webbhvd

Cykla från Prag till Wien längs Gröna Bandet

Ett gäng glada cyklister på vägen mellan Prag och Wien. Ta chansen och upplev Tjeckien och Österrike från sadeln du också!

Cykelresa i Tjeckien och Österrike

Upptäck en av de trevligaste cykelturerna i Europa! Du får uppleva både Tjeckiens och Österrikes pärlor, huvudstäderna Prag och Wien, fyra arkitektoniska världsarv, välbevarad natur i nationalparken Podyji, pittoreska byar, floder och sjöar, byar och städer med genuin kultur och spännande historia. Större delen går längs cyklisternas gröna band, på cykelvägar och små vägar med få bilar. Boende på noggrant utvalda hotell och pensionat ingår liksom frukost och middag. Din reseledare visar dig lokala smultronställen och ser till så att alla i gruppen får ut maximalt av resan. Självklart fixar din reseledare punka och andra oförutsedda händelser.  

Två huvudstäder och mycket vacker landsbygd däremellan
Både Prag och Wien har varit säte för mäktiga kejsare och kungariken. Städerna är överfulla av kulturell rikedom med konstverk av prestigefyllda konstnärer och arkitekter under deras storhetstider. Tjeckerna är mycket stolta för sin öl, wienarna för sin opera och schnitzel. 

En följebil bjuder på förfriskningar (läsk, frukt, snacks) när du som bäst behöver det. Den transporterar även ditt bagage till nästa boende. Varje dag bjuder på frisk luft och spännande upplevelser. Att lära känna nya platser från sadeln med alla sinnen är närapå optimalt och det är enkelt att stanna var du vill och prata med folk. 

Bara för sportfånar? Inte alls. 5 mil om dagen utan packning klarar de allra flesta. Dessutom finns elcyklar att hyra. Är du någon dag ur form kan du åka med följebilen eller ta tåget. 

Att lära känna nya platser medan du cyklar är super. Lätt att stanna var du vill, enkelt att få kontakt med folk, inga problem med parkering och du rör på dig utan att ta slut. Du fylls av härliga upplevelser varje dag.
Antal dagar: 7 dagar/6 nätter.
Sträcka: 32 mil.
Svårighetsgrad: Medel.
Antal deltagare: 6-14.
Pris: 1395 Euro.
Datum 2024: 19-25 maj, 23-29 juni, 21-27 juli, 18-24 augusti och 15-21 september.

I priset ingår

 • Reseledare
 • Transfer från ditt hotell dag 1 till startplatsen för cykelveckan.
 • Frukostpension och del i dubbelrum dag 1-6 på utvalda hotell & pensionat.
 • Tre middagar.
 • Vätska och energi i följebilen: läsk, snacks, godis, frukt.
 • Kartor i städerna du övernattar i.
 • Program och detaljerad resebeskrivning för varje dag.
 • Säkerhetsgenomgång för cykling.
 • Teknisk service längs vägen.
 • Första hjälpen vid behov. 
 • Transport av ditt bagage och följebil.
 • Lagstadgad resegaranti.
Start i Prag - Österns Paris.

Vilken fantastisk resa vi har varit på, allt har varit perfekt och allt ha klaffat som det ska.
Vi hade fantastiska guider som tog hand om oss med extra allt :-) resan kunde inte varit bättre.

Stort tack och på återseende!

//Cathrine och Sven Bälte som var med på resan sommaren 2023

Cykelrutten

Översiktskarta över cykelrutten från Prag till Wien med Globalrunners längs Gröna Bandet. Exakt rutt får du om du bokar resan med GPS koordinater.
Översiktskarta över cykelrutten från Prag till Wien med Globalrunners längs Gröna Bandet. Exakt rutt får du om du bokar resan med GPS koordinater.

Program 7 dagar/6 nätter

Slotten duggar tätt i Tjeckien. Det går nog inte en dag utan att du ser det ena pampiga slottet efter det andra.

Dag 0 - Ankomst till Prag. Resan hit och övernattning dag 0 ingår inte i priset, men när du har bokat och betalat anmälningsavgiften får du information om hur du enkelt bokar din resa till Prag och kontaktuppgifter till några hotell som vi rekommenderar.

Dag 1 Prag - Tabor, 61 km. Första cykeldagen går uppströms längs Vltava floden på fina cykelvägar. Efter två platta mil fortsätter upp i de romantiska Posázaví bergen. Vidsträkta utsikter över landskapet utlovas. Vid Zbořený Kostelec blir det paus för en kort vandring i slottsruinen. Ni trampar vidare till intilliggande Týnec nad Sázavou med dess romantiska, gotiska fäste och romanska rotunda.

Cyklingen avslutas med ett besök i ärkehertigen Franz Ferdinand D´Estes slott Konopiste. Mordet på denna blivande kung i Sarajevo 1914 startade första världskriget. Kvällspromenaden i den medeltida staden Tábor kommer troligtvis bli en av resans höjdpunkter!

Dag 2 Tabor - Jindrichuv Hradec, 52 km in i södra Böhmen. I det gröna, lugna landskapet vilar ett romantiskt vattenslott, Červená Lhota, och det tredje största historiska komplexet i Tjeckien - staden Jindrichuv Hradec med sitt välbevarade slott och centrum. Idag är det svårt att tro att denna lilla stad brukade vara en av de största i medeltidens Böhmen. Enligt legenden är det här möjligt att träffa Perchta från Rozmberk - det berömda spöket Vita Damen!

Dag 3 Jindrichuv Hradec - Telc, 45 km. Vi lämnar södra Böhmen och cyklar in i Moraviens högland. Dagens höjdpunkt blir ett besök i renässansstaden Telc, ett kulturarv på UNESCOS världsarvslista. Telc anses vara den vackraste renässansstaden i Europa. Innan vi når Telc cyklar vi 45 ganska kuperade kilometer förbi en uppsjö av dammar och sjöar - försök räkna dem eller bara koppla av i detta fridsamma landskap. I Strmilov har vi möjlighet att besöka en konstnärlig vävfabrik och lära oss mer om produktionen av ylle och linne, en tradition i trakten sedan århundranden. 

Dag 4 Telc - Vranov nad Dyji, 67 km. Vi startar i riktning mot Dačice där den första sockerbiten tillverkades. För att komma dit trampar vi genom ett område med fantastiska vyer och mycket få cyklister. Vi cyklar genom ett trevligt bergsområde med fridfulla byar nära österrikiska gränsen, som vi kommer att följa resten av dagen. På vägen kan vi se det välbevarade systemet av befästningar från början av andra världskriget. De har aldrig använts och är därför oskadda för dagens turister. Under dagen kommer vi att passera renässansslottet Pisecna och sagoslottet Frejstejn.

Innan vi når dagens mål gör vi en avstickare till Vranov dammen för att belöna oss själva med underbara vyer över Bítov slottet. Den som vill kan även njuta av utsikten från en av Moraviens största slottsruiner, Cornštejn. Slutdestinationen är staden Vranov nad Dyji som ligger precis på gränsen till Podyji National Park.

Den som föredrar en kortare cykeltur idag kan ta tåget på morgonen till Slavonice och cykla enbart längs österriksiska gränsen. 

Dag 5 Vranov nad Dyji - Znojmo, 46 km. Idag upptäcker vi Podyji National Park, som kommer att förtrolla alla med sin orörda skönhet. Från ruinerna i Novy Hradek till utsiktspunkten över det majestätiska medeltidsslottet Hardegg, kommer vi att kunna se hur Dyje floden slingrar sig fram på landsbygden och skapar oförglömliga meandrar. Ett minnesmärke från Järnridån som gick i området är ett tyst ögonvittne från dystra, ganska färska händelser.

Här trampar vi igenom Šobes vingård och kanske vill du stanna och prova ett av deras vita viner. Den här vingården har fått pris som en av de tio bästa vingårdarna i världen! Vi fortsätter till staden Šatov, där det finns möjlighet att besöka en unikt bevarad befästning för Kalla Kriget, en mystiskt målad vinkällare, mysiga gator med vinkällare och en kunskapsstig som leder genom vinodlingar med gamla vita viner. Vi avslutar dagens cykling i den tidigare huvudstaden i Moravien, Znojmo.

Dag 6 Znojmo – Mikulov - valfri tur Lednices kulturlandskap. 18 km (kortaste), 68 km längsta. Vi startar med cykling längs floden och fortsätter genom fält och vinodlingar till österriska gränsen. I staden Jaroslavice med sitt trevliga Renesance slott tar vi paus innan vi korsar gränsen till Österrike and besöker det pittoreska området Galgenberg. Härifrån snirklar sig en ny cykelled fram genom den fridfulla landsbygden till Mikulov. Den här gömda pärlan imponerar på de flesta med sitt baroqueslott och vinmuseum, en gammal synagoga och en lokal kuriositet - en gigantisk vintunna stor nog att rymma en symfoniorkester. 

Tips: Kultur- och vinälskare kan ta ett morgontåg till Břeclav och tillbringa hela dagen med att cykla i världsarvet Lednice - Valtice området. Det är ett landskap som tidigare ägdes av familjen Lichtenstein. Tack vare deras arbete förvandlades området från sunkig sankmark till en genomtänkt kombination av slott och parker som ofta kallas Europas Trädgård eller Trädgårdsparadiset. Vi får chans att besöka platsen som kombinerar lokala och exotiska växter med mänsklig kreativitet. Eftersom området är stort, är det perfekt att cykla för att kunna uppleva denna exceptionella kulturella plats i maklig takt. 

Dag 7 - Mikulov - Mistelbach - Wien, 55 km. Vi passerar järnridån med skyltar som berättar historier om de som försökte fly till väst. Efter att ha kommit in i Österrike cyklar vi genom byn Herrnbaumgarten, berömd för sitt poetiska nonsensmuseum och fortsätter till vinmuséet i Poysdorf, där du får möjlighet att slutföra din utbilding i centraleuropeiska viner. Därefter cyklar vi genom Wilfersdorf med sitt slott där prinsen av Lichtenstein bodde. Vi avslutar dagen i Mistelbach. Härifrån transporteras du med bil till ditt hotell i Wien, där resan avslutas. 

Wien inspirerade Mozart, Beethoven, Schubert och Strauss-familjen till oanade höjder. De gjorde Wien till  musikens huvudstad. Ta tunnelbanan ut till det praktfulla slottet Schönbrunn där Mozart som sexåring höll sin första koncert i Wien. Passa på att besöka Spanska Ridskolan, gör en båttur an der schönen, blauen Donau och gå på en föreställning på Volksoper. Wien var tidigare Habsburgarnas huvudstad, väl värd att stanna några extra dagar i när du har cyklat i mål. Fira med en bit sachertårta på Hotel Sacher!

Först vill jag bara tacka för senast. Cyklingen från Prag till Wien var verkligen toppen. Kul också att det var med folk från andra länder i gruppen. Spanar redan på era andra cykelresor inför nästa år.

Nu till min egentliga fråga. Finns det platser kvar på maraton i Verona i november? 

Mvh Cecilia

Hyrcykel eller ta med din egen

Hyrcykel Hybrid dam.
Du kan hyra cykel på plats eller ta med din egen. Hyrcyklarna håller mycket bra kvalitet. Hyrpriser för hela resan:
 • Hybrid 24 växlar  €120.
 • Gravel 9/18 växlar €160 
 • El-cykel 8 växlar  €195. 

I cykelhyran ingår hjälm, vattenflaska till cykeln, styrväska med karthållare på hybrider/karthållare plus packväska på pakethållaren på gravel och el-cyklar, pump, lås, reservslang, cykelreparationskit, drickahållare för vattenflaska och punkteringsspray för el-cyklar. 

Du hämtar ut din cykel i Prag och lämnar tillbaka den i Wien.  

Hyrcykel Road Cross Bike 18 växlar.
Hyrcykel Hybrid Herr.
Hyrcykel Elcykel 8 växlar.

Testa tåget!

Både Snälltåget och SJ Euronight kör nattåg Stockholm - Berlin direkt.  Du kan också hoppa på i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta och Malmö.Berlin - Prag tar sedan 4 1/2 timmar.

Hem från Wien kan du ta ett dagtåg till Hamburg och sedan nattåg med Snälltåget eller Euronight till Sverige. Altnernativt nattåg från Wien och dagtåg från Hamburg.

Fråga oss!

Ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Vegomat

Du som är vegan kan få veganska middagar (ingår i resans pris) och luncher/pick nickar (men luncherna betalas av var och en).

Våra reseledare på Cykelresorna från Prag till Wien.

Lukas

Lukas har arbetat som guide sedan 2009. Studerat historia, turism och Idrott i Tyskland. Cykling är en livsstil för Lukas. Han är alltid beredd att utveckla en historisk bakgrund till platser, seder och bruk, samtidigt som han säkerställer att du trivs med din cykel. 

Michaela.

Michaela har arbetat som livräddare i USA och på gårdar i Skottland. Senast undervisade hon barn i Himalaya. Hon lämnade ett kommunikationsjobb på kontor för att satsa heltid på cykling, resor, natur, kultur och idrott.

Datum 2024

 • 19-25 maj
 • 23-29 juni
 • 21-27 juli
 • 18-24 augusti
 • 15-21 september

Resans pris

1395 Euro per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Turistskatt á några Euro per natt ingår ej utan betalas på plats till hotellet. 

När du har cyklat klart kan du besöka Spanska Ridskolan i Wien, en upplevelse även för icke ridkunniga.
Fira med äkta sacher tårta på Hotel Sacher i Wien!
Fira med äkta sacher tårta på Hotel Sacher i Wien!

Boka en cykelsemester från Prag till Wien

Har du rest med oss tidigare? Då går det fint att bara skicka ett mejl till info@globalrunners.se och berätta vilken resa du vill följa med på, om du vill dela rum med någon, om du vill hyra cykel och i så fall hur lång du är och vilken cykeltyp du vill hyra. 

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Resevillkor
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Obs! Kolla först med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. Hos exempelvis Folksam kostar Resplus inklusive avbeställningsskydd som tillägg till hemförsäkringen 415 kronor för ett helt år för hela familjen och då ingår dessutom ersättningsresa.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.