webbhvd

Löparresa till Verona november 2024

I mål springer alla löpare på Piazza Bra precis intill Operan som veronaborna kallar Arenan. Det är den största amfiteatern som finns efter Colloseum och en av tre aktiva i Italien.
I mål springer alla löpare på Piazza Bra precis intill Operan som veronaborna kallar Arenan. Det är den största amfiteatern som finns efter Colloseum och en av tre aktiva i Italien.

Spring i romantikens tecken

I världens mest romantiska stad* går Verona Maraton - 10 km, halvmaraton och maraton. När novemberrusket lägger sig som en våt, mörk filt över Sverige, dagarna är korta och loppen börjar sina här hemma, är det härligt att unna sig en resa till Italien med löpning, cykling i Valpolicellas vindistrikt och en professionell glasskurs! 

Bansträckningarna av loppen går längs den snirklande floden Adige, på landsbygden utanför stadskärnan och i gamla stans gränder. Det är tämligen platta banor med snöklädda Alper som en snygg fond. Start och mål för alla sträckor är den stora, romerska amfiteatern. Du bor bra på gångavstånd till start och mål. 

Den gamla kulturstaden Verona är en av Italiens vackraste städer, med en speciell stämning fylld av livsglädje, gastronomi och skaparanda. Utbutudet av musik, konst, arkitektur och historia håller hög klass. Den känslofyllda atmosfären kommer nog aldrig släppa taget om Verona. Balkongen där Julia stod ovanför en sjungande, trånande Romeo finns kvar och fotograferas flitigt av turister. Venetoregionen mellan Gardasjön och Venedig är på många sätt skiljelinjen där Nord- och Syditalien möts. 

Navet i Verona är den stora piazzan Bra, med rådhuset och den världsberömda Arena di Verona, där sommarens operafestivaler äger rum. Verona är också platsen där Shakespeares Romeo och Julia utspelar sig och hemmaplan för fotbollslaget Hellas Verona. Staden är dock mycket mer än teater och matcher i blågula tröjor. Vindlande gränder, låga stenhus med tjocka väggar från romartiden, vingårdar inpå knuten och italienskt värdskap är ytterligare motiv för Globalrunners löparresa hit i höst!

Fint hotell i Gamla stan

Hotel Accademia**** har fått betyget 9,2 av 10 bland 2509 recensenter. Det ligger centralt i Centro Storico, Gamla stan i Verona, 350 meter från amfiteatern Arena di Verona där start och mål för loppet går. WiFi är gratis i alla utrymmen. Byggnaden köptes en gång av den världsberömde tenoren Giovanni Zenatello, under vars ledning Verona Arena blev världens främsta operahus 1913. Diverse celebriteter har sovit här, till exempel Maria Callas. Alla rum har lcd-tv med satellitkanaler, kaffe-/tekokare, hårtork, mm. Varje morgon serveras en stor, varierad frukostbuffé. Det är 250 meter till Piazza delle Erbe och Julias hus och Veronas katedral ligger tio minuters promenad bort.

Balkongen där Julia, som statyn föreställer, stod och lyssnade när Romeo sjöng nedanför på gården.

Resfakta

Antal dagar: 5-7 se nedan

Reslängd med tåg: onsdag-tisdag
Resdatum tåg 2024: 13-19 november.

Reslängd utan tåg: torsdag - måndag
Resdatum 2024 utan tåg: 14-18 november.

Loppets datum 2024: söndag 17 november
Veronas och Sveriges flaggor är snarlika.

I priset ingår

  • Del i dubbelrum alla nätter. Enkelrum mot tillägg.
  • Frukostbuffé varje dag. Extra tidig på söndagen inför loppet.
  • Startavgift i loppet, medalj och diplom.
  • Cykelutflykt inklusive cykelhyra en hel dag i Valpolicella med cykelguide.
  • Vinprovning på vingård.
  • Glasskurs 2 timmar.
  • Lagstadgad resegaranti.

I priset ingår ej lokal turistskatt som betalas på plats till hotellet och är 4,50 Euro per dag.

14-18 november 2024

Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.
Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.

Loppet

Sträckor: 10 km, halvmaraton, maraton
Start: 08.00 för halvmara och mara,
10.00 för 10 km.
Maxtid: 6/3/1,5 timmar för 42/21/10 km.
Vätska: vatten, te och energidryck. Mat och frukt efter 15 km.
Svampar: från 7,5 km på fem platser.
Antal anmälda löpare: 8000 stycken 2022.
Första året: 2001
Farthållare: Nio olika tider på maraton. 

Verona

Har du frågor om resan?

Har du frågor kring denna resa? Kontakta oss på 0733-61 22 55 eller info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Cykla i Valpolicella

Valpolicella ligger mellan Verona och Gardasjön. Regionen är känd för sitt jordbruk, sin marmorbrytning och sin vinproduktion. Under en heldagsutflykt på cykel och stannar du vid en familjeägd vingård, där de stolta ägarna producerar Amaroneviner av högsta klass och lever sin dröm. 

Ett världsarvsklassat lopp

Platta fina banor att njuta på eller kanske sätta personligt rekord på för den som vill.

2017 kom loppet Verona Maraton 10, 21 och 42 km med på UNESCO:s världsarvslista.  Det binder samman idrott, konst och kultur - tre element som bidrar till en hälsosam livsstil för individen och samhället. Det är också ett sätt att uppmuntra en hållbar turism och gynnar både kropp och själ. Banan passerar befästa murar med monumentala portar från Romartiden och Medeltiden, floden Adige som gränsar träkantade avenyer och sju broar som berättar Veronas historia. 

Många byggnader och monument, religiösa och sekulära, offentliga och privata, möter alla löpare och publik: deras historia och de konstskatter som inryms i flera av dem är omskrivna i otaliga skrifter. 

Staden Verona kom med på världsarvslistan år 2000.

Program 2023

Dag 0: Tåg mot Verona om du inte väljer att ordna resan själv. 

Tågtider
Köpenhamn 12.56 - Verona 12.56.

Nattåg i 6-bäddskupé liggvagn ingår med lakan, kudde, filt och frukost.

Dag 1. Ankomst Verona med tåg eller eget arrangemang. Incheckning på hotellet.

Om du väljer att flyga till Verona ligger flygplatsen en mil utanför stan och bussar går regelbundet till centrum och tar ca 20 minuter. 

Dag 2: Cykling i Valpolicella med besök på en vingård där de stolta ägarna låter oss prova deras viner av högsta klass, bland annat Amarone. Du rullar ut ur Verona efter frukost, äter lunch i en by och återvänder före mörkrets inbrott. Bästa dagen på hela resan enligt de flesta av våra tidigare gäster på resan.

Dag 3: Morgonjogg på stadsmuren ovanför trafik och hus med fin utsikt över staden. 

Glasskurs i ett fint kök designat för glass- och matlagningskurser. Lektionen tar två timmar och resultatet är gudomligt gott! Recept och tips får du med dig så att du kan bjuda dina nära och kära som inte är med på resan när du kommer hem.

Det var den godaste chokladglass jag har ätit i hela mitt liv, sade tandläkare Helene som var med på Veronaresan ett tidigare år. 

Besök på mässan, uthämtning av startkits och uppladdning inför morgondagens utmaningar. 

Dag 4: Startskottet går för Verona Maraton och halvmaraton klockan 08.00 och för 10 kilometers loppet klockan 10.00. Du har gångavstånd till start och mål.

Är det någon som är pigg efter loppet och vill se Italiens största sjö går det fint att ta tåget till Gardasjön 45 minuters resa på eftermiddagen. Här finns även 26 muséer inklusive Julias hus med möbler, inredning och skrifter sedan 1500-talet. Kanske vill du gå in i amfi teatern och sjunga en aria. Vill någon besöka Venedig är det lite mer än en timmes tågresa dit. 

På kvällen traditionell firarmiddag för att fira alla fina prestationer på en noga utvald restaurant. Den ligger också på gångavstånd till ditt hotell i Gamla Stan "Centro Storico". Middagen ingår inte i resans pris men alla brukar följa med och ha mycket trevligt. 

Dag 5: Ledig tid att göra vad du vill efter frukost och utcheckning från hotellet. Staden är som gjord att flanera i och den berömda shoppinggatan Via Mazzini lär locka om inte shoppare, så fönstershoppare. Den står i skarp kontrast till de historiska byggnaderna i stan. På Piazza delle Erbe finns marknadsstånd och inbjudande caféer med italienskt mode och lokala delikatesser samt julmarknad.

Hemresa med tåg eller eget arrangemang.

Tågtider
Verona 15.01 - Köpenhamn 16.03.

Nattåg i 6-bäddskupé liggvagn ingår med lakan, kudde, filt och frukost.

Dag 6. Hemkomst för dig som reser med tåg hem från Verona.

Italiensk glasskurs

Dagen före loppet får du gå en glasskurs. Du lär dig konsten att göra otroligt god glass från grunden. I ett trivsamt undervisningskök lär en professionell och ytterst passionerad glasskock dig att trolla med råvarorna och producera delikata smaker. Du får skära frukt till sorbeter och gå igenom alla moment i glasstillverkningen.

Självklart får du smaka och njuta av resultatet när allt är klart. 

Mat och dryck i Verona
Prova några av de lokala specialiteterna, till exempel risotto alla Amarone, polenta, bigoti (större variant av spaghetti), häst, åsna, anka, lamm eller fisk från närbelägna Gardasjön. Tiramisun uppfanns i Veneto regionen och Baci di Giulietta  - Julias kyssar - är ett slags små kakor som passar till precis allt.

Är du vegan/vegetarian? Inga problem! Verona har riktigt bra vegokrogar och glasskocken anpassar egna ingredienser till den/de som är veganer.

En heldag på cykel i Valpolicella

Bästa dagen på löparresan är cykeldagen, enligt många tidigare gäster. Amarone della Valpolicella är juvelen i kronan för Venetiens vinproduktion. Vinet görs på druvor som fått torka i minst 90 dagar och är fylligt, mäktigt och komplext. Amarone från Valpolicella Classicoområdet, där mikroklimatet är aningen svalare, har ofta en fin elegans, medan Amarone från de varmare områdena i öster är kraftigare. Traditionellt fatlagras vinerna i två år på stora ektunnor, men vissa producenter använder franska barriquer (225-litersfat).

Bra att tänka på

Måste jag bifoga ett läkarintyg för att få springa?
Nej, det räcker med att du fyller i en s k Waiver där du intygar att du är frisk. Om du väljer det alternativet blir ditt resultat publicerat på nätet men inte per ålderskategori och du är inte berättigad några priser om du skulle komma etta, tvåa eller trea. Du får Waivern per mail som du undertecknar och mejlar tillbaka i oktober. Lätt som en plätt.

Om du vill bli publicerad per kategori och kunna vinna priser måste du bifoga ett läkarintyg och köpa ett sk Run Card som 2022 kostade 15 Euro. Kontakta oss om du vill välja detta alternativ så vägleder vi dig hur du ska gå tillväga.

Romeo och Julia

Shakespeares odödliga kärlekshistoria om ung, förbjuden kärlek utspelar sig i Verona på 1500-talet. Julias hus med balkongen finns kvar till minne av en av teatervärldens mest romantiska scener.

Allt finns i hjärtform i Verona och det är svårt att undvika den längtansfulla andan oberoende av om du befinner dig här på egen hand eller med en kär vän.

Kärleken ligger i luften och går nästan att ta på - tack vare Shakespeare, turistindustrin och många långt före den brittiske poeten. Det var till exempel till Verona som Dante flydde från Florens på 1300-talet. 

Lördagmorgon före frukost kan alla som vill köra en morgonjogg på stadsmuren i soluppgången. Hit hittar bara Globalrunners och hundägare i Verona.
Lördagmorgon före frukost kan alla som vill köra en morgonjogg på stadsmuren i soluppgången. Hit hittar bara Globalrunners och hundägare i Verona.

Tidigare gäster på Veronaresan tycker till

"Ja, tack för senast!!! Jag är väldigt glad att jag reste till Verona med Globalrunners! Jag minns härliga dagar med ett soligt Verona, vackra omgivningar och väldigt trevliga och omtänksamma medresenärer och reseledare! Allt var så fint ordnat!

Loppet hade heller inget i övrigt att önska för min del. Det var mycket njutbart att lufsa 10 km i ett höstfagert Verona. Det skulle jag gärna göra om! Jag har definitivt blivit förälskad i Italien. På alla sätt. Jag har bl a lagat tagliatelle med tryffel och parmesan 3 gånger sedan jag kom hem."

Eva A

"Det var underbart att cykla runt bland vingårdar och bara följa efter en bra cykelguide som hade koll på allt. Äta, dricka och bara njuta av sol och vackra vyer. Lagom stor grupp var vi också. Gillade hotellet jättemycket med läget och Verona gamla stad också. Som vanligt väldigt trevliga medresenärer och allt flöt på mycket bra."

Helen Andersson

"Tack för en superfin och rolig resa till Verona! Jag och min man Carl-Magnus skickade just in en bokning till en ny resa med er."
 

Tarja Cedercreutz

"Veronaresan var en av årets höjdare för oss. Det var framför allt fint att få känna på tågresandet i Europa igen efter många års flygande hit och dit och Verona var en fin upplevelse. Trevligt sällskap och en skön utflykt i Valpolicella var det som stannar kvar i minnet."

Nadja och Tomas

"Det var så roligt i Verona så jag bokar in mig och min man på Piemonte i oktober".

Helene Magnusson
 

"Vi tyckte att resan till Verona var mycket trevlig och jag har skrivit en reseberättelse som kommer att publiceras i Marathonlöparen".

Björn och Eva P

Med tåg till Italien

Resan mellan Innsbruck och Verona passerar Brennerpasset.
Resan mellan Innsbruck och Verona passerar Brennerpasset.

Vi bokar dina tågbiljetter med bästa förbindelser, om du inte vill ordna din egen transport. Din anslutning till och från Köpenhamn bokar du själv på www.sj.se Du kan äta middag innan du kliver på nattåget som är framme nästa morgon, efter en enkel men uppskattad frukost som ingår. En mycket fin järnvagssträcka via Brennerpasset väntar!

På hemvägen är det avresa från Verona måndag eftermiddag. Nattåget kliver du på vid 21, sover gott och är framme före nio nästa morgon för vidare färd till Köpenhamn. 

Vill du stanna längre någonstans när du ändå är ute och reser?
Det är lätt att hoppa av på vägen och du går oftast av och på i centrum. Du kan smidigt få in flera olika semestrar på en och samma resa. Vill du uppleva Köpenhamn/Danmark, Hamburg, München, Innsbruck, Verona, Gardasjön, Dolomiterna eller någon annan plats något dygn eller fler före eller efter resans ordinarie datum, bokar vi tåg efter dina önskemål. Helt ok rum kan du få för en tusenlapp per natt på de flesta av dessa ställen. 

Kostnaden för att förlänga resan beror på vad du väljer. Oavsett alternativ, blir det billigare än om du hade gjort två eller flera olika resor. 

Datum 2024

Med tåg
Avresa onsdagen den 13 november.
Hemkomst tisdagen den 19 november.

Egen resa
Ankomst Verona torsdag 14 november.
Hemresa måndag 18 november.

Pris per person

1095 Euro.

Enkelrumstillägg: 149 Euro totalt.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Tågbokning

Åt alla som vill, bokar vi tåg Köpenhamn - Verona tur och retur. Anslutning från din hemort i Sverige till och hem från Köpenhamn bokar du själv på www.sj.se eller någon annanstans. Är du medlem i COOP, STF eller SNF får du minst 10 % rabatt på SJ. Boka via respektive förenings webbplats i inloggat läge. Är du student eller senior blir det ännu billigare och ju tidigare du bokar, desto lägre pris.

Tågbokningen är en separat tjänst som inte är återbetalningsbar. Den är ej en del av paketresan.

Pris Köpenhamn - Verona tur och retur 
350 Euro per person. 

Tågresan inkluderar även säng i liggvagn på nattåget dit och hem.

På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan till Verona med avresa från Stockholm.

Vi är även noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad. 

Boka resan till Verona


När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Du betalar enligt gällande växelkurs den dag du bokar resan. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris enligt gällande valutakurs vid fakturering minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor
Frivilligt avbeställningsskydd
Information om hur vi behandlar personuppgifter

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill springa och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

  • yyyymmdd-xxxx
  • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.