta Penia, även kallad Marmolada, 3 342 m ö h. Toppen bestegs första gången av österrikaren Paul Grohmann 1864.

Namnet kommer från dolomit, en sorts kalksten, som finns i berggrunden. Mineralet är uppkallat efter fransmannen Déodat Gratet de Dolomieu (1750-1801) som 1789 kom på den kemiska sammansättningen. Dessförinnan hade bergskedjan kallats Monti Pallidi - de bleka bergen.

Befolkningen har invandrat från olika håll. I norr talas tyska, i söder italienska och i gränsområdet ladinska som EU erkänt som minoritetsspråk. Längst i söder är zimbriska modersmålet.

Datum 2023

Ankomst söndagen den 3 september.
Avresa söndagen den 10 september.

Kommer ni att ordna resan 2024? 
Ja, för enskilda grupper på 8-15 personer skräddarsyr vi resan de datum ni önskar. 

Resans pris

1295 Euro per person.

Enkelrumstillägg: 145 Euro totalt.

Lokal turistskatt á 2,50 Euro per person och natt ingår ej, den betalas direkt till hotellet.

När du har skickat in din bokning, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. När du har betalat anmälningsavgiften får du tips på hur du kan boka resan till Italien, kontaktuppgifter till hotellet och prisuppgifter på olika hyrcyklar om du inte nöjer dig med att låna en av MTB-hotellets framdämpade gratis.

Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Anmälningsavgift, slutbetalning och eventuella tillägg betalas i svenska kronor enligt gällande valutakurs vid fakturering. 

Boka MTB i Dolomiterna

Har du rest med oss tidigare? Skicka ett mejl till info@globalrunners.se och säg att du vill med på resan, vi har alla övriga uppgifter.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter sig.
 • yyyymmdd-xxxx
 • +46xxxxxxxxxx
 • Vill du hellre hyra en fulldämpad MTB eller en E-MTB väljer du vilken cykel du vill hyra efter att du har betalat anmälningsavgiften och fått beskrivning av de olika varianterna och vad de kostar. Du kan förstås också ta med din egen cykel om du föredrar det.

Om du tänker gifta dig

... föreslår vi denna film som inspiration.