LOGO GLOBALRUNNERS

Löparresa till Verona 18-22 november 2021

I mål springer alla löpare på Piazza Bra precis intill Operan som veronaborna kallar Arenan. Det är den största amfiteatern som finns efter Colloseum och en av tre aktiva i Italien.

Spring i romantikens tecken

I världens mest romantiska stad* går Verona Maraton - 10 km, halvmaraton och maraton. När novemberrusket lägger sig som en våt, mörk filt över Sverige, dagarna är korta och loppen börjar sina här hemma, är det härligt att unna sig en resa till Italien med löpning, cykling i Valpolicellas vindistrikt och en professionell glasskurs! Dagen före loppet bjuder en lokal löparklubb på uppvärmning uppe på stadsmuren med efterföljande mingel och tilltugg i deras lokaler. Här får du prata löpning med nya veronavänner som också gillar att springa.

Bansträckningarna av loppen går längs den snirklande floden Adige, på landsbygden utanför stadskärnan och i gamla stans gränder. Det är tämligen platta banor med snöklädda Alper som en snygg fond. Mål för alla sträckor är den stora, romerska amfiteatern. Vi bor bra i Centro Storico på gångavstånd till start och mål. Kanske blir det premiär för dig att springa ett lopp som finns med på FN:s världsarvslista!

Den gamla kulturstaden Verona är en av Italiens vackraste städer, med en speciell stämning fylld av livsglädje, gastronomi och skaparanda. Utbutudet av musik, konst, arkitektur, historia, mat och dryck håller hög klass. Den känslofyllda atmosfären kommer nog aldrig släppa taget om stadskärnan. Balkongen där Julia stod ovanför en sjungande, trånande Romeo finns kvar och fotograferas flitigt av turister tillsammans med statyn av det förälskade paret. Venetoregionen mellan Gardasjön och Venedig är på många sätt skiljelinjen där Nord- och Syditalien möts. 

Navet i Verona är den stora piazzan Bra, med rådhuset och den världsberömda Arena di Verona, där sommarens operafestivaler äger rum. Verona är också platsen där Shakespeares Romeo och Julia utspelar sig och hemmaplan för fotbollslaget Hellas Verona. Staden är dock mycket mer än teater och matcher i blågula tröjor. Vindlande gränder, låga stenhus med tjocka väggar från romartiden, utsökt mat, ett välarrangerat lopp, vingårdar inpå knuten och italienskt värdskap är ytterligare motiv för en löparresa med Globalrunners hit i höst!

*enligt veronaborna och många besökare instämmer inklusive Globalrunners rekognosös.

Fint hotell i Gamla stan

Hotel Accademia**** har fått betyget 9,2 av 10 bland 2509 recensenter. Det ligger centralt i Centro Storico, Gamla stan i Verona, 350 meter från amfiteatern Arena di Verona där start och mål för loppet går. WiFi är gratis i alla utrymmen. Byggnaden köptes en gång av den världsberömde tenoren Giovanni Zenatello, under vars ledning Verona Arena blev världens främsta operahus 1913. Diverse celebriteter har sovit här, till exempel Maria Callas. Alla rum har lcd-tv med satellitkanaler, kaffe-/tekokare, hårtork, strykjärn, mm. Varje morgon serveras en stor och varierad frukostbuffé. Det är 250 meter till Piazza delle Erbe och Julias hus och Veronas katedral ligger tio minuters promenad bort.

Balkongen där Julia, som statyn föreställer, stod och lyssnade när Romeo sjöng nedanför på gården.

Resfakta

Antal dagar: 5
Reslängd: torsdag-måndag
Datum: 18-22 november 2021
Avreseort med tåg: Köpenhamn
Avreseorter med flyg: Stockholm, Kastrup, Göteborg och Oslo.
Veronas och Sveriges flaggor är snarlika.

I priset ingår

 • Internationellt flyg från Arlanda, Landvetter, Kastrup eller Oslo till Verona t/r ELLER tåg från Köpenhamn där du betalar mellanskillnaden mellan flyg och tåg. 
 • Transfer från och till flygplatsen
 • Del i dubbelrum alla nätter. Enkelrum mot tillägg.
 • Frukost varje dag.
 • Startavgift i loppet.
 • Ryggsäck, medalj och diplom.
 • Cykelutflykt inklusive cykelhyra en hel dag i Valpolicella.
 • Vinprovning på vingård.
 • Glasskurs 2 timmar.
 • Morgonjogg på stadsmuren och mingel med tilltugg med lokal löparklubb.
 • Reseledare och service av Globalrunners
 • Lagstadgad resegaranti av Kammarkollegiet
Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Testa en av Veronas specialiteter, en Baci di Giulietta, Julias kyssar: passar till allt!
Alla deltagare i Verona Maraton 10, 21 eller 42 km får en fin ryggsäck i present.
Alla deltagare i Verona Maraton 10, 21 eller 42 km får en fin ryggsäck i present.

Loppet

Sträckor: 10 km, halvmaraton, maraton
Start: 09.00.
Maxtid: 6 timmar.
Vätska: vatten, te och energidryck. Mat och frukt efter 15 km.
Svampar: från 7,5 km på fem platser.
Antal löpare: cirka 3500 varav 600 utlänningar
Första året: 2001
Farthållare: Nio olika tider på maraton. Du får träffa dina farthållare på expot före loppet.

Verona

Har du frågor om resan?

Har du frågor kring denna resa? Kontakta oss på 0733-61 22 55 eller info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Cykla i Valpolicella

Valpolicella ligger mellan Verona och Gardasjön. Regionen är känd för sitt jordbruk, sin marmorbrytning och sin vinproduktion. Vi gör en heldagsutflykt på cykel och stannar vid  en familjeägd vingård, där de stolta ägarna producerar Amaroneviner av högsta klass och lever sin dröm. 

Ett världsarvsklassat lopp

Platta fina banor att njuta på eller kanske sätta personligt rekord på för den som vill.

2017 kom loppet Verona Maraton 10, 21 och 42 km med på UNESCO:s världsarvslista.  Det binder samman idrott, konst och kultur - tre element som bidrar till en hälsosam och kvalitativ livsstil både för individen och samhället, enligt arrangören. Det är också ett sätt att uppmuntra en hållbar turism och gynnar både kropp och själ. Banan passerar befästa murar med monumentala portar från Romartiden och Medeltiden, floden Adige som gränsar till träkantade avenyer och sju broar som berättar Veronas historia. 

Många byggnader och munument, religiösa och sekulära, offentliga och privata, möter alla löpare och publik: deras historia och de konstskatter som inryms i flera av dem är omskrivna i otaliga skrifter. 

Staden Verona kom med på världsarvslistan år 2000.

Program

Dag 1: Flyg till Verona och transfer från flygplatsen. Incheckning på vårt otroligt fina hotell.

Vill du hellre åka tåg från Sverige bokar vi gärna det åt dig och du får då betala ev mellanskillnad mellan flyg och tåg. Vill du resa med tåg är det avresa en dag tidigare.

Dag 2: Cykling i Valpolicella med besök på en vingård där de stolta ägarna låter oss prova deras Amaroneviner av högsta klass. Vi rullar ut ur Verona efter frukost, äter lunch i en by och återvänder före mörkrets inbrott.

Dag 3: Morgonjogg med en löparklubb i Verona på stadsmuren ovanför trafik och hus med fin utsikt över staden. Mingel med tilltugg i våra vänners klubblokal.

Glasskurs i ett fint kök designat för glass- och matlagningskurser. Lektionen tar två timmar och resultatet är gudomligt gott! Recept och tips får du med dig så att du kan bjuda dina nära och kära som inte är med på resan när du kommer hem.

På eftermiddagen besök på mässan, uthämtning av startkits och uppladdning inför morgondagens utmaningar. 

Dag 4: Klart för start i Verona Maraton, halvmaraton respektive 10 kilometers lopp klockan 09.00. Vi har gångavstånd till start och målgång.

Är det någon som är pigg efter loppet och vill se Italiens största sjö går det fint att ta tåget till Gardasjön 45 minuters resa på eftermiddagen.

På kvällen traditionell firarmiddag för att fira alla fina prestationer på en noga utvald restaurant, en Osteria, som Globalrunners hittade i våras. Den ligger på gångavstånd till vårt hotell, också i Gamla Stan "Centro Storico". Middagen ingår inte i resans pris men alla brukar följa med och ha mycket trevligt. 

Dag 5: Ledig tid att göra vad du vill efter frukost och utcheckning från hotellet. Här finns 26 muséer inklusive Julias hus med möbler, inredning och skrifter sedan 1500-talet. Staden är toppen att flanera i och den berömda shoppinggatan Via Mazzini lär locka om inte shoppare, så fönstershoppare. Den står i skarp kontrast till de historiska byggnaderna i stan. På Piazza delle Erbe finns marknadsstånd och inbjudande caféer med italienskt mode och lokala delikatesser. Vill någon besöka Venedig är det en timmes tågresa dit. 

Transfer och hemresa på eftermiddagen. Du som reser med tåg kommer hem en dag senare. 

En av Italiens längsta floder Adige snirklar sig genom staden och passerar den pampiga katedralen och 1300-talsborgen Castelvecchio.
Gamla stan är klassad som världsarv av UNESCO och för dig som gillar historia och kultur är Verona ett Mecka.
Alperna som fond ger loppet en fin inramning.
Bara Rom som har fler romerska lämningar än Verona.

Italiensk glasskurs

Dagen före loppet får du gå en glasskurs. Du lär dig konsten att göra otroligt god glass från grunden. I ett trivsamt undervisningskök lär en professionell och ytterst passionerad glasskock dig att trolla med råvarorna och producera delikata smaker. Du får skära frukt till sorbeter och gå igenom alla moment i glasstillverkningen. Arrangören rekommenderar att du för anteckningar i den receptbok som du får så att du kan göra glassen på egen hand hemma. Självklart får du smaka och njuta av resultatet när allt är klart. 

Mat och dryck i Verona
Restaurangscenen i Verona är något alldeles extra, även för att vara i Italien. Prova några av de lokala specialiteterna, till exempel olika varianter av risotto, polenta eller fisk från närbelägna Gardasjön. Har du svårt att släppa teatern rekommenderas Baci di Giulietta  - Julias kyssar - till efterrätt, ett slags små kakor som passar till precis allt.
 

En heldag på cykel i Valpolicella

Amarone della Valpolicella är juvelen i kronan för Venetiens vinproduktion. Amarone görs på druvor som fått torka i minst 90 dagar och är ett fylligt, mäktigt och komplext vin. Amarone från Valpolicella Classicoområdet, där mikroklimatet är aningen svalare, har ofta en fin elegans, medan Amarone från de varmare områdena i öster är kraftigare. Traditionellt fatlagras dessa viner i två år på stora ektunnor, men vissa producenter använder franska barriquer (225-litersfat).

Bra att tänka på

När måste jag anmäla mig?
När resor blir fullbokade vet vi aldrig, så säkra din plats idag!

Kan jag åka ensam?
Självklart, vi brukar alltid ha med gäster som reser med utan att känna någon annan från början. Det är ett roligt sätt att lära känna nya människor som delar dina intressen.

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. Kan vi åka tillsammans ändå?
Inga problem. Var och en väljer sin distans i loppet eller avstår tävlandet.  Resten av resan klarar alla.

Vad behöver jag ha med mig?
Insprungna löparskor är det viktigaste om du vill delta i något av loppen.
 

Romeo och Julia

Shakespeares odödliga kärlekshistoria om ung, förbjuden kärlek utspelar sig i Verona på 1500-talet. Julias hus med balkongen finns kvar till minne av en av teatervärldens mest romantiska scener. Allt finns i hjärtform i Verona och det är svårt att undvika den längtansfulla andan oberoende av om du befinner dig här på egen hand eller med en kär vän.

Kärlek ligger i luften och går nästan att ta på - tack vare Shakespeare, turistindustrin och många långt före den brittiske poeten. Det var till exempel till Verona som Dante flydde från Florens på 1300-talet. 

För dig som väljer tåg till Italien

Du som vill resa med tåg till Verona avreser på onsdagen från Köpenhamn klockan 15.26 och ankommer till Verona torsdag eftermiddag klockan 14.58. Det är gångavstånd från stationen till hotellet. På resan är det två tågbyten, ett i Hamburg och ett i Innsbruck. Du kliver på nattåget i Hamburg halv nio på kvällen och är framme i Innsbruck nästa morgon klockan 09.14 efter att ha fått frukost på sängen som ingår. 

På hemvägen är det avresa från Verona måndag eftermiddag med ankomst till Köpenhamn på tisdagen klockan 13.33. På hemresan är det också två tågbyten, ett i Innsbruck och ett i Hamburg. Nattåget kliver du på i Innsbruck 20.44, sover gott på NightJet och är framme 08.47 nästa morgon i Hamburg. 

Vi reserverar oss för tidtabellsändringar, men om det blir några lär det inte handla om stora förändringar. Tidtabellen har sett ut så här i många år.

Datum 2021 - fem dagar

Avresa torsdagen den 18 november.
Hemresa måndagen den 22 november.

Resans pris

12 975 kronor per person.
Enkelrumstillägg: 2 450 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.
Det var till Verona som Dante flydde från Florens. Han har fått en staty i stan.

På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan till Verona med avresa från Stockholm. Alla som reser med Globalrunners får välja om de vill åka tåg eller flyg på resan. Vi är även noga med att resorna ska ge ett lokalt ekonomiskt avtryck. Därför vi väljer vi alltid boenden som ägs och drivs av lokalbefolkningen. Den lokala anknytningen är rolig och intressant för våra gäster också. Vi ser till att personalen har schyssta arbetsvillkor och att maten är närproducerad. 

Boka resan till Verona


När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Avbokningsavgifter och andra bokningsregler hittar du i våra Resevillkor.
Information om hur vi behandlar personuppgifter

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta att du vill med, vilken sträcka du vill springa och vilket ressätt du väljer.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Om du väljer tåg får du boka anslutningsresan från din hemort till Köpenhamn själv.
 • Skriv vilket datum du vill åka hem så kontaktar vi dig.