webbhvd

Löparresa till Piemonte 19-25 oktober 2022

Våra resor är innehållsrika, du får mycket för pengarna, men inget är obligatoriskt. Vill du hoppa över något är det helt ok, känn dig inte tvungen att följa med på allt. Många brukar gilla det, men det är inga problem att avvika om du vill göra något annat eller bara ta det lugnt.

Onsdag-torsdag tågresa till Alba

Alba med 32 000 invånare blir vår bas nära till start, mål och tryffelmässa. Utbudet av restauranter och delikatessbutiker är stort. Kullerstensbelagda gågator, små piazzor och butiker ringlar fram i den lugna och trivsamma stadskärnan. 

Tåg till Köpenhamn och vidare klockan 11.26 mot Italien. Ankomst Alba 13.53 nästa dag med byte i Hamburg, Basel, Milano och Turin. Liggvagn mellan Hamburg och Basel (19.46-06.22) inklusive lakan, filt, kudde och frukost. 

Alternativt senare avresa från Köpenhamn 12.56, ankomst Alba 16.53 på torsdagen med byte i Hamburg, Zürich, Lugano; Milano och Turin. Nattåg 21.02- 09.05 mellan Hamburg och Zurich där lakan, täcke, kudde och frukost ingår i 4-bäddskupé.  

Interrailkort med 4 resdagar ingår. Du kan resa på kortet ut ur Sverige samma dag som avresan från Köpenhamn och även hem till din hemort med avgång samma dag som du ankommer till Köpenhamn. Platsbiljetter på svenskt tåg tillkommer (cirka 70 kr per sträcka).

Ordnar du resan själv får du 3000 kronors avdrag från resans pris. Väljer du att flyga är Turins flygplats närmast. 
Här bor vi
Vi bor bra på trevliga, fyrstjärniga Hotel Langhe**** som bland annat är med i Guide Michelin.

Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Mer än hälften av dess 70 000 hektar vingårdar har kvalitetsbeteckningen DOC. Några av de mest kända vinerna är Barbera, Barolo, Barbaresco, Moscato, Nebiolo och Dolcetto. Maten är också bland den bästa i världen! Avstånden är korta och vi hinner se mycket under vår resa. 

I oktober och november vallfärdar människor till området från hela Europa för vinskördens och den vita tryffelns skull. Trots det är de flesta byarna tämligen opåverkade av turismen. De har goda inkomster från besökarna, men livet går sin gilla gång som det har gjort sedan medeltiden och här byggs inga turistkluster som i andra delar av södra Europa. Dialekten i Piemonte är en blandning mellan franska och italienska.

Alba har en flera tusen år lång historia. Stadens rödaktiga torn är från medeltiden när Alba var en självständig del av den jakobinska republiken. Här finns en världskänd vinproducent, Angelo Gaja, det historiska kaféet Calissano, en medeltida borg och många delikatessbutiker längs bland annat gågatan Via Vittorio Emmanuele. I fruktaffären lackar man päronkvistarna för hand. 

En populär arbetsgivare i Alba är Ferrero. Det var här Nutella uppfanns och i fabriken produceras fortfarande den bruna krämen. Hasselnötterna från trakten Le Langhue anses vara de godaste du kan hitta och gratis hasselnötsprovning erbjuds i marknadsstånd på stan.

Fredag - en heldag på cykel

Heldagstur på cykel till Barolo. Vi väljer små, vindlande vägar. I Grinzane Cavour ligger slottet från år 1000 där Vit tryffel auktionen äger rum varje år. Kännare från hela världen trängs då i den stora salen där svamparna klubbas för svindlande belopp. Vi tar oss upp och ner över kullarna till olika byar och får magnifik utsikt över omgivningarna. Överallt ser vi vinodlingar, framför allt med Nebiolodruvor som Barolovinet och även Barbarescovinet produceras av. 

I Barolo äter vi lunch hos en familj som gör allt för att vi ska trivas. Det finns fem korkskruvsmuséer i världen, varav ett ligger i Barolo. I korkskruvsmuséet finns 500 permanenta korkskruvar från hela världen, inklusive några svenska. Den som vill går in på det lilla muséet, entréavgiften är i så fall 4 Euro. Här kan du lära dig allt om verktygen och dess historia. 

Efter lunch besöker vi en vingård utanför Barolo. Vingården har anor från Napoleontiden på 1700-talet och var för länge sedan ett kloster. Vi blir rundvisade av ägaren själv, som är en fd triatlet. Totalt cyklar vi omkring 6 mil.

Elcyklar är mycket populära i Piemonte. Mot tillägg går det bra att hyra el-cykel eller en racer. Kanske vill du spara på krafterna inför loppet på söndag. Landskapet vi cyklar i har rejäla höjdskillnader, det är därför det är så vackert men också kämpigt på vanliga standardcyklar, även om de också har 21 växlar.

Lördag - tryffeljakt och uppladdning inför loppet

Idag laddar vi inför loppen och hämtar ut våra generösa startkit på expot för Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba. Loppet arrangeras för åttonde året. 
Vi går också på tryffeljakt. Vi promenerar en halvtimme till en skog med ek, poppel och hassel utanför stan för att träffa en man och hans tränade hund. Hunden har tränats i flera år och är oerhört fokuserad på sin uppgift: Att nosa upp var det växer tryffelsvamp under marken. Det är fuktigt och lerigt i skogen så oömma skor är att rekommendera.

Efter tryffeljakten kan ni köpa tryffel som ni själva har varit med och jagat fram. Det beror förstås på jaktlyckan, men chansen är hygglig att vi - eller rättare sagt hunden - hittar flera, dyrbara tryfflar.

Söndag - Ecomaratona 21 eller 42 km

Tidig frukost. Start klockan 09.00 i Ecomaratona del Barbaresco e del Tartufo bianco d'Alba för dig som ska springa maraton eller halvmaraton. Starten går mitt i stan bakom kyrkan. 

Loppen går ut ur den lilla staden och vindlar sig fram genom det böljande landskapet. Det är svårt att tänka sig en vackrare bana. Du springer genom skogar, längs en flod, i vinodlingar, på bergskammar och igenom medeltidsbyar med hejande italienare. Vätske- och energidepåer finns med 5 km avstånd. Där serveras även vin för den som vill ha det. 

Femrätters lunch med piemontesiska rätter

Efter loppet firar vi alla fina prestationer med en femrätters traditionell piemontesisk lunch tillsammans med våra medlöpare från Italien och flera andra länder. Stämningen är på topp och all mat och vin ingår i resans pris.

Tryffelmässa

På lördagen eller söndagen går det bra att besöka Tryffelmässan mitt i Alba. På Tryffelmässan kan du köpa tryffel som du, om du vill, visar upp för experter på ett podium mitt i mässan, där de kvalitetssäkrar svampen i förhållande till priset. Ångrar du köpet har du 48 timmar på dig att byta tillbaka din tryffel och få en annan om du känner att den inte håller måttet enligt vad tryffeldomarna har intygat. på mässan finns också provsmakning av annat gott från regionen, till exempel vällagrade ostar, hasselnötter, choklad, kakor och olika produkter gjorda på tryffel. För att inte tala om vin från lokala producenter.

Måndag - tisdag Sista dagen i Piemonte och hemresa

Efter en lugn sovmorgon och en stärkande frukostbuffé efter gårdagens utmaningar, tåg mot Sverige.

Avresa Alba 12.07, ankomst Köpenhamn tisdag 14.08 nästa dag (tisdag) med nattåg mellan Zürich och Hamburg 20.00 - 07.57 inklusive lakan, kudde, filt och frukost i 4 bäddskupé. Vidare mot din hemort.

Film från loppet.

Film från tryffeljakt som du får vara med på under resan.

Film från en av Globalrunners Piemonteresor. Den började med en italiensk löpardag hos DiLuca och Enjoy och fortsatte senare med resan.

Utsikt från Barolo, som vi cyklar till på fredagen.
Medalj, diplom och fem rätters piemontesisk lunch till alla löpare som deltar i loppet.
Ekfaten på vingårdarna lagrar viner av högsta klass. Det på bilden rymmer 1400 liter. Ekfaten på vingårdarna lagrar viner av högsta klass. Det på bilden rymmer 1400 liter.
Mycket skön funktionströja ingår i resans pris om du deltar i maran eller halvmaran samt en flaska barbarescovin, bland mycket annat. Designen på tröja är olika varje år men alltid snygg!

Du får testa tåget!

Klimatavtryck

På bilden intill ser du koldioxidustläppen på resan till Alba med avresa från Göteborg med olika transportmedel. Klicka på den för förstoring.