webbhvd

Spatur på cykel i västra Tjeckien

Kultur, natur och historia

Följ med oss ​​till helande källor i ett område med en lång, spännande historia. Du får cykla i vacker natur och uppleva atmosfären på de tjeckiska kurorterna. Njut av skogar och inspireras av legenderna om Ohre-floden och Slavkovs naturreservat.

Den här resan är annorlunda eftersom du stannar två nätter i varje liten stad. Därigenom kan du varannan dag bestämma om du vill cykla eller njuta av en avslappnad atmosfär i Unescos världsarv som kurorterna är. Kanske vill du unna dig en spabehandling eller fler?

Upptäck den dramatiska historien om Sankt Mauras relikskrin i slottet Becov nad Teplou och njut av den anrika staden Cheb med sina unika köpmanhus som omger torget och det kejserliga slottskapellet. Givetvis får du tid och utrymme att prova de livsbejakande källorna på varje kurort. Javisst finns det även ölspa i dryckens hemland.

Höjdpunkter

 • Tillsammans med Vichy, Bath, Baden och Spa, upptagna på UNESCO:s världsarvslista, är även Karlsbad (Karlovy Vary), Marienbad (Mariánské Lázně) och Francesbad (Františkovy Lázně) med på listan Great Spas of Europe.
 • St. Maurus relikskrin från 1200-talet i slottet Becov nad Teplou anses vara Tjeckiens näst mest värdefulla skatt efter de tjeckiska kronjuvelerna. Skrinet producerades i Belgien för att hålla skelettdelarna från Johannes Döparen intakta och dess fortsatta historia är minst sagt spännande.
 • Ertzgebirges gruvhistoria går tillbaka till 1500-talet och fram till vår tids urangruvor.
 • Det storslagna slottet Loket, lyxslottet Kynžvart, det antika Teplá-klostret och den historiska pärlan Cheb, en liten stad vid tyska gränsen.

Fakta

Antal dagar: 7 dagar/6 nätter.
Sträcka: 22 mil.
Svårighetsgrad: Medel.
Antal deltagare: 6-12.
Pris: 1395 Euro per person.
Datum 2024: 23-29 juni och 18-24 augusti.

I priset ingår

 • Två reseledare.
 • Transfer från Prag till Karlsbad för de som önskar.
 • Frukostpension och del i dubbelrum dag 1-6 på utvalda hotell & pensionat. Enkelrum mot tillägg.
 • Tre middagar.
 • Vätska och energi i följebilen: läsk, snacks, godis, frukt.
 • Kartor i städerna du övernattar i.
 • Program och detaljerad resebeskrivning för varje dag.
 • Säkerhetsgenomgång för cykling.
 • Teknisk service längs vägen.
 • Första hjälpen vid behov. 
 • Transport av ditt bagage och följebil.
 • Kortare transfers med tåg, skidlift och bil för dig och din cykel.
 • Lagstadgad resegaranti.

Den här resan erbjuder ofantligt mycket att se och upptäcka. Smart att stanna två nätter på varje ställe och ta sig tid att uppleva och njuta. Spa:a hela dagen eller häng med på cykelturen och ta till dig kulturen, naturen och historien. Här finns hur mycket som helst!

Alexander

Cykelrutten

Översiktskarta över cykelrutten på Spaturen med Globalrunners.

Program

Dag 1 Ankomst till staden Karlsbad, grundad av kung Karl IV på 1300-talet. Karlsbad är en klassisk kurort med varma källor, idag Tjeckiens främsta och största. Hit har kungligheter och välkända personligheter vallfärdat i flera hundra år för att främja sitt välmående. Välj och vraka mellan alla behandlingar som erbjuda, testa ölspa och flanera i den pampiga stadskärnan. Drick det mineralrika vattnet ur en särskild spamugg för friskast möjliga framtid.

Här finns tolv helande källor eller kanske 13 – den sistnämnda är den berömda lokala örtlikören Becherovka. Staden är även känd för sitt porslin och sin strandpromenad med vacker arkitektur och lyxiga butiker. Precis intill strandpromenaden startar en fantastiskt fin vandring. Karlsbad är också känd för sin internationella, årliga filmfestival. 

Om du vill börja resan i Prag, ingår gratis transfer från Prag (130 km) med bil eller skåpbil på morgonen till Karlsbad. 

Dag 2 Världsarvsrundan 30-70 kilometer*
På morgonen kort transfer med lokaltåg till Ore-bergen. Detta gamla gruv- och bergsbestigningsområde är idag under UNESCO:s beskydd tack vare sin gruvhistoria från silvergruvorna på 1500-talet till 1900-talets urangruvor. Hela området är beläget i Ertsbergens fantastiska natur.

På vägen tillbaka till Karlsbad är det mestadels nedförsbacke. Vi passerar Mauriciius silvergruva och staden Jáchymov som under silverrushen var Tjeckiens näst största stad, på 1900-talet känd för sina fashionabla, läkande källor och spa-anläggningar. På 1900-talet fanns här högt värderade urangruvor med arbetsläger för kommunistiska, politiska fångar. Den närliggande staden Ostrov är känd för sitt underbara slott med en slottspark i fransk stil, men även för så kallad SoReLa – socialrealistisk arkitektur, som är bland de bästa exemplen på det i Tjeckien. 

* Eftersom vi stannar i Karlsbad två nätter, har vi om det skulle vara dåligt väder ett alternativ på kortare cykeltur eller så kan du helt enkelt njuta av spabehandlingar hela dagen.

Dag 3 Längs floden Ohre till Františkovy Lázně 62 kilometer.

Vi lämnar Karlsbad och cyklar genom en mycket vacker floddal. Vi följer en nybyggd cykelled som går genom naturreservatet Slavkovskogen med sina fascinerande stenpelare i Svatosklipporna. Efter att ha lämnat floden anländer vi till den gamla medeltida borgen Loket med sitt fantastiska 1300-talsslott. Nästa stopp är staden Sokolov med ett ytterligare ett trevligt slott och en stadskärna från 1200-talet. Det finns gott om förfriskningar längs vägen, men Kynsperk-bryggeriet och kafféet i Mostovs lilla slott är riktiga höjdare. Målet för dagen är vår övernattning i Frantiskovy Lazne (Franzesbad), en kurort från 1800-talet byggd av kejsaren Franz I. I den kungliga staden är atmosfären från spabadens guldålder fortfarande påtaglig och levande. Sjunk ner och njut av vattnet efter en härlig cykeldag.

Dag 4 Frantiskovy Lazne och järnridåns stigar 15-60 kilometer

Dagens program är flexibelt eftersom vi stannar här i två nätter. De som är intresserade av spa kan koppla av hela dagen och njuta av behandlingar. 

För de som vill cykla har vi slingor på 15-70 kilometer. Hur långt ni cyklar idag kommer ni överens om inom gruppen. I århundraden stod detta område som gräns mellan det heliga romerska riket och det tjeckiska riket. Tack vare det kommer dagens tur vara full av slott, palats och borgar, många noggrant restaurerade så hela rutten ser ut som en resa genom Gamla Europa - vilket det också är! En del av dagen kommer också att visa spår av järnridån från kalla kriget. Om ni vill kan ni göra en kort avstickare in i Tyskland och besöka det nyligen restaurerade slottet Hohenberg, där det tyska folket som fördrevs från Tjeckoslovakien efter andra världskriget har sitt kulturcentrum.

Dag 5 Frantiskovy Lazne - Marianske Lazne 50 kilometer

Bara ett par kilometer från Frantiskovy Lazne når vi staden Cheb. I århundraden var detta porten mellan det heliga romerska riket och det tjeckiska riket. Denna vackra stad är utan tvekan den mest "tyska" platsen i Tjeckien, där handelshuset Špalíček från 1200-talet och det kejserliga slottet med sitt romanska kapell sätter sin prägel. Det här var kejsaren Friedrich Barbarossas favoritresidens. Från Cheb cyklar vi vidare på bilfria vägar genom små byar som vittnar om det tyska folkets inflytande under flera sekler. På vägen besöker vi pilgrimskyrka i  Marian Loretto och ett slott i Stary Hroznatov. Det sista stoppet idag är det överdådiga slottet Kynzvart, byggt av rådgivare Clemmens Metternich på 1800-talet för att bli hans representationsbostad. Idag skapar dess arkitektur ett elegant kaffestopp. Bara några kilometer till når vi kurorten Marianske Lazne. Lägg dina muskler i blöt i spabadens helande vatten.

I Marianske Lazne finns vackra kurortsparker, romantiska pelargångar, charmiga paviljonger, trevliga kaféer och mysiga hotell. Staden bjuder på många helande mineralkällor och en unik atmosfär. På knappt 600 meter över havet med 13 000 invånare möts historia och kultur i en kurort som även den är världsarvsklassad. 

Dag 6 Marianske Lazne - Bečov nad Teplou - Mariánské Lázně 55 kilometer

På morgonen måste vi bestiga en kulle eller så kan vi ta skidliften med cyklarna. Väl på toppen trampar vi längs små vägar till Tepla-klostret med anor från 1100-talet. Vi beundrar klosterkyrkan och särskilt biblioteket med 80 000 böcker från olika tidsepoker. Därefter fortsätter vi genom lummiga skogar och över fina ängarna i Slavkovskyskogsområdet till staden Becov nad Teplou. Det är här det finns, det berömda Sankt Mauras relikskrin, inuti slottet. Det är en av de viktigaste och mest värdefulla historiska föremålen i landet och faktiskt i hela medeltidens Europa. Från Becov tar vi antingen tåget eller cyklar tillbaka till Mariánské Lázně.

Vill du inte cykla idag, går det fint att njuta av spabehandlingar i Marianske Lazne, men då missar du skrinet och det vore synd.

Dag 7 Hemresa

Utcheckning från hotellet efter frukost. Hemresa eller gratis transfer till Prag. 

Hyrcykel eller ta med din egen

Du kan hyra cykel på plats eller ta med din egen. Hyrcyklarna håller mycket bra kvalitet - vi har testat. 
 • Hybrid 24 växlar €110  för sju dagar.
 • Gravel 18 växlar €150 för 7 dagar.
 • El-cykel 8 växlar €195 för 7 dagar. 


I cykelhyran ingår hjälm, vattenflaska till cykeln, styrväska med karthållare, packväska på pakethållaren (ej på hybrid), pump, lås, reservslang, cykelreparationskit, drickahållare för vattenflaska och punkteringsspray för el-cyklar. 

Du hämtar ut din cykel i Prag och lämnar tillbaka den i Wien.  

Hyrcykel Hybrid dam.
Hyrcykel Hybrid Herr.
Hyrcykel Road Cross Bike 18 växlar.
Hyrcykel Elcykel 8 växlar.

Testa tåget!

Både Snälltåget och SJ Euronight kör nattåg Stockholm - Berlin direkt.  Du kan också hoppa på i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta och Malmö. Berlin - Prag tar sedan 4 1/2 timmar, Berlin - Karlsbad 6 timmar.

Hem från Mariánské Lázně kan du ta ett dagtåg till Hamburg och sedan nattåg med Snälltåget eller Euronight till Sverige eller ett dagtåg till Köpenhamn. Alternativt dagtåg från Prag till Berlin och därifrån Euronight eller Snälltåget till Sverige eller dagtåg Prag-Köpenhamn.

Fråga oss!

Ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Vegomat

Inga problem, du som är vegetarian eller vegan kan få veganska/vegetariska middagar och luncher/picknickar

Slotten duggar tätt i Tjeckien. Det går nog inte en dag utan att du ser det ena pampiga slottet efter det andra.

Spa behandlingar

Jo, visst har landet med världens godaste öl hittat på ölspa. Det doftar humle och efteråt får du koppla av på halmbäddar, vilket är minst lika skönt som själva badet. Öl med eller utan alkohol ingår också.
Jo, visst har landet med världens godaste öl hittat på ölspa. Det doftar humle och efteråt får du koppla av på halmbäddar, vilket är minst lika skönt som själva badet. Öl med eller utan alkohol ingår också.

Utöver simbassänger med behalig temperatur i klassiska miljöer, finns en uppsjö behandlingar att välja på. Några exempel: Helkroppsmassage, aromamassage, hetstensmassage, undervattensmassage, hawaiansk massage, indisk huvudmassage, elektroterapi som till exempel magnetterapi, värmebehandling med parafin, bubbelbassänger, infraröd bastu, lymfdränage, ölspa, vakumformning, mineralbad som örtbad, koldoixidbad (!), hampabad, lavendelbad, citrongräsbad, pärlbad, kejsarinnan Sissis romantiska bad, pedikyr, manikyr, kanelinpackning, saltkammare, ansiktsmasker eller ett paket med en mix av flera behandlingar. Vi har inte testat alla, men utbudet är generöst. 

Våra reseledare på Slotts- och spaturen

Jan

Jan är teknisk ingenjör som i sitt pre-guideliv ledde enorma konstruktionsprojekt som järnvägsförbindelsen mellan Rumänien och Bulgarien. Han använder fortfarande sina tekniska och mekaniska färdigheter för att få vilken cykel som helst att flyga som en smidig raket. Som den livslånga pojkscout han är, kan han alltid överraska med en liten uppgradering eller en fantastisk måltid! 

Laddy

Laddy har studerat informationsteknologi och arbetar fortfarande som IT-specialist. Utöver det arrangerar han äventyrstävlingar, mat events och är far till en liten äventyrlig tjej och man till en ännu mer äventyrlig kvinna. Räkna med lite matigt godis, oväntade och trevliga överraskningar plus  kvällar och dagar fulla av historier när du åker med Laddy!

Datum 2024

23-29 juni och 18-24 augusti.

Resans pris

1395 Euro per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Turistskatt á några Euro per natt ingår ej utan betalas på plats till hotellet. 

Boka spacykelresan

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta vilket datum du vill följa med, om du vill dela rum med någon, om du vill hyra cykel och i så fall hur lång du är och vilken cykeltyp du vill hyra. 

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Kontrollera med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.