webbhvd

Cykla och vandra i Schweiz

Du cyklar och vandrar med några av Schweiz högsta bergstoppar inpå näsan.
Har du inte blivit bergtagen förr, kommer du att bli det i Jungfrau. Här möts alla besökare av storslagen natur med glaciärer och höga alptoppar som tagna ur en saga. I vandringskängorna och på cykelsadeln ackompanjeras du av klingande bjällror från betande kor, ängsblommor i alla färger, bäckar, sjöar, vattenfall, alper och glaciärer.

Schweiz är världsbäst på kommunikationer. Du kan ställa klockan efter tidtabellerna. Vandrings- och cykelleder är välmarkerade och turistsektorn ytterst professionell och välfungerande. Förutom naturupplevelser, får du njuta av trevliga små alpbyar som Wengen, Mürren, Lauterbrunnen och Grindelwald.

Din bas blir Wengen, en bilfri by som endast nås med tåg eller till fots eller cykel. Därför är det inte lika mycket turister här. Välj lägenhet där du kan laga dina egna måltider eller hotell med halvpension.

Jungfrau regionen är som gjord för friluftsliv. Vandra två dagar, cykla två dagar och ta tåget upp till Europas högst belägna järnvägsstation Jungfraujoch vid Alpernas största glaciär Aletsch en dag. Skönhet är subjektivt. Vi har vandrat och cyklat över hela jorden, men i Jungfrau tappade vi hakan. Låt filmer och bilder tala för sig själva.

Var ligger Jungfrau reigonen?

Jungfrau ligger i kantonen Bern och är en del av de schweiziska Alperna. Området inkluderar Jungfrau massivet, Lauterbrunnen dalen, Interlaken och sjöarna Brienz och Thun. 

I priset ingår

 • Del i dubbelrum alla nätter, enkelrum mot tillägg eller lägenhet.
 • Detaljerad resplan med ruttbeskrivningar och dagskartor.
 • GPX-filer för cykeldagarna samt cykelkarta i papper.
 • Fria transporter i Jungfrau med bussar, tåg och skidliftar dag 4, 5 och 6.
 • Halvpension på hotellet: frukost och tre rätters middag varje dag.
 • Hyra av el-cykel - E-MTB - två dagar.
 • Fondue picknick under första vandringsdagen.
 • Gratis entré till Lauterbrunnen Valley Museum.
 • Gratis resor på sjöarna Thun och Brientz dag 4, 5 och 6.
 • Tågbiljett till och från Top of Europe Jungfraujoch Europas högst belägna tågstation vid Alpernas största glaciär Aletsch.
 • Platsbiljett på Jungfraujochbahn tur och retur.
 • Resegaranti enligt Paketreselagen.

Resfakta

Utsikt från hotellet i Wengen.
Reslängd: 6 dagar.
Resperiod: 26 juni-1 juli, 4-9 september. 
Svårighetsgrad: Lätt-medel, gäller såväl vandring som cykling.
Resa dit: Tåg via Hamburg och Basel till Wengen. 
The hills are alive with the sound of music, with songs they have sung for a thousand years.

Program

Dag 1 onsdag. Ankomst Wengen. Gå till hotellet eller lägenheten. Incheckning. Middag för dig som bor på hotellet. 

Dag 2 torsdag Efter frukost hämtar du din hyrcykel hos vår partner i Wengen. Hjälm ingår. Det är en E-MTB av högsta klass. Du cyklar ner till Lauterbrunnen, en kort och brant sträcka med snäva kurvor på sand/grus/skogsväg. Lauterbrunnen har fascinerat många författare. Här finns 72 vattenfall och lokalbefolkningen säger att hade det inte varit för deras hemby hade hobbitarna inte funnits, så inspirerad av Tolkien här. Dalen du cyklar i idag är spektakulär och på flera ställen kommer du att känna dig som Frodo. Du cyklar 27 kilometer totalt och når som högst 1680 meters höjd. Bland annat får du besöka den fina byn Mürren idag.

Tack vare tydliga skyltar är det enkelt att hitta vart du ska cykla. Du får dessutom GPX-filer för vardera cykeldagen som du kan ladda ner i din mobil. När du hämtar ut din hyrcykel får du även en prima cykelkarta i papper. Behåll din cykel och ladda den under natten.

Dag 3 fredag Ännu en cykeldag. Idag kommer du att passera det mäktiga berget Eigers nordsida, vilket är en höjdpunkt i sig. Färden börjar med en vacker stigning 1200 meter höjdmeter, men inte brant. Tack vare att du har el-cykel lär det inte vara några problem alls. Tid för lunch eller medhavd matsäck vid en sjö och därefter går det ännu mer nedför till dalen varifrån du cyklar tillbaka till Wengen och det blir brant uppför 200 höjdmeter sista biten.

En heldag på cykelsadeln med otroliga vyer, fäbodar och kor. Breda grusvägar, stigar, skog, ängar, brantare passager och tvära kurvor avlöser varandra. Efter en lång nedförsluta cyklar du i kulturlandskap längs en flod och sista biten blir det kort men brant uppför. 42 km har du tillryggalagt idag.

Dag 4 lördag Efter frukost, tåg till startpunkten för dagens vandring. Först är det en rejäl men inte brant stigning och därefter lätt på skrå. Idag får du med dig en ryggsäck med allt du behöver för att kunna kalasa på Fondue till lunch utomhus i bergen. Du får avnjuta denna delikata, schweiziska måltid framför ett enastående panorama. Gör en kort avstickare till den vackra sjön Bachalpsee och ta sedan liften ner till byn Grindelwald och därifrån tåget hem till Wengen. Du kan istället för att ta liften gå ner till Grindelwald, men det är många höjdmeter som sliter på knäna - vi rekommenderar kabinbanan så kan du strosa runt litet i Grindelwald också.

Dagens vandring bjuder på magnifika vyer över alperna från första stund. Du får se det bästa av Schweiz under en dag och har chans att se vilda stengetter och murmeldjur. Oavsett var du befinner dig har du storslagna alptoppar och glaciärer i blickfånget med ständigt nya synintryck. Du passerar till en början traditionella schweiziska hus med blomlådor, betande kor på ängarna och högre upp fäbodar. Eiger och glaciären Unterer Grindelwaldgletcher syns tydligt. Du känner igen att det är en glaciär på den ljusblå nyansen.

Fortsätt i sagolandskapet över en liten bro med en dånande bäck under och vidare på ”bergwanderweg”. Leden går genom skog med fågelsång och forsande vatten. Ängarna prunkar av alpblommor. Efter tre timmar med allt tunnare luft är du framme vid Grosse Scheidegg. Härifrån vandrar du vidare på skrå. Du lär bära med dig vyerna från denna tur resten av ditt liv. 


Dag 5 söndag Efter frukost, tåg till Europas högst belägna järnvägsstation, Jungfraujoch och Top of Europe på 3454 meters höjd. Här uppe ligger Alpernas största glaciär, Aletsch, som krymper tio meter varje år på grund av vårt allt varmare klimat. Ismassan ringlar likt en benvit orm mellan bergstopparna. Solen gassar ofta från en klarblå himmel och luften är krispigt kall strax över nollan - ta med mössa, vantar och varma kläder.

Glaciären är idag 20 kilometer lång med en volym på 13 kubikkilometer.  Smältningen har gått särskilt snabbt de senaste tre årtiondena. Det gäller alla drygt 1 300 glaciärer i Schweiz. Vissa har till och med försvunnit. Glaciärerna är en del av schweizarnas identitet, precis som bankerna, ostarna och klockorna. De är viktiga för turismen och alla som lever av den, för jordbruket som får mycket vatten från dem till bevattning. Glaciärerna är även en viktig del av dricksvattenförsörjningen i delar av Europa.

Dag 6 måndag Frukost och utcheckning. Ställ in din väska i bagagerummet.

Ta linbanan från Wengen till Männlichen. Gå en lätt sträcka en halvtimme upp till toppen av berget. Här kan du njuta av den bästa utsikten av alla över de ikoniska topparna Eiger, Mönch och Jungfrau. Fortsätt antingen hela vägen ner till Wengen eller gå till Alpgilen och ta tåget sista biten. 

På ditt trafikkort kan du idag åka till Interlaken Ost om du ska vidare därifrån. Du kan också åka gratis på sjöarna Thun och Brientz.

Resan till Schweiz

Vi rekommenderar att du tar tåget till Schweiz. Det tar ungefär ett dygn om du inte bor norr om Gävle, då tar det litet längre tid. Resan genom Europa blir en del av äventyret!

När du har bokat resan får du information om hur du enkelt bokar din tågresa. Antingen med reguljärbiljetter eller med ett Interrail kort. Om du köper ett interrail kort, krävs bara platsbiljetter i Sverige (cirka 9 Euro för sittplats) samt på nattåget om du väljer nattåg istället för att övernatta i till exempel Hamburg på vägen.

007 var här

Har några Bondfilmer spelats in i Jungfrau? You bet! Såväl Hollywood som Bollywood har varit här - därför är det en hel del indier på besök.

Vett och etikett på sadeln

 • Bär alltid hjälm när du cyklar.
 • Ta med handskar samt regnkläder vid behov.
 • Var hänsynsfull: vandrare har alltid företräde.
 • Lämna inte leden.
 • Stäng grindar till betesmarker.

Fondue picknick

Första vandringsdagen får du med dig en en ryggsäck med allt du behöver för att kunna njuta av den delikata, schweiziska rätten framför ett enastående panorama. Fonduegryta, brännare och livsmedel. Finns även utan alkohol om någon önskar.
Landskapsbild från cyklingen dag 2.

Järnvägsbygget upp till Top of Europe var en banbrytande teknisk bedrift, huggen av otaliga arbetare direkt ur klipporna. 1912, efter 16 års arbete, öppnades den nio kilometer långa järnvägslinjen. 

Chansen är god att du både får höra skriet från murmeldjur och se dem under första vandringsdagen.
Chansen är god att du både får höra skriet från murmeldjur och se dem under första vandringsdagen.

Hotell eller lägenhet

Vi har noga valt ut vilken by som är trevligast att bo i och vilket hotell som är bäst. Hotel Bären ägs och drivs av familjen Brunner. Här har du utsikt över berget Jungfrau och Lauterbrunnen dalen. Du har balkong, eget badrum med hårtork, platt-TV med kabelkanaler och vattenkokare. Frukost serveras varje morgon inklusive färskpressad apelsinjuice. Wengens busstation och linbana nås på fem minuter till fots. Rummen är rymliga 21 kvm.

Att bo i lägenhet är ett prisvärt alternativ, där ni kan laga era egna måltider. Lakan, handdukar, slutstäd och wifi ingår. Fyra personer får dela på två sovrum, vardagsrum, välutrustat kök, tvättmaskin och dusch och toalett. Det är gångavstånd till allt i lilla Wengen inklusive till mataffärer och tågstation. Lägenheten på 71 kvadratmeter har en terrass med utsikt över bergen där ni kan sitta och njuta.

Ladda cykeln gratis

Förutom de hisnande vyerna och majestätiska bergen, är cykellederna inte alls fulla med folk - de flesta turister stannar där liften, bussen eller tåget slutar. Lederna är mycket välmarkerade och naturen varierande och färggrann. Dessutom får du ladda din el-cykel helt gratis uppe i bergen om du mot förmodan skulle behöva det under dagen, batterierna är på 750 Watt.

När Globalrunners testcyklade lederna träffade vi fler kor än turister.

Väder och klimat
Du är på hög höjd så räkna med max 20 grader dagtid och kyliga kvällar. Var beredd på alla sorters väder; sol, moln och regn.

Top of Europe

Vid Jungfraujoch ligger Europas högst belägna järnvägsstation på 3454 meters höjd.
Framme. Du kommer känna att luften är markant tunnare här uppe.

Jungfraujoch

Glaciären Aletsch som du kan gå ut vid utanför Jungfraujoch är Alpernas största. Dess volym minskar för varje år.

En hållbarare resa

Klicka på bilden för förstoring så ser du ditt klimatavtryck för olika transporter till resmålet. Vill du räkna ut det från en annan ort, gå in på www.klimatsmartsemester.se

Vårt hotell och lägenheterna i Wengen ägs av lokalbefolkningen och personalen har schyssta arbetsvillkor. Hotellet använder närodlade råvaror som du som bor i lägenhet även hittar i butiken.

Datum 2024

När det passar dig i juni eller september. Ankomst en onsdag.

Resans pris

1390 CHF per person i lägenhet.
1950 CHF per person i delat dubbelrum med halvpension.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Turistskatt tillkommer och betalas direkt till hotellet. Den var 2023 3,30 CHF/person/dag.

Boka resan till Jungfrau

Har du rest med oss tidigare går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta vilken resa du vill följa med på, vem du vill dela rum eller lägenhet med och hur lång du är för att du ska få rätt storlek på cykel.

Du som inte har rest med oss tidigare: När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 CHF. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Angående avbeställningsskydd: Kontrollera först din hemförsäkring. Ett utökat reseskydd där avbeställningsskydd och ersättningsresa ingår, är ofta ett prisvärt tillägg på hemförsäkringar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • För att du ska få rätt storlek på cykeln behöver vi veta hur lång du är.