webbhvd

Cykla från Prag till Wien längs Gröna Bandet

Ett gäng glada cyklister på vägen mellan Prag och Wien. Ta chansen och upplev Tjeckien och Österrike från sadeln du också!

Cykelresa i Tjeckien och Österrike

Upptäck en av de trevligaste cykelturerna i Europa! Du får uppleva både Tjeckiens och Österrikes pärlor, huvudstäderna Prag och Wien, fyra arkitektoniska världsarv, välbevarad natur i nationalparken Podyji, pittoreska byar, floder och sjöar, byar och städer med genuin kultur och spännande historia. Större delen går längs cyklisternas gröna band, på cykelvägar och små vägar med få bilar. Boende på noggrant utvalda hotell och pensionat ingår liksom frukost och middag. Din reseledare visar dig lokala smultronställen och ser till så att alla i gruppen får ut maximalt av resan. Självklart fixar din reseledare punka och andra oförutsedda händelser.  

Två huvudstäder och mycket vacker landsbygd däremellan
Både Prag och Wien har varit säte för mäktiga kejsare och kungariken. Städerna är överfulla av kulturell rikedom med konstverk av prestigefyllda konstnärer och arkitekter under deras storhetstider. Tjeckerna är mycket stolta för sin öl, wienarna för sin opera och schnitzel. 

En följebil bjuder på förfriskningar (läsk, frukt, snacks) när du som bäst behöver det. Den transporterar även ditt bagage till nästa boende. Varje dag bjuder på frisk luft och spännande upplevelser. Att lära känna nya platser från sadeln med alla sinnen är närapå optimalt och det är enkelt att stanna var du vill och prata med folk. 

Bara för sportfånar? Inte alls. 5 mil om dagen utan packning klarar de allra flesta. Dessutom finns elcyklar att hyra. Är du någon dag ur form kan du åka med följebilen eller ta tåget. 

Att lära känna nya platser medan du cyklar är super. Lätt att stanna var du vill, enkelt att få kontakt med folk, inga problem med parkering och du rör på dig utan att ta slut. Du fylls av härliga upplevelser varje dag.

Resfakta

Antal dagar: 7 dagar/6 nätter.
Sträcka: 32 mil
Svårighetsgrad: Lätt
Antal deltagare: 6-14
Pris: 12 950 kronor per person.
Datum 2022:
 • 8-14 maj
 • 5-11 juni
 • 3-9 juli
 • 31 juli - 6 augusti
 • 11-17 september 

I priset ingår

 • Reseledare
 • Transfer från ditt hotell dag 1 till startplatsen för cykelveckan.
 • Frukostpension och del i dubbelrum alla nätter på utvalda hotell och pensionat.
 • Middagar med en drink alla cykeldagar förutom den sista
 • Vätska och energi i följebilen (läsk, snacks, godis, frukt)
 • Vatten till vattenflaskorna
 • Kartor i städerna du övernattar i
 • Program och detaljerad resebeskrivning för varje dag
 • Säkerhetsgenomgång för cykling
 • Teknisk service längs vägen.
 • Första hjälpen vid behov. 
 • Följebil.
 • All transport av ditt bagage och även av dig själv första och sista dagen.
 • Lagstadgad resegaranti.

Cykelrutten

Översiktskarta över cykelrutten från Prag till Wien med Globalrunners längs Gröna Bandet. Exakt rutt får du om du bokar resan med GPS koordinater.
Översiktskarta över cykelrutten från Prag till Wien med Globalrunners längs Gröna Bandet. Exakt rutt får du om du bokar resan med GPS koordinater.

Program 7 dagar/6 nätter

Slotten duggar tätt i Tjeckien. Det går nog inte en dag utan att du ser det ena pampiga slottet efter det andra.

Dag 0 - Ankomst till Prag. Resan hit och övernattning dag 0 ingår inte i priset, men när du har bokat och betalat anmälningsavgiften får du information om hur du enkelt bokar din resa till Prag och kontaktuppgifter till några hotell som vi rekommenderar.

Dag 1 Prag - Tabor, 61 km. Första cykeldagen går uppströms längs Vltava floden på fina cykelvägar. Efter två platta mil fortsätter upp i de romantiska Posázaví bergen. Vidsträkta utsikter över landskapet utlovas. Vid Zbořený Kostelec blir det paus för en kort vandring i slottsruinen. Ni trampar vidare till intilliggande Týnec nad Sázavou med dess romantiska, gotiska fäste och romanska rotunda.

Cyklingen avslutas med ett besök i ärkehertigen Franz Ferdinand D´Estes slott Konopiste. Mordet på denna blivande kung i Sarajevo 1914 startade första världskriget. Kvällspromenaden i den medeltida staden Tábor kommer troligtvis bli en av resans höjdpunkter!

Dag 2 Tabor - Jindrichuv Hradec, 52 km in i södra Böhmen. I det gröna, lugna landskapet vilar ett romantiskt vattenslott, Červená Lhota, och det tredje största historiska komplexet i Tjeckien - staden Jindrichuv Hradec med sitt välbevarade slott och centrum. Idag är det svårt att tro att denna lilla stad brukade vara en av de största i medeltidens Böhmen. Enligt legenden är det här möjligt att träffa Perchta från Rozmberk - det berömda spöket Vita Damen!

Dag 3 Jindrichuv Hradec - Telc, 45 km. Vi lämnar södra Böhmen och cyklar in i Moraviens högland. Dagens höjdpunkt blir ett besök i renässansstaden Telc, ett kulturarv på UNESCOS världsarvslista. Telc anses vara den vackraste renässansstaden i Europa. Innan vi når Telc cyklar vi 45 ganska kuperade kilometer förbi en uppsjö av dammar och sjöar - försök räkna dem eller bara koppla av i detta fridsamma landskap. I Strmilov har vi möjlighet att besöka en konstnärlig vävfabrik och lära oss mer om produktionen av ylle och linne, en tradition i trakten sedan århundranden. 

Dag 4 Telc - Vranov nad Dyji, 67 km. Vi startar i riktning mot Dačice där den första sockerbiten tillverkades. För att komma dit trampar vi genom ett område med fantastiska vyer och mycket få cyklister. Vi cyklar genom ett trevligt bergsområde med fridfulla byar nära österrikiska gränsen, som vi kommer att följa resten av dagen. På vägen kan vi se det välbevarade systemet av befästningar från början av andra världskriget. De har aldrig använts och är därför oskadda för dagens turister. Under dagen kommer vi att passera renässansslottet Pisecna och sagoslottet Frejstejn.

Innan vi når dagens mål gör vi en avstickare till Vranov dammen för att belöna oss själva med underbara vyer över Bítov slottet. Den som vill kan även njuta av utsikten från en av Moraviens största slottsruiner, Cornštejn. Slutdestinationen är staden Vranov nad Dyji som ligger precis på gränsen till Podyji National Park.

Den som föredrar en kortare cykeltur idag kan ta tåget på morgonen till Slavonice och cykla enbart längs österriksiska gränsen. 

Dag 5 Vranov nad Dyji - Znojmo, 46 km. Idag upptäcker vi Podyji National Park, som kommer att förtrolla alla med sin orörda skönhet. Från ruinerna i Novy Hradek till utsiktspunkten över det majestätiska medeltidsslottet Hardegg, kommer vi att kunna se hur Dyje floden slingrar sig fram på landsbygden och skapar oförglömliga meandrar. Ett minnesmärke från Järnridån som gick i området är ett tyst ögonvittne från dystra, ganska färska händelser.

Här trampar vi igenom Šobes vingård och kanske vill du stanna och prova ett av deras vita viner. Den här vingården har fått pris som en av de tio bästa vingårdarna i världen! Vi fortsätter till staden Šatov, där det finns möjlighet att besöka en unikt bevarad befästning för Kalla Kriget, en mystiskt målad vinkällare, mysiga gator med vinkällare och en kunskapsstig som leder genom vinodlingar med gamla vita viner. Vi avslutar dagens cykling i den tidigare huvudstaden i Moravien, Znojmo.

Dag 6 Znojmo – Mikulov - valfri tur Lednices kulturlandskap. 18 km (kortaste), 68 km längsta. Vi startar med cykling längs floden och fortsätter genom fält och vinodlingar till österriska gränsen. I staden Jaroslavice med sitt trevliga Renesance slott tar vi paus innan vi korsar gränsen till Österrike and besöker det pittoreska området Galgenberg. Härifrån snirklar sig en ny cykelled fram genom den fridfulla landsbygden till Mikulov. Den här gömda pärlan imponerar på de flesta med sitt baroqueslott och vinmuseum, en gammal synagoga och en lokal kuriositet - en gigantisk vintunna stor nog att rymma en symfoniorkester. 

Tips: Kultur- och vinälskare kan ta ett morgontåg till Břeclav och tillbringa hela dagen med att cykla i världsarvet Lednice - Valtice området. Det är ett landskap som tidigare ägdes av familjen Lichtenstein. Tack vare deras arbete förvandlades området från sunkig sankmark till en genomtänkt kombination av slott och parker som ofta kallas Europas Trädgård eller Trädgårdsparadiset. Vi får chans att besöka platsen som kombinerar lokala och exotiska växter med mänsklig kreativitet. Eftersom området är stort, är det perfekt att cykla för att kunna uppleva denna exceptionella kulturella plats i maklig takt. 

Dag 7 - Mikulov - Mistelbach - Wien, 55 km. Vi passerar järnridån med skyltar som berättar historier om de som försökte fly till väst. Efter att ha kommit in i Österrike cyklar vi genom byn Herrnbaumgarten, berömd för sitt poetiska nonsensmuseum och fortsätter till vinmuséet i Poysdorf, där du får möjlighet att slutföra din utbilding i centraleuropeiska viner. Därefter cyklar vi genom Wilfersdorf med sitt slott där prinsen av Lichtenstein bodde. Vi avslutar dagen i Mistelbach. Härifrån transporteras du med bil till ditt hotell i Wien, där resan avslutas. 

Wien inspirerade Mozart, Beethoven, Schubert och Strauss-familjen till oanade höjder. De gjorde Wien till  musikens huvudstad. Ta tunnelbanan ut till det praktfulla slottet Schönbrunn där Mozart som sexåring höll sin första koncert i Wien. Passa på att besöka Spanska Ridskolan, gör en båttur an der schönen, blauen Donau och gå på en föreställning på Volksoper. Wien var tidigare Habsburgarnas huvudstad, väl värd att stanna några extra dagar i när du har cyklat i mål. Fira med en bit sachertårta på Hotel Sacher!

Hyrcykel eller ta med din egen

Hyrcykel Hybrid dam.
Du kan hyra cykel på plats eller ta med din egen. Hyrcyklarna håller mycket bra kvalitet - vi har testat. 
 • Hybrid 24 växlar, landsväg eller MTB 18 växlar kostar 99 €uro för 7 dagar.
 • El-cykel 8 växlar kostar 145 €uro för 7 dagar. 


I cykelhyran ingår hjälm, vattenflaska till cykeln, styrväska med karthållare, packväska på pakethållaren (ej på hybrid), pump, lås, reservslang, cykelreparationskit och punkteringsspray för el-cyklar.   

Hyrcykel Road Cross Bike 18 växlar.
Hyrcykel Hybrid Herr.
Hyrcykel Elcykel 8 växlar.

Testa tåget!

Snälltåget kör Stockholm - Berlin direkt under sommaren. Avresa 16.15, ankomst 09.06 Du kan också boka från Malmö, Göteborg, Linköping, Alvesta, med flera orter.
Berlin - Prag tar sedan 4 1/2 timmar.

Hem från Wien kan du ta ett dagtåg till Hamburg och sedan nattåg med Snälltåget till Sverige. 

Fråga oss!

Ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Våra reseledare på Cykelresorna från Prag till Wien.

Lukas

Lukas har arbetat som guide sedan 2009. Studerat historia, turism och Idrott i Tyskland. Cykling är en livsstil för Lukas. Han är alltid beredd att utveckla en historisk bakgrund till platser, seder och bruk, samtidigt som han säkerställer att du trivs med din cykel. 

Michaela.

Michaela har arbetat som livräddare i USA och på gårdar i Skottland. Senast undervisade hon barn i Himalaya. Hon lämnade ett kommunikationsjobb på kontor för att satsa heltid på cykling, resor, natur, kultur och idrott.

Datum 2022 - sju dagar

 • 8-14 maj
 • 5-11 juni
 • 3-9 juli
 • 31 juli - 6 augusti
 • 11-17 september 

Resans pris

12 950 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Start i Prag - Österns Paris.
När du har cyklat klart kan du besöka Spanska Ridskolan i Wien, en upplevelse även för icke ridkunniga.
Fira med äkta sacher tårta på Hotel Sacher i Wien!
Fira med äkta sacher tårta på Hotel Sacher i Wien!

Boka en cykelsemester från Prag till Wien

Sista anmälningsdag är två månader före respektive avresa.

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor.
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta vilken resa du vill följa med på, om du vill dela rum med någon och om du vill hyra cykel.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • Välj vilken resa du vill följa med på.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.