webbhvd

Cykla från Prag till Wien

Ett gäng glada cyklister på vägen mellan Prag och Wien. Ta chansen och upplev Tjeckien och Österrike från sadeln du också!

Cykelresa från Tjeckien till Österrike

Upptäck en av de trevligaste cykelturerna i Europa! Du får uppleva både Tjeckiens och Österrikes pärlor, huvudstäderna Prag och Wien, fyra arkitektoniska världsarv, välbevarad natur i nationalparken Podyji, pittoreska byar, floder och sjöar, byar och städer med genuin kultur och spännande historia. Delar av turen går längs cyklisternas gröna band samt på andra cykelleder och små vägar med få bilar. En hel del vägar på landet hade du aldrig hittat själv. Boende på noggrant utvalda hotell och pensionat ingår liksom frukost och om du åker på gruppresorna tre middagar. Din reseledare visar dig lokala smultronställen och ser till så att alla i gruppen får ut maximalt av resan. Självklart fixar din reseledare punka och andra oförutsedda händelser.

Väljer du att åka på egen hand är du mer självständig, väljer själv när du vill starta i Prag och när du vill plocka körsbär, hallon, ta sovmorgon, osv. Vi har själva cyklat turen på egen hand och har mycket tips!

Två huvudstäder och mycket vacker landsbygd däremellan
Både Prag och Wien har varit säte för mäktiga kejsare och kungariken. Städerna är överfulla av kulturell rikedom med konstverk av prestigefyllda konstnärer och arkitekter under deras storhetstider. Tjeckerna är stolta för sin öl och sina viner, wienarna för sin opera och schnitzel och sina bakverk.

Åker du med på en av gruppresorna bjuder en följebil på förfriskningar (läsk, frukt, snacks) när du som bäst behöver det. Den transporterar även ditt bagage till nästa boende. Cyklar ni själva finns gott om caféer och affärer längs vägen. Varje dag bjuder på frisk luft och spännande upplevelser, det händer något hela tiden! Att lära känna nya platser från sadeln med alla sinnen är närapå optimalt och det är enkelt att stanna var du vill och prata med folk. 

Bara för sportfånar? Inte alls. 6 mil om dagen klarar de flesta. Dessutom finns elcyklar att hyra. Är du trött kan du åka med följebilen om du åker på en gruppresa eller ta tåget med din cykel.

Antal dagar: 7 dagar/6 nätter.
Sträcka: 41 mil.
Svårighetsgrad: Medel.
Antal deltagare: 6-14 eller på egen hand.
Pris: 1395 Euro i grupp med två reseledare.
Datum 2024 i grupp: 19-25 maj, 21-27 juli, 18-24 augusti och 15-21 september.

Pris på egen hand: 995 euro.
Datum på egen hand: Välj själva mellan 1 maj och 30 september.

I priset i grupp ingår

 • Reseledare
 • Del i dubbelrum dag 1-6 på utvalda hotell & pensionat.
 • Frukost alla dagar.
 • Tre middagar.
 • Vätska och energi i följebilen: läsk, snacks, godis, frukt.
 • Stadskartor.
 • Program och detaljerad resebeskrivning.
 • Säkerhetsgenomgång och teknisk service längs vägen.
 • Första hjälpen vid behov. 
 • Transport av ditt bagage och följebil.
 • Lagstadgad resegaranti.
Start i Prag - Österns Paris.

På egen hand ingår

 • Informationsmöte innan ni startar. 
 • Del i delat dubbelrum på utvalda hotell och pensionat dag 1-6
 • Frukost alla dagar
 • Dag för dag beskrivning med höjdprofiler, platser att besöka och tips Detaljerade skräddarsydda cykelkartor
 • Stadskartor
 • GPX-filer till din mobil
 • Tågbiljetter till Tabor första dagen
 • 24-timmars assistans
 • Lagstadgad resegaranti.
Att lära känna nya platser medan du cyklar är super. Lätt att stanna var du vill, enkelt att få kontakt med folk, inga problem med parkering och du rör på dig utan att ta slut. Du fylls av härliga upplevelser varje dag.

Vilken fantastisk resa vi har varit på, allt har varit perfekt och allt ha klaffat som det ska.
Vi hade fantastiska guider som tog hand om oss med extra allt :-) resan kunde inte varit bättre.

Stort tack och på återseende!

//Cathrine och Sven Bälte

Cykelrutten

Översiktskarta över cykelrutten. Exakt rutt får du om du bokar resan. Du hittar definitivt inte själv, inte ens de som bott i byarna hela sina liv hittar de vägar som resan går på. Olika cykelleder, landsvägar med ytterst få bilar, skogsvägar, stigar, över gångbroar över små bäckar och floder och i vindistrikten.
Översiktskarta över cykelrutten. Exakt rutt får du om du bokar resan. Du hittar definitivt inte själv, inte ens de som bott i byarna hela sina liv hittar de vägar som resan går på. Olika cykelleder, landsvägar med ytterst få bilar, skogsvägar, stigar, över gångbroar över små bäckar och floder och i vindistrikten.

Program

Slotten duggar tätt i Tjeckien. Det går nog inte en dag utan att du ser det ena pampiga slottet efter det andra.

Dag 0 - Ankomst till Prag. Resan hit och övernattning dag 0 ingår inte i priset, men när du har bokat och betalat anmälningsavgiften får du information om hur du enkelt bokar din resa till Prag. Antingen bokar du din natt i Prag före resans start själv eller så ber du Globalrunners göra det.

Dag 1 Prag - Tabor, 61 km, till 96 % på asfalt. Första cykeldagen går längs Vltava floden på fina cykelvägar där cykelcaféerna avlöser varandra. Tjeckerna är ett cyklande folk och många sportiga som gillar friluftsliv. Efter två platta mil fortsätter vägen upp i de romantiska Posázaví bergen. Vidsträkta utsikter över landskapet utlovas och otroligt fina tusenåriga byar. Vid Zbořený Kostelec blir det paus för en kort vandring i slottsruinen. Ni trampar vidare till intilliggande Týnec nad Sázavou med dess romantiska, gotiska fäste och romanska rotunda.

Cyklingen avslutas med ett besök i ärkehertigen Franz Ferdinand D´Estes slott Konopiste. Mordet på denna blivande kung i Sarajevo 1914 startade första världskriget. Sista biten på eftermiddagen åker du tåg (ingår) en halvtimme till Tábor. Kvällspromenaden i den medeltida staden kommer troligtvis bli en av resans höjdpunkter!

Dag 2 Tabor - J. Hradec, 54,4 km in i södra Böhmen. 90 % på asfalt. I det gröna, lugna landskapet vilar ett romantiskt vattenslott, Červená Lhota. Du cyklar genom luftiga bokskogar och kommer fram till det tredje största historiska komplexet i Tjeckien med ytterligare ett välbevarat slott och en charmig gammal stadskärna. Idag är det svårt att tro att denna lilla stad var en av de största i medeltidens Böhmen. Enligt legenden är det här möjligt att träffa Perchta från Rozmberk - det berömda spöket Vita Damen!

Dag 3 Mot Telc, 46 km. Ni lämnar södra Böhmen och cyklar in i Moraviens högland. Idag blir det en hel del cykling i ganska kuperade skogsområden på mjuka vägar och stigar. En mängd dammar och sjöar passeras i detta fridsamma landskap som tjeckerna kallar Schlesiens Kanada. Missa inte den delikata, hemmagjorda osten och lammkorven på fårgården. Målet är Renässansstaden Telc, ett kulturarv på UNESCOS världsarvslista. Telc anses vara den vackraste renässansstaden i Europa. I en av byarna kan ni besöka en konstnärlig vävfabrik och lära er mer om produktionen av ylle och linne, en flera hundra år gammal tradition i trakten. 

Dag 4 Telc - Vranov, 67 km alternativt till Bitov 60 km. I Dačice uppfanns sockerbiten, vilket staden inte missar att marknadsföra med museum och monument. På vägen dit trampar du genom ett område med fantastiska vyer och mycket få cyklister. Fortsätt genom ett trevligt bergsområde med fridfulla byar nära österrikiska gränsen, som ni följer resten av dagen. På vägen ser ni det välbevarade systemet av befästningar från början av andra världskriget. De har aldrig använts och är därför oskadda. Under dagen passerar ni renässansslottet Pisecna och sagoslottet Frejstejn.

Innan vi når dagens mål gör vi en avstickare till en sjö för att belöna oss själva med underbara vyer över Bítov slottet. Den som vill kan även njuta av utsikten från en av Moraviens största slottsruiner, Cornštejn. Ta ett dopp före middagen. Slutdestinationen är Vranov alternativt bor ni i Bitov, precis på gränsen till Podyji National Park.

Den som föredrar en kortare cykeltur idag kan ta tåget på morgonen och cykla enbart längs österriksiska gränsen.

Dag 5 Vranov/Bitov - Znojmo, 59 km. Idag upptäcker ni Podyji National Park. Från ruinerna i Novy Hradek till utsiktspunkten över det majestätiska medeltidsslottet, kommer du se hur Dyje floden meandrar sig fram i landskapet. Riktigt läckert. Cykla vidare genom nationalparken och njut av färgstarka ödlor och stor variation i flora och fauna - sträckan är en av de vackraste på hela resan. Ett välbevarat hemskt minnesmärke från Järnridån med taggtrådsstängsel, vakttorn och stridsvagnshinder (som används i Ukraina idag) som gick genom området är ett tyst ögonvittne från dystra, ganska färska händelser.

Du trampar igenom en vingård och kanske vill du stanna och prova ett av deras vita viner i ett stånd mitt ute bland vinodlingarna. Den här vingården har fått pris som en av de tio bästa vingårdarna i världen! Vi fortsätter till en by där det finns möjlighet att besöka en unikt bevarad befästning för Kalla Kriget, en mystiskt målad vinkällare, mysiga gator med vinkällare och en kunskapsstig som leder genom vinodlingar med gamla vita viner. Dagen avslutas i den tidigare huvudstaden i Moravien, Znojmo med ett mycket modernt vinotek som är värt ett besök. Boka resan så berättar vi när, var, hur och varför!

Dag 6 Znojmo – Mikulov - 71 km genom Lednices kulturlandskap. Bli en avskräckt, idag blir det tämligen platt. Vi startar längs floden och fortsätter genom frukt- och vinodlingar till österriska gränsen. Vi tar paus vid ett trevligt renessansslott innan vi korsar gränsen till Österrike and besöker ett pittoreska område med nära 200 vinstugor. Härifrån snirklar sig en ny cykelled genom den fridfulla landsbygden till Mikulov. I en av byarna du passerar kan du fika på en organisk bondgård. 

Mikoluv är en liten pärla uppe på en höjd som imponerar på de flesta med sitt baroqueslott och vinmuseum, en gammal synagoga och en gigantisk vintunna stor nog att rymma en symfoniorkester. Ett populärt besöksmål för tjecker i närområdet. Den som vill vandrar upp till de 16 kapellen på höjden ovanför denna lila lavendelby.

Världsarvet Lednice - Valtice området ägdes tidigare ägdes av familjen Lichtenstein. Tack vare deras arbete förvandlades området från sunkig sankmark till en genomtänkt kombination av slott och parker som kallas Europas Trädgård eller Trädgårdsparadiset. Här kombineras lokala och exotiska växter med mänsklig kreativitet. Området är stort och perfekt att cykla i för att uppleva denna exceptionella kulturella plats i maklig takt. 

Dag 7 - Mikulov - Poysdorf - Wien, 55 km. Ni passerar järnridån med skyltar som berättar historier om de som försökte fly till väst och lyckades och de som inte lyckades. Hemska berättelser som ger starka intryck. Efter att ha kommit in i Österrike cyklar vi genom byn Herrnbaumgarten, med ett poetiskt nonsensmuseum. Fortsätt till vinmuséet i Poysdorf, där du kan slutföra din utbilding i centraleuropeiska viner. Här blir du upphämtad och skjutsad till ditt hotell i Wien om du har valt att bo där (rekommenderas!) alterntivt till tågstationen, där resan avslutas. 

Wien inspirerade Mozart, Beethoven, Schubert och Strauss-familjen till oanade höjder. De gjorde Wien till  musikens huvudstad. Ta tunnelbanan ut till det praktfulla slottet Schönbrunn där Mozart som sexåring höll sin första koncert i Wien. Passa på att besöka Spanska Ridskolan, gör en båttur an der schönen, blauen Donau och gå på en föreställning på Volksoper. Wien var tidigare Habsburgarnas huvudstad, väl värd att stanna åtminstone en extra dagar i när du har cyklat i mål. Fira med en bakelse, det är de väldigt bra på här! Vi tipsar om bästa caféet och gratis guidad tur i stan (2,5 timmar).

Först vill jag bara tacka för senast. Cyklingen från Prag till Wien var verkligen toppen. Kul också att det var med folk från andra länder i gruppen. Spanar redan på era andra cykelresor inför nästa år.

Nu till min egentliga fråga. Finns det platser kvar på maraton i Verona i november? 

Mvh Cecilia

Hyrcykel eller ta med din egen

Hyrcykel Hybrid dam.
Du kan hyra cykel på plats eller ta med din egen. Hyrcyklarna håller mycket bra kvalitet. Hyrpriser för hela resan:
 • Hybrid 24 växlar  €120.
 • Gravel 9/18 växlar €160 
 • El-cykel 8 växlar  €195. 

I cykelhyran ingår hjälm, vattenflaska till cykeln, styrväska med karthållare på hybrider/karthållare plus packväska på pakethållaren på gravel och el-cyklar, pump, lås, reservslang, cykelreparationskit, drickahållare för vattenflaska, vattenflaska och punkteringsspray för el-cyklar. 

Du hämtar ut din cykel i Prag och lämnar tillbaka den i Wien.  

Hyrcykel Road Cross Bike 18 växlar.
Hyrcykel Hybrid Herr.
Hyrcykel Elcykel 8 växlar.

Testa tåget!

Både Snälltåget och SJ Euronight kör nattåg Stockholm - Berlin direkt.  Du kan också hoppa på i Norrköping, Linköping, Nässjö, Alvesta och Malmö. Berlin - Prag tar sedan 4 timmar.

Hem från Wien kan du ta ett dagtåg till Hamburg och sedan nattåg med Snälltåget eller Euronight till Sverige. Altnernativt nattåg från Wien och dagtåg från Hamburg.

Fråga oss!

Ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se Vi har cyklat hela turen.

Vegomat

Inga problem. Du som är vegan kan få veganska middagar och luncher/picknickar. I Wien har vi tips på de fem bästa vegankrogarna.

Väl framme i Wien kan du besöka Spanska Ridskolan, en upplevelse även för icke ridkunniga.

Våra reseledare på Cykelresorna från Prag till Wien.

Lukas

Lukas har arbetat som guide sedan 2009. Studerat historia, turism och Idrott i Tyskland. Cykling är en livsstil för Lukas. Han är alltid beredd att utveckla en historisk bakgrund till platser, seder och bruk, samtidigt som han säkerställer att du trivs med din cykel. 

Michaela.

Michaela har arbetat som livräddare i USA och på gårdar i Skottland. Senast undervisade hon barn i Himalaya. Hon lämnade ett kommunikationsjobb på kontor för att satsa heltid på cykling, resor, natur, kultur och idrott.

FAQ

Vad heter cykel på tjeckiska?
Cykel heter kolo. Cykelled heter cykeltrasa. Zpomal betyder sakta ner.
Vid några tillfällen ska du leda cykeln ner för branta nerförsbackar mitt i spenaten.

Har de allemansrätt i Tjeckien?
Ja, det fungerar i alla fall på ungefär samma sätt när det gäller att plocka vilda bär som körsbär, hallon, smultron, blåbär, björnbär och svamp - njut av att kunna stanna hur lätt som helst och upptäcka dessa från cykelsadeln (vilket bilister oftast missar och bussresenärer också).

Kan jag inte lika gärna fixa resan på egen hand?
Nej, du hittar inte de boenden, restauranter och framför allt riktigt smarta och attraktiva små vägar och vägval som du får när du bokar resan. Du har helt enkelt varken kontakter eller erfarenhet. Väljer du att ordna allt själv kommer du säkert till Wien, men du lär missa väldigt, väldigt mycket.

Varför ska jag välja just den här cykelresan när jag har hela världen att välja på?
För att det händer något hela tiden! För att du passerar otroligt fina, tusenåriga byar. För att den är så varierande. För att det är kul att både besöka Prag och Wien i början och slutet. För att den är dragen på ett så bra sätt på vägar som ingen annan skulle hitta, inte ens lokalbefolkningen. Cyklar du till exempel i Sverige händer det inte något hela tiden (förutom längs Göta Kanal och delvis på Kattegattleden). Dessutom lär du dig en massa historia och kultur som du kanske känner att du borde ha koll på men inte har... och får njuta av jättefin natur. En mycket innehållsrik resa helt enkelt.

Är det dyrt i Tjeckien?
Betydligt billigare än i Sverige. Ett glas gott vin till maten kostade 12 kronor maj 2024. En god huvudrätt till middag på bättre restaurant 100-150 kr. En halvliter öl på restaurant 25 SEK. En enkelresa med tunnelbana i Prag 15 kronor. 

Ska jag åka på egen hand eller med reseledare?
Delvis en ekonomisk fråga, på egen hand är 400 euro billigare. Är du helt ensam rekommenderar vi gruppresa. Är du rik och flexibel rekommenderar vi också gruppresa. Är du självständig och vill känna dig totalt fri, stanna precis när du vill, inte anpassa dig till vare sig andra människor eller tider, välj att cykla på egen hand. Passar inte datumen för gruppresorna er, cykla på egen hand. Vi har själv cyklat på egen hand och tyckte att det var superbra. Vi har flera gäster som har åkt på gruppresorna som verkligen hade behållning av att ha reseledare och medresenärer. En smaksak.

Varför ska jag stanna i Wien en natt eller fler?
Av flera anledningar, men du gör så klart som du vill. Om du vill stanna kan du själv boka hotell eller så bokar vi det som vi tycker är bäst och mest prisvärt, tio minuters promenad från järnvägsstationen och en halvtimme till Stefanskyrkan. Stora rum, många förrådsutrymmen på rummet och bra frukost. Vill du inte stanna kan du ta nattåget hem klockan 20.10.

Skälen till att stanna: Det finns mycket roligt att göra och se i Wien. Du får tips av oss var du hittar bästa wienerschnitzeln, bästa bakelserna, bästa gratis guidade turerna, bästa veganställena och bästa krogarna utanför turiststråken. Dessutom är du ändå där och det är rätt långt hemifrån så varför inte passa på. Har det regnat sista cykeldagen och du ska åka tåg hem är det väldigt skönt att ha ett hotellrum att torka regn/cykelkläder och skor på istället för att mosa in allt blött i en tågkupé (eller väska om du flyger).

Backigt ibland, flackt längs floder och sjöar ibland.
Supertrevliga cykelpensionat.
Det ena slottet mer imponerande än det andra.
Du får lära dig om när, var, hur, varför och av vem sockerbiten uppfanns!

Boka en cykelsemester från Prag till Wien

Datum på egen hand

När du vill mellan 1 maj och 30 september.

Datum i grupp 2024

 • 19-25 maj
 • 21-27 juli
 • 18-24 augusti
 • 15-21 september

Resans pris

På egen hand: 995 euro per person.
På gruppresa: 1395 Euro per person.

Turistskatt á några Euro per natt ingår ej utan betalas på plats till hotellet. 

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 400 Euro. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift. Samtliga belopp faktureras i svenska kronor enligt aktuell valutakurs på faktureringsdagen.

Resevillkor
Information om hur vi behandlar personuppgifter
Avbeställningsskydd

Kontrollera med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

Bokningsformulär

 • Om ni väljer att cykla på egen hand kräver det att ni är minst två personer.

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.