webbhvd

Ett steg till mot hållbarare resor

Nu slopar vi resor till destinationer som är svåra att nå med klimatvänliga färdsätt. Vi vill vara en researrangör som tar ansvar, gör skillnad och går i bräschen för att minska klimatavtrycket. Därför kommer vi att erbjuda fler spännande resor för aktiva människor till platser som även går att nå med tåg och buss. Först ut blir våra cykelresor för grupper eller på egen hand Vänern Runt. Bokningen öppnar inom kort - håll utkik!

Löparresorna till Kuba har varit otroligt uppskattade med löpning, ridning, cykling, vandring, paddling, snorkling, dans, musik och boende hemma hos kubaner. Resorna till Island, Nepal, Indien, Mongoliet och Marocko likaså. Resmål som endast nås med flyg. Utsläppen från båt till Island är minst lika höga som flygets. Därför har vi tagit beslutet att lägga ner långväga resor eller i alla fall pausa dem tills det finns hållbara alternativ. Resorna till andra världsdelar har gett våra gäster härliga upplevelser, fina träningsmål och minnen för livet, de har gynnat lokalbefolkningen, ökat förståelsen för andra människors levnadsförhållanden och främjat demokratiutvecklingen, bland mycket annat. Men:

Utsläppen av växthusgaser orsakar en ökad global medeltemperatur, stigande havsnivåer, värre och värre extremväder som bränder, översvämningar och torka. Vi som släpper ut mest i världen är inte de som drabbas först och värst, det är de som släpper ut minst. Varje svensk släpper ut runt 10 ton koldioxid per år, där 2/3 är privat konsumtion - vår livsstil - och 1/3 offentlig konsumtion och investeringar. För att medeltemperaturen inte ska stiga mer än 2 grader globalt kan varje människa inte släppa ut mer än max 2 ton per person och år. En flygresa till Kuba släpper ut 3-4 ton per person. Flyget står för 4-5 % av alla utsläpp (före Corona) inräknat höghöjdseffekten. Tänk om fler än de 10 % rikaste på jorden skulle flyga. Vi kan och vill göra skillnad.

För flera år sedan var vi först med att låta alla våra resenärer välja om de ville ta tåget eller flyget i Europa. Det fortsätter vi med. Ännu fler vill ta tåget i år. Vi tror att det beror på två saker: Alla vet att klimatförändringarna är här, att det inte är en framtidsfråga och vad som orsakar dem. Dessutom har våra tågresenärer och vi själva berättat för de som tagit flyget, hur roligt det har varit att ta tåget! Vi skippar inte flyg helt, vi fortsätter att låta kunden välja flyg eller tåg, men det måste alltid finnas ett miljövänligare alternativ. Våra kunder får tänka över vilka val de vill göra.

Vi försöker slå hål på fördomar som att det är dyrt, krångligt och tidsödande att ta tåget och framhåller alla härliga upplevelser vi fått, hur mysigt det är att vakna på NightJet, känna kaffedoften och bli serverad frukost på sängen av konduktören, alla trevliga människor vi träffat i kupéerna från många olika länder, att det ger tid istället för tar och att det inte är krånligt för vi vet hur man bokar tåg. Våra tågresenärer har kommit fram utvilade och gett sig ut i skidspåret direkt i till exempel Schweiz, medan de som flugit inte orkat efter en hel dag av transfers, flyg, köande, kontroller, bagagehantering, osv. Positiv inspiration från de som testat tåget, tror vi är en viktig anledning till att alltfler väljer det.

Vi vet att hållbarhet handlar om mycket mer än utsläpp och transporter. Vår vd föreläser om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter sedan sex år tillbaka, utbildningar som finansieras av Sida. För den i Sverige som vill minska sina utsläpp är flygresor ofta den åtgärd som gör mest nytta. Vi vill erbjuda resor där det finns bra alternativ, för resenärer och för framtiden. Det här är ett ganska stort kliv och ett inte helt enkelt beslut för Globalrunners.

Senaste inläggen