webbhvd

Spring och uppgradera din hjärna!

En resa som träningsmål är för de flesta en bra morot för att komma igång med träningen eller för att träningen ska bli av.

Vi vet dock att en resa inte är tillräckligt för att alla ska komma igång med att konditionsträna. Men boken Hjärnstark av Anders Hansen, överläkare i psykiatri på KI, är det! 

Vi har en vän som i hela sitt liv (hon är över 50 år) har varit med på det mesta, men hon har varit väldigt tydlig med att springer, det gör hon inte, där går gränsen. Hon har tyckt att det är både trist och jobbigt, löpning är inte hennes grej helt enkelt. Efter att ha läst Hjärnstark har hon, av alla, börjat springa! 2-3 gånger i veckan går hon upp en halvitmme tidigare, drar på sig löparskorna och joggar en halvtimme på morgonen. För att hennes hjärna ska tillgodogöra sig alla de effekter den får av konditionsträning och för att inte gå samma öde till mötes som sin mamma som blev senil dement. 

Det viktigaste du kan göra för din hjärna är att röra på dig. Om du får upp pulsen i 75% av max, tre gånger i veckan, 30-45 minuter per tillfälle, blir du mer stresstålig, förbättrar ditt minne, höjer din IQ och blir mer kreativ. Det är bara några av alla bra saker som förbättras i din hjärna av konditionsträning. Om du springer, cyklar, åker skidor eller går på Friskis och Svettis spelar ingen roll. Men det räcker inte att göra det en gång, du ska göra det kontinuerligt och långsiktigt. Och även om det är bättre att du rör på dig i 30 minuter än i 5 minuter, så räknas 5 minuter också!

Anders Hansen berättar att den moderna hjärnforskningen visar att motion och träning får fullständigt ofattbara effekter på hjärnan, det organ som påverkas allra mest av att vi rör på oss. Det gäller barn, vuxna och till och med äldre. I boken förklarar han vad det beror på med hänvisning till mängder av konkreta forskningsundersökningar. Du får också handfasta tips på hur du ska röra på dig för att få de positiva effekterna. De ger faktiskt en mental uppgradering!

Språket är populärvetenskapligt och lättillgängligt. Tänk inte komplicerad psykiatri! Många sträckläser  den för att den är så intressant.

Hjärnstark är en ögonöppnare för de flesta svenskar. Även för legitimerade sjukgymnaster till exempel (som Globalrunners vd är, som har läst boken). Alla borde läsa Hjärnstark. Från barn till studenter, föräldrar, arbetsgivare, rekryterare, HR-avdelningar, politiker som inte godkänner löpning som friskvårdsförmån, entreprenörer, fysioterapeuter, personal inom äldreomsorg och barnomsorg, psykologer, läkare och lärare till soffliggare, motionärer och elitidrottare.

Om du inte ger bort en Globalrunners resa i julklapp eller present till dem du tycker om, köp den här boken! Eller gör både och! Vi utfärdar gärna presentkort om du vill ge bort en Globalrunners resa. Kostnadsfritt såklart. 

Inbunden är den billigast på Apotea (inte AdLibris eller Bokus). 149 kronor inklusive frakt.

Vill du köpa den som storpocket finns den billigaste vi har hittat på Bokus för 99 kronor eller som e-bok för 59 kronor. Det är fraktfritt om du handlar för över 100 kronor.

En del bibliotek har den för gratis (men tidsbegränsad) nedladdning som e-bok, bland annat Stockholms Stadsbibliotek
 

Senaste inläggen