LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Verona november 2022

I mål springer alla löpare på Piazza Bra precis intill Operan som veronaborna kallar Arenan. Det är den största amfiteatern som finns efter Colloseum och en av tre aktiva i Italien.
I mål springer alla löpare på Piazza Bra precis intill Operan som veronaborna kallar Arenan. Det är den största amfiteatern som finns efter Colloseum och en av tre aktiva i Italien.

Spring i romantikens tecken

I världens mest romantiska stad* går Verona Maraton - 10 km, halvmaraton och maraton. När novemberrusket lägger sig som en våt, mörk filt över Sverige, dagarna är korta och loppen börjar sina här hemma, är det härligt att unna sig en resa till Italien med löpning, cykling i Valpolicellas vindistrikt och en professionell glasskurs! 

Bansträckningarna av loppen går längs den snirklande floden Adige, på landsbygden utanför stadskärnan och i gamla stans gränder. Det är tämligen platta banor med snöklädda Alper som en snygg fond. Start och mål för alla sträckor är den stora, romerska amfiteatern. Vi bor bra på gångavstånd till start och mål. 

Den gamla kulturstaden Verona är en av Italiens vackraste städer, med en speciell stämning fylld av livsglädje, gastronomi och skaparanda. Utbutudet av musik, konst, arkitektur och historia håller hög klass. Den känslofyllda atmosfären kommer nog aldrig släppa taget om Verona. Balkongen där Julia stod ovanför en sjungande, trånande Romeo finns kvar och fotograferas flitigt av turister. Venetoregionen mellan Gardasjön och Venedig är på många sätt skiljelinjen där Nord- och Syditalien möts. 

Navet i Verona är den stora piazzan Bra, med rådhuset och den världsberömda Arena di Verona, där sommarens operafestivaler äger rum. Verona är också platsen där Shakespeares Romeo och Julia utspelar sig och hemmaplan för fotbollslaget Hellas Verona. Staden är dock mycket mer än teater och matcher i blågula tröjor. Vindlande gränder, låga stenhus med tjocka väggar från romartiden, vingårdar inpå knuten och italienskt värdskap är ytterligare motiv för en löparresa med Globalrunners hit i höst!

Fint hotell i Gamla stan

Hotel Accademia**** har fått betyget 9,2 av 10 bland 2509 recensenter. Det ligger centralt i Centro Storico, Gamla stan i Verona, 350 meter från amfiteatern Arena di Verona där start och mål för loppet går. WiFi är gratis i alla utrymmen. Byggnaden köptes en gång av den världsberömde tenoren Giovanni Zenatello, under vars ledning Verona Arena blev världens främsta operahus 1913. Diverse celebriteter har sovit här, till exempel Maria Callas. Alla rum har lcd-tv med satellitkanaler, kaffe-/tekokare, hårtork, mm. Varje morgon serveras en stor, varierad frukostbuffé. Det är 250 meter till Piazza delle Erbe och Julias hus och Veronas katedral ligger tio minuters promenad bort.

Balkongen där Julia, som statyn föreställer, stod och lyssnade när Romeo sjöng nedanför på gården.

Resfakta

Antal dagar: 5-7 se nedan
Reslängd med tåg: onsdag-tisdag
Reslängd vid egen resa: torsdag - måndag
Loppets datum 2022: söndag 20 november
Veronas och Sveriges flaggor är snarlika.

I priset ingår

 • Tåg till Verona tur och retur*
 • Del i dubbelrum alla nätter. Enkelrum mot tillägg.
 • Frukost varje dag.
 • Startavgift i loppet, medalj och diplom.
 • Cykelutflykt inklusive cykelhyra en hel dag i Valpolicella.
 • Vinprovning på vingård.
 • Glasskurs 2 timmar.
 • Reseledare och service av Globalrunners
 • Lagstadgad resegaranti.
Vill du ordna resan till Verona själv drar vi av 3000 kronor från resans pris.
Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.
Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.

Loppet

Sträckor: 10 km, halvmaraton, maraton
Start: 08.00 för halvmara och mara,
10.00 för 10 km.
Maxtid: 6/3/1,5 timmar för 42/21/10 km.
Vätska: vatten, te och energidryck. Mat och frukt efter 15 km.
Svampar: från 7,5 km på fem platser.
Antal löpare: 6000 stycken 2021.
Första året: 2001
Farthållare: Nio olika tider på maraton. 

Verona

Har du frågor om resan?

Har du frågor kring denna resa? Kontakta oss på 0733-61 22 55 eller info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Cykla i Valpolicella

Valpolicella ligger mellan Verona och Gardasjön. Regionen är känd för sitt jordbruk, sin marmorbrytning och sin vinproduktion. Vi gör en heldagsutflykt på cykel och stannar vid  en familjeägd vingård, där de stolta ägarna producerar Amaroneviner av högsta klass och lever sin dröm. 

Ett världsarvsklassat lopp

Platta fina banor att njuta på eller kanske sätta personligt rekord på för den som vill.

2017 kom loppet Verona Maraton 10, 21 och 42 km med på UNESCO:s världsarvslista.  Det binder samman idrott, konst och kultur - tre element som bidrar till en hälsosam livsstil för individen och samhället. Det är också ett sätt att uppmuntra en hållbar turism och gynnar både kropp och själ. Banan passerar befästa murar med monumentala portar från Romartiden och Medeltiden, floden Adige som gränsar träkantade avenyer och sju broar som berättar Veronas historia. 

Många byggnader och monument, religiösa och sekulära, offentliga och privata, möter alla löpare och publik: deras historia och de konstskatter som inryms i flera av dem är omskrivna i otaliga skrifter. 

Staden Verona kom med på världsarvslistan år 2000.

Program

Dag 0: Tåg mot Verona.

Dag 1. Ankomst Verona med tåg eller eget arrangemang. Incheckning på hotellet.

Dag 2: Cykling i Valpolicella med besök på en vingård där de stolta ägarna låter oss prova deras viner av högsta klass, bland annat Amarone. Vi rullar ut ur Verona efter frukost, äter lunch i en by och återvänder före mörkrets inbrott. Bästa dagen på hela resan enligt en enig grupp på resan 2021!

Dag 3: Morgonjogg på stadsmuren ovanför trafik och hus med fin utsikt över staden. 

Glasskurs i ett fint kök designat för glass- och matlagningskurser. Lektionen tar två timmar och resultatet är gudomligt gott! Recept och tips får du med dig så att du kan bjuda dina nära och kära som inte är med på resan när du kommer hem.

Det var den godaste chokladglass jag har ätit i hela mitt liv, sade tandläkare Helene som var med på Veronaresan 2021. 

Besök på mässan, uthämtning av startkits och uppladdning inför morgondagens utmaningar. 

Dag 4: Startskottet går för Verona Maraton och halvmaraton klockan 08.00 och för 10 kilometers loppet klockan 10.00. Vi har gångavstånd till start och mål.

Är det någon som är pigg efter loppet och vill se Italiens största sjö går det fint att ta tåget till Gardasjön 45 minuters resa på eftermiddagen. Här finns även 26 muséer inklusive Julias hus med möbler, inredning och skrifter sedan 1500-talet. Vill någon besöka Venedig är det lite mer än en timmes tågresa dit. 

På kvällen traditionell firarmiddag för att fira alla fina prestationer på en noga utvald restaurant. Den ligger också på gångavstånd till vårt hotell i Gamla Stan "Centro Storico". Middagen ingår inte i resans pris men alla brukar följa med och ha mycket trevligt. 

Dag 5: Ledig tid att göra vad du vill efter frukost och utcheckning från hotellet. Staden är som gjord att flanera i och den berömda shoppinggatan Via Mazzini lär locka om inte shoppare, så fönstershoppare. Den står i skarp kontrast till de historiska byggnaderna i stan. På Piazza delle Erbe finns marknadsstånd och inbjudande caféer med italienskt mode och lokala delikatesser samt julmarknad. Kanske vill du gå in i amfi teatern och sjunga en aria innan du reser hem.

Hemresa på eftermiddagen. Avresa 15.01 för dig som åker tåg.

Dag 6. Hemkomst för dig som reser med tåg hem från Verona.

En av Italiens längsta floder Adige snirklar sig genom staden och passerar den pampiga katedralen och 1300-talsborgen Castelvecchio.
Gamla stan är klassad som världsarv av UNESCO och för dig som gillar historia och kultur är Verona ett Mecka.
Alperna som fond ger loppet en fin inramning.
Bara Rom som har fler romerska lämningar än Verona.

Italiensk glasskurs

Dagen före loppet får du gå en glasskurs. Du lär dig konsten att göra otroligt god glass från grunden. I ett trivsamt undervisningskök lär en professionell och ytterst passionerad glasskock dig att trolla med råvarorna och producera delikata smaker. Du får skära frukt till sorbeter och gå igenom alla moment i glasstillverkningen.

Självklart får du smaka och njuta av resultatet när allt är klart. 

Mat och dryck i Verona
Prova några av de lokala specialiteterna, till exempel risotto alla Amarone, polenta, bigoti (större variant av spaghetti), häst, åsna, anka, lamm eller fisk från närbelägna Gardasjön. Tiramisun uppfanns i Veneto regionen och Baci di Giulietta  - Julias kyssar - är ett slags små kakor som passar till precis allt.
 

En heldag på cykel i Valpolicella

Amarone della Valpolicella är juvelen i kronan för Venetiens vinproduktion. Amarone görs på druvor som fått torka i minst 90 dagar och är ett fylligt, mäktigt och komplext vin. Amarone från Valpolicella Classicoområdet, där mikroklimatet är aningen svalare, har ofta en fin elegans, medan Amarone från de varmare områdena i öster är kraftigare. Traditionellt fatlagras dessa viner i två år på stora ektunnor, men vissa producenter använder franska barriquer (225-litersfat).

Bra att tänka på

När måste jag anmäla mig?
När resor blir fullbokade vet vi aldrig, så säkra din plats idag!

Kan jag åka ensam?
Självklart, det är ett roligt sätt att lära känna nya människor som delar dina intressen. 2021 hade vi tre singelresenärer med som hade minst lika kul som de som reste med sällskap.

Jag vill åka med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Väld din distans i loppet eller avstå tävlandet. Resten klarar alla. Är du osäker på cyklingen, uppgradera till elcykel (+ 10 euro).

Vad behöver jag ha med mig?
Insprungna löparskor är viktigast för löpare. Du får en utrustningslista med resebeskrivningen i god tid före avresa.

Kan jag byta sträcka i loppet?
Du kan byta sträcka fram till den 29 oktober för 10 Euro. Därefter kostar det 20 Euro fram till den 10 november. Sen är det för sent.

Romeo och Julia

Shakespeares odödliga kärlekshistoria om ung, förbjuden kärlek utspelar sig i Verona på 1500-talet. Julias hus med balkongen finns kvar till minne av en av teatervärldens mest romantiska scener. Allt finns i hjärtform i Verona och det är svårt att undvika den längtansfulla andan oberoende av om du befinner dig här på egen hand eller med en kär vän.

Kärleken ligger i luften och går nästan att ta på - tack vare Shakespeare, turistindustrin och många långt före den brittiske poeten. Det var till exempel till Verona som Dante flydde från Florens på 1300-talet. 

Med tåg till Italien

Vi bokar tåg till Verona med avresa på onsdagen. När beror på din hemort. Från Köpenhamn klockan 12.27 med ankomst Verona torsdag klockan 12.56. Det är gångavstånd från stationen till hotellet. På resan från Köpenhamn är det två tågbyten, ett i Hamburg och ett i Innsbruck. Du kliver på nattåget i Hamburg halv nio på kvällen och är framme i Innsbruck nästa morgon klockan 09.14 efter att ha fått frukost på sängen som ingår. Njut av en otroligt fin järnvagssträcka mellan Innsbruck och Verona, 3,5 timmar via Brennerpasset.

På hemvägen är det avresa från Verona måndag eftermiddag med ankomst till Köpenhamn på tisdagen klockan 17.33. På hemresan är det också två tågbyten, ett i Innsbruck och ett i Hamburg. Nattåget kliver du på i Innsbruck 20.44, sover gott på NightJet och är framme 08.47 nästa morgon i Hamburg. 

Vi reserverar oss för tidtabellsändringar. SJ ska börja köra nattåg Stockholm - Hamburg i augusti 2022 vilket kan förändra schemat.

Datum 2022

Med tåg
Avresa onsdagen den 16 november.
Hemkomst tisdagen den 22 november.

Egen resa
Ankomst Verona torsdag 17 november.
Hemresa måndag 21 november.

Pris per person

Uppdateras inom kort!
Enkelrumstillägg: 2 450 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan till Verona med avresa från Stockholm.

Vi är även noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad. 

Boka resan till Verona


När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Avbokningsavgifter och andra bokningsregler hittar du i våra Resevillkor.
Information om hur vi behandlar personuppgifter

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill springa och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Skriv vilket datum du vill åka hem så kontaktar vi dig.