webbhvd

Cykla från Verona till Bologna

Hit men inte längre. Gardasjön gör ingen besviken. Efter att ha cyklat den mest kuperade delen av resan från Verona genom Valpolicella väntar kanske ett dopp här.

Veneto - Lombardiet - Romagna

I hjärtat av norra Italien ligger Verona, en stad genomsyrad av historia och romantik. Den fungerar som den perfekta utgångspunkten för att ge dig ut på ett äventyr som tar dig genom några av Italiens mest förtrollande regioner. En ikonisk rutt sticker ut: Solleden som är en del av cykelleden EuroVelo 7 och går från Verona till Bologna. 

Cyklingen är fantastisk, men maten är ännu bättre! Från balsamvinäger till friterad gnocco och allt däremellan, ackompanjerat av varmt välkomnande värdskap. Vi rekommenderar att du lägger till den extra mat- och vinupplevelsen vid fyra tillfällen som kommer att förhöja resan ytterligare.

Du cyklar cirka 45 km per dag, mest på asfalterade cykelleder och små vägar men ibland på grus. Det är tämligen flackt, utom första sträckan som innehåller en del upp- och nerförsbackar. Hyr du cykel ingår bland annat två packväskor på pakethållaren och du kan lämna din resväska i Verona och få den i Bologna när du lämnar tillbaka din cykel. Du kan också välja att lägga till bagagetransport varje dag.

Solledens sträckning.

Cykelpaket

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter.
Antal cykeldagar: 6.
Längd: 25 mil.
Datum: april-maj och september-november.
Startdag: söndagar
Start och slut: Verona/Bologna
Minimiantal: 2 personer.
Sista anmälningsdag: 30 dagar före ankomst.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär sju nätter. Det är trestjärniga hotell, B&B och i ett modernt hostel i Bologna.
 • Frukost varje dag.
 • Resplan med GPX filer och en cykelledbok.
 • Upphämtning av hyrcykel i Bologna.
 • Jourtelefon 24/7.
Tillval:
 • Hyrcykel - hybrid, gravel (grus - inte nödvändigt på denna resa) eller el.
 • Bagagetransport varje dag.
 • Mat- och vinprovning på fyra ställen 120€ - rekommenderas!

Hyr cykel eller elcykel

loading...

Cykelhyra för hybridcykel kostar 110,00 € för de sex cykeldagarna på resan. Lås, hjälm, mobilhållare, liten framväska och två cykelväskor på pakethållaren. Hämta cykeln i Verona och lämna den i Bologna

Cykelhyra för el-cykel kostar 220,00 € för de sex cykeldagarna på resan. Lås, hjälm, mobilhållare, liten framväska och två cykelväskor på pakethållaren ingår. Hämta i Verona och lämna i Bologna

8 dagar/7 nätter

 • Omkring 45 km per dag.
 • 995 euro.
 • Avgång varje söndag.

Fler cykelresor

Cykelresor i Europa.

Spana in våra gruppresor från Prag till Wien, spacykelresorna i Böhmen, träningslägren för landsvägscyklister i Apenninerna med sex pass att välja på varje dag, vidsträckt utsikt över Adriatiska havet, spa, strand och helpension samt cykelresorna Vänern Runt.

Om Solleden

Rutten går mestadels på cykelleder. Den första etappen mellan Verona och Gardasjön är den enda som innehåller några upp- och nedförsbackar. Underlaget är oftast asfalt men det finns också några grusvägar längs vägen. Lättcyklat och bilfritt större delen av vägen.

Höjdpunkter

Gardasjön - ta ett simtur och svalka dig i vattnet.
Verona, Mantua och Bologna - vackra, historiska städer.
God mat och dryck varje dag.

Program

Dag 1 Ankomst till Verona söndag.
Från de fortfarande intakta lämningarna från romartiden, bland dem Arenan - utomhusoperan som är en av världens största amfiteatrar - till medeltida byggnadsverk om Castelvecchio-bron till Julias hus med balkongen som Romeo sjöng för sin älskade under och hela Shakespeare historien och de stora adelspalatsen. Varje gata, bro och kvarter i Verona kommer definitivt att fascinera dig. Det sägs att ingenstans är Italien så mycket Italien som just i Verona och många med oss håller med.

18.00 Anpassning av din cykel (om du ska hyra en cykel). Första natten sover du här i romantikens huvudstad.


Dag 2 måndag Verona - Peschiera del Garda – 38 km med några upp- och nerförsbackar.

Ni lämnar Verona på cykelvägen längs Biffiskanalen. Trampa vidare genom vingårdar och olivlundar inåt landet mot Gardasjön på lågtrafikerade vägar till Peschiera del Garda. Slå dig ned på en strand eller besök Peschiera-fästningen, det imponerande försvarsverket från 1800-talet av habsburgarna. De förutsägbara vindarna i det varma medelhavsklimatet har gjort Italiens största sjö till en favorit bland seglare och vindsurfare. Om morgnarna blåser peler från norr till söder. På eftermiddagarna vänder vinden och byter namn till ora.

MAT&VIN 1 Om du har lagt till den extra mat- och vinupplevelsen kommer du idag att smaka ekologiskt lokalt vin från Bardolino-området på en gård som drivs av en familj. Övernattning i Peschiera del Garda.

Det gäller att hålla vätskebalansen.
Det gäller att hålla vätskebalansen.

Dag 3 tisdag Peschiera del Garda - Mantua 47 km

Lugn cykelväg som följer flodens Mincios smaragdgröna vatten. Mincio flyter genom Lombardiet och är Gardasjöns huvudsakliga utlopp. Stanna vid Borghetto sul Mincio hus och kvarnar, en uråldrig plats med en speciell charm. Ovanför ståtar det vackra medeltida slottet Valeggio sul Mincio med sina svalstjärtade krigsväggar. Målet för dagen är Mantua, en charmig medeltida stad omgiven av tre sjöar. Ankomsten när du cyklar mellan Lago Superiore och Lago di Mezzo är spektakulär, i synnerhet under lotusblommornas blomning. Övernattning i Mantua.

Vissa tycker att bara Amaronevinerna är värda resan hit.

Dag 4 onsdag Mantua - Ostiglia 42 km.
Från Mantua kastar du dig ut i spenaten på landsbygden, bland kanaler och odlade fält. Du cyklar längs Minciofloden till Governolo, som var en befäst by med ett slott, som senare förstördes. Idag återstår det delvis nedgrävda vattenverket, ett torn med klocka och några hus. På nästa sträcka rundar du Po, Italiens längsta flod, numer delvis sandig på grund av utbredd torka. Idag sover du i Ostiglia där kan sjunka ner och njuta i hotellets pool efter dagens cykling.

Dag 5 torsdag Ostiglia - Mirandola 48 km.
Kör över Po-bron till staden Revere. Här kan du beundra Ducal palatset med sina ståtliga torn. Fortsätt västerut på vallen övanför Po, högt över den omgivande landsbygden. Du lämnar snart Po cyklar ner längs Secchiaflodens vindlingar. Här ligger Concordia sulla Secchia, den första staden i regionen Romagna. Du fortsätter på landsbygden mot Mirandola där Giovanni Pico dei Conti della Mirandola föddes, en italiensk 1400-talsfilosof som är traktens stolthet.

Mirandola har kvar sin ursprungliga åttkantiga plan och välkomnar dig med ett stort torg, familjen Picos vackra medeltida slott och ett litet men livligt historiskt centrum.

MAT&VIN 2 Om du har lagt till den extra mat- och vinupplevelsen kommer du idag att få smaka olika typer av balsamvinäger på en liten gård på landet.

Dag 6 fredag Mirandola - San Giovanni in Persiceto 41 km.
Idag går cykelleden till en början på nedlagda järnvägsspår. I San Felice sul Panaro ligger det vackra tegelslottet Rocca Estense. Du passerar genom de långa arkaderna som är karekteristiska för städer i Emilia Romagna och anländer till San Giovanni i Persiceto. Här hittar du ett fysikmuseum, små torg med fantastiska väggmålningar och spår från karnevalens uråldriga historia, som är utspridda över hela staden.

MAT&VIN 3Har du lagt till extra mat- och vinupplevelser får du idag smaka salami och ost från lokala producenter i en liten butik.

Det bästa med att resa är alla möten med människor.
Det bästa med att resa är alla möten med människor.

Dag 7 lördag San Giovanni in Persiceto - Bologna 36 km.
Du lämnar cykelvägen på det före detta järnvägsspåret och cykla en lite trixig väg för att du säkert ska komma in i den stora staden Bologna. Bologna är definierad med tre ord: den lärde, den röda och den feta. Det är den rika staden med tusen arkader, skyhöga torn, uråldriga universitet, sitt välkända och välsmakande kök och massor att uppleva.

På Piazza Nettuno, som tillsammans med Piazza Maggiore representerar stadens centrum, parkerar du cykeln före en en rundvandring i den historiska stadskärnan. Utnyttja ditt kostnadsfria besök i klocktornet och beundra staden från ovan.

MAT&VIN 4 Om du har lagt till den extra mat- och vinupplevelsen, får du idag gå en självguidad matvandring i landets gourmet centrum Bologna med fyra stopp.

Hämta cykeln och cykl till Vi hämtar våra cyklar för att komma fram till vårt boende i Bologna, ett modernt vandrarhem med en ungdomlig atmosfär.

Dag 8 söndag Avresa Bologna.
Frukost och hemresa. Arrivederci!

Mat- och vinprovning

Vi rekommenderar varmt att du lägger till mat- och vinprovningspaketet som erbjuds på gårdar, i små affärer och fina platser längs vägen.

Olivoljor, extra virgin, in da making.
Olivoljor, extra virgin, in da making.
I Bologna ingår provsmakning på fyra olika ställen under en matpromenad om du väljer till Mat&Vin provning.

Resan till Italien

Vi rekommenderar tåg för klimatets och framtidens skull. Från Köpenhamn går det smidigt med dagtåg till Hamburg, middag och sedan nattåg till Innsbruck. Byte till direkttåg som tar dig raka spåret via Brennerpasset till Verona. Endast två byten på vägen med andra ord - i Hamburg och Innsbruck.

Avresa lördag efter lunch från Köpenhamn, ankomst Verona söndag efter ett dygn nästa dag. På nattåget som avgår 20.02 sover du gott i ligg- eller sovvagn och frukost ingår före ankomst till Innsbruck 09.14.

Vi berättar hur du enkelt bokar dina tågbiljetter om du vill åka tåg, reguljärt eller med interrail kort.

Vill du inte ta tåget kan du flyga till Verona. Bussen tar 17 minuter till centrum. Alternativt flyg till Venedig och tåg till Verona som tar litet mer än en timme.

Bra att tänka på

Transporteras mitt bagage med bil?
Ja, om du lägger till den tjänsten. Annars nej. Hyr du cykel ingår två cykelväskor på pakethållaren.

Hur bokar jag min resa till Italien? När du har betalat anmälningsavgiften får du tips på hur du kan boka din resa till Italien. 

Egen eller hyrd cykel?
Att hyra är onekligen enklast. Hybrid funkar fint eller el-cykel. Vill du ha en gravel, vilket inte är nödvändigt eftersom rutten är asfalterad för det mesta och ibland på grus, kostar gravel lika mycket som el-cykel att hyra. 

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk mot läkarintyg. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV 

Kan jag åka i omvänd rikting? Nej.

Garanterar ni sol varje dag eftersom jag cyklar på solleden? Nej, var beredd på alla sorters väder, det är mer spännande än bara sol.

Boka Cykelresan Verona - Bologna

Pris per person: 995 euro.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Observera att turistskatt inte ingår utan betalas till varje boende på plats. Det brukar röra sig om ett par euro per person och dag.


Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • Vänligen observera att ni måste vara minst två personer som bokar resan. Det går fint att antingen dela ett dubbelrum eller välja enkelrum.

 • Om du vill kan du lämna en resväska där du hämtar ut din hyrcykel.

 • Om det var på internet, var där?

Texter och bilder: Copyright Globalrunners. Kopiering och eftertryck förbjudet.