webbhvd

Cykelsemester Vänern Runt

I cykelpaketen bjuder vi på våra bästa smultronställen; var finns smarrigaste glassen, bästa picknick ställena, finaste badplatserna, coolaste muséerna, vackraste vägarna, mysigaste boendena och buskarna med mest vildhallon? Varför är det bättre att cykla medsols och vad är kul att läsa före resan? Boka cykelresan idag!

På småvägar, stigar och pilgrimsleder

Att cykla Vänern Runt är nog det bästa sättet att lära känna platserna runt vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk eller plocka bär och svamp. Under cykelresan lär du känna tre landskap - Dalsland, Värmland och Västergötland. Du cyklar längs vattnet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Vägarna är en blandning av små landsvägar, cykelbanor, grus- och skogsvägar samt pilgrimsleder. Delar av rutten följer Linnéleden, Sverigeleden, Dalslandsleden och Biosfärleden.

Våra cykelresor runt Vänern är kända för sina fina, personliga och varierande boenden, våra detaljerade resebeskrivningar och smultronställen som du inte hittar på egen hand. Du får veta var du hittar godaste glassen, skönaste baden, bästa lunchen, intressantaste muséet, rikligaste hallonbuskarna, häftigaste statyerna, coolaste akvedukten och var du får njuta av herrgårdsliv i vacker miljö från 1300-talet med spökhus på tomten. Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping och Vänersborg. 

Lägg till en natt eller fler om du vill cykla kortare etapper. I programmet ser du hur många kilometer du cyklar per dag och om det är platt eller kuperat. 

Du möter ett område rikt på historia, vacker natur och lokal gastronomi. Fokus ligger på upplevelser. Nätterna tillbringar du på noga utvalda boenden med olika karaktär, från herrgårdar och hotell till pensionat och gårdar. Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om trakterna runt sjön och äter och dricker gott! 

Vi tipsar om bästa stränderna, glasställena, klipporna, lunch- och middagsrestauranterna, muséerna, hallonsnåren, båtbussarna och kulturella sevärdheterna.

Cykelpaket

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Längd: 48 mil.
Datum: maj-september varje år
Start och mål: Du väljer!
Pris: 9 950 kronor.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär sju nätter. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer till GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
Tillval:
 • Extra nätter 
 • Enkelrumstillägg
 • Hyrcykel: 7 växlad hybrid eller el-cykel

Lämplig cykel

Cykla Vänern Runt på hyrd eller egen cykel.

Bäst är en cykel med minst 7 växlar och pakethållare som tål grusvägar. El-cykel går bra. Ta med egen eller hyr.

Hos vår partner i Karlstad: 200 kr/dag för hybrid, 500 kr/dag för el-cykel. Cyklar du på egen hand och startar i Sjötorp har vi hyrcyklar där för 150 kronor/dag för 7-växlade, 400 kr/dag för el-cyklar.

Telefon 0733-61 22 55, info@globalrunners.se 

Tre landskap

Cyklade Globalrunners resa runt Vänern för två år sedan och det är nog min bästa semester någonsin.


Elena från Karlstad, Vänern Runt 2021

Fler cykelresor

Cykelresor i Europa.

Vi har bland annat en gruppresa för MTB-cyklister i Dolomiterna i september, guidad tur från Prag till Wien i augusti, träningsveckor för landsvägscyklister i italienska Apenninerna med sex pass att välja på varje dag, balkong och vidsträckt utsikt över Adriatiska havet, spa och gym, lång strand och helpension. 

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden runt Vänern. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att sova en natt vardera på. De är inte i kronologisk ordning. Vi lämnar bara ut namn och adresser till de som bokar cykelresan. 

 1. I sommaridyllen där Göta Kanal möter Vänern bor du precis vid slussarna och kan se skådespelet från första parkett. 
 2. En annan natt somnar du på ett hotell som är lugnet självt mitt i en liten stad där värdarna vill att du ska känna det som att du kommer hem. Här finns 20 unika, varsamt renoverade sovrum i 30-talsstil, inget är det andra likt. Loungen är ett omtyckt vardagsrum.
 3. Vid Byälvens utlopp i Vänern sover du flott på en herrgård. En pampig ekallé välkomnar dig med flyglar, trädgård och den engelska parken. Här kan du njuta av goda måltider gjorda på värmländska råvaror som kvalar in i White Guide. 
 4. En fjärde natt somnar du intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i luften. 
 5. På en vacker herrgård bland praktfulla ekar hör du historiens vingslag eka mellan väggarna. Kanske får du sova i samma rum som Nicole Kidman eller Stellan Skarsgård sov i när de bodde här. Är du mot förmodan rastlös efter dagens cykling finns ett fint löparspår och en relaxavdelning. I ena flygeln spökar det - där sägs en tidigare ägarinna gå igen.
 6. Efter mjölkproduktion och senare svinuppfödning och köttproduktion inriktar sig ägarna idag helt åt spannmål och trädgårdsodling, som förser butik och restaurang med närproducerad mat en sjätte natt. Dina värdar brinner för en levande landsbygd och tänker hållbarhet i alla led. Bo lugnt och lantligt utanför stadens brus med naturen inpå knuten och en av pilgrimslederna du kommer att cykla på nästa dag. Den som har energi över kan paddla i närheten av hotellet. 
 7. Sista natten bor du i närheten av en världsberömd akvedukten, där du får vara med om det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg.
Du som lägger till en eller flera nätter kan bo på idylliska Kinnekulle, utanför Gullspång och/eller i en gammal kyrkby i Dalsland. Du kan även boka flera nätter på ett och samma ställe om du vill stanna en dag extra.

Om ett boende blir fullbokat eller stänger, bokar vi ett likvärdigt alternativ.
Mäktig cykling i ravinen vid Hallberg. Foto: Wikimedia Commons.
Var finns godaste glasställena runt sjön? Boka resan och få smarrigaste tipsen.
Var finns godaste glasställena runt sjön? Boka resan och få smarrigaste tipsen.
Ta några historiska simtag vid berghällarna som är 1,7 miljarder år gamla! Foto: Henrik Theodorsson / Platåbergens Geopark.
Ta några historiska simtag vid berghällarna som är 1,7 miljarder år gamla! Foto: Henrik Theodorsson / Platåbergens Geopark.

Program

Du väljer själv var och när du vill starta. Nedan ser du exempel på start från Karlstad. Kommer du österifrån, till exempel från Stockholm, kan ta med egen cykel på tåg till Skövde och därifrån på buss till Lidköping. Kommer du söderifrån,till exmpel från Göteborg eller Malmö, kan du ta med cykeln på tåget till Vänersborg/Lidköping/Mariestad/Säffle. Vi berättar hur när du har bokat resan. 

Dag 1 Karlstad - Kristinehamn 45 km eller 54 km - du får välja på två olika sträckningar 
En tämligen platt, lättcyklad sträcka i det kanske tätast bebyggda området av alla under veckan. Du cyklar igenom Solas hemstad och passerar Klarälvsdeltat. Efter sista Karlstads ytterområden tar bondgårdar och stugområden vid. Historiska besöksmål, whiteguidekrogar och fina små badstränder avlöser varandra.

Dag 2 Kristinehamn - Sjötorp 79 km
(alternativt med en extranatt utanför Gullspång=40 km/dag).

En flack tur i utpräglat jordbrukslandskap på cykelvägar, grusvägar och landsvägar, i inlandet, längs Vänern och till en annan sjö med fina möjilgheter till bad. Dagen startar med en sträcka längs bryggor med fritidsbåtar ut till Picassostatyn med en fantastiskt fin vy ut mot Vänerns horisont. Du passerar en hjortbonde med viltbutik innan du trampar genom en ovanligt fin ekallé innan du lämnar Vänern en stund för lantliga grus- och skogsvägar. Godbitar är en fin badplats vid en insjö, en mysig hantverksateljé och en rekonstruerad, vacker gammal kyrka som är ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. 

Spana in laxtrappan med den sällsynta lokala laxen, en art som bara leker här. Fortsätt till faschionabla strandsamhället. Vid Göta Kanal tar sig båtarna upp och ner genom åtta slussar. 

Vill du cykla kortare etapper kan du dela upp sträckan Kristinehamn-Lidköping i fyra etapper istället för två och lägga till två extra nätter. Det blir då cirka 4 mil per dag istället. På Kinnekulle bor du på bergets bästa B&B. Det går också bra att dela upp den i tre etapper med en extranatt. Vi skräddarsyr din resa enligt dina egna önskemål.

Dag 3 Sjötorp - Mariestad - Kinnekulle - Lidköping 81 km 
(alternativt med en extra natt på Kinnekulle = 40 km/dag).

En idyllisk dag i luftiga lövskogar, förbi praktfulla säterier, en medeltida borg, semesterbyar, bondgårdar, små byar och två trevliga städer. Välkommen till Västergötland! Det blir en ganska flack, lättcyklad dag idag också. Titta in hos hantverkare som har öppna ateljéer. Du passerar en av Sveriges äldsta stadskärnor och följer i Linnés fotspår under hans västgötaresa 1746. Ädellövskog, ekhagar och vattenfall som störtar ner i Vänern blandas med en artrik flora. Om våren doftar ett stort område av Ramslök som kan avnjutas i soppa även sommartid. 

Dag 4 Lidköping - Vänersborg 55 km.

Den plattaste sträckan på hela turen över Västgötaschlättas välmående jordbruksbygd med stora gårdar och spannmålsodlingar. Du cyklar genom Sveriges kyrktätaste område, tack vare de kringliggande platåbergen som kyrkorna byggts av. Du kan ha kyrkspirorna som delmål för varje mil. Turen går till övervägande del på glest trafikerad, asfalterad landsväg. Gör en avstickare till en mycket fin, speciell badplats. Sista biten passerar du genom en ravin före Birger Sjöbergs Lilla Paris.

Dag 5 Vänersborg - Håverud 63,5 km.

Kanske den vackraste dagen av alla. Dalsland bjuder på djupa skogar, berg, bördiga slätter, 2500 (!) sjöar och skärgård samt inte minst massor av bär för cyklister. Sträckan är mestadels asfalterad men en kortare del går i terrängen på en liten skogsväg. En liten landsväg slingrar sig fram längs Vänerns uddar, förvånansvärt levande och bebodd med ett platåberg som snygg fond. I Mellerud är det inte så hårda bud som ryktet säger - du fortsätter mot den unika akvedukten. Den sista milen är kuperad, glest befolkad och mycket naturskön.

Dag 6 Håverud - Säffle 65 km.
Imponeras av ingenjörskonsten som kombinerar bilväg med kanal och järnväg på ett och samma ställe. Fortsätt genom Dalslands trollska skogar på små, kuperade landsvägar och grusvägar. Besök ett coolt kulturkollektiv på vägen och sommarstaden Åmål. På eftermiddagen trampar du in i Berättarnas landskap Värmland.

Dag 7 Säffle - Karlstad 56 km
Berömda räkmackor, Sven-Ingvars, älgar och slaggstenshus karakteriserar denna dag som går genom kulturlandskap och värmländska skogar. Besök den omtalade saluhallen med ekologiska produkter från närliggande gårdar. Du fortsätter till staden med sju konstverk till minne av bygdens son Sven-Erik Magnusson, sångare i musikgruppen Sven-Ingvars. 

Sankta Lucia i Grums
Det var utanför Grums, som de första värmlänningarna slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. Enligt sägner låg det redan på 700-talet en borg strategiskt placerad vid Slottsbrosundet, som du cyklar över. Där krävde den giriga fru Rangela tull av alla som kom landsvägen och sjövägen. Selma Lagerlöf skriver om Rangela och hennes barmhärtiga brorsdotter Lucia i berättelsen ”Luciadagens legend”. 

Till kvällen närmar du dig regionen som satsar på att vara Sveriges mest gästvänliga. Här föddes Nils Ferlin, Gustaf Fröding, Göran Tunström och Inger Sandberg. 

Dag 8 Dags för hemresa
Ínnan du beger dig av hemåt tipsar vi om roliga och besöksvärda saker att göra här. Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och vältränade ben. De starkaste intrycken är säkert dina möten med människor längs vägen.

Ut och njut!

Höjdkurvor

Höjdkurva Karlstad-Kristinehamn
Höjdkurva Kristinehamn-Sjötorp
Höjdkurva Sjötorp-Lidköping
Höjdkurva Lidköping-Vänersborg
Höjdkurva Vänersborg - Håverud
Höjdkurva Håverud - Säffle
Höjdkurva Säffle - Karlstad
En gammal slussvakt.
En gammal slussvakt.
Runt södra Vänern spelas många filmer in. De flesta känner någon som varit statist. När filmen Farsan spelades in, användes en tom lokal som cykelaffär. En vänersborgare steg in och ville lämna in sin gamla cykel för reparation! Klicka på bilden för att se ett klipp av filmen. Alla som bokar resan får en lista på över 100 filmer och inspelningsplatser runt Vänern.

Ta cykeln på båtbussen en dag

Varva cyklingen med en dag till sjöss! Pris/vuxen 2023 per båtresa är 65 kronor. När du har bokat din resa, får du information om var och när du kan åka båtbuss med cykeln ombord under resan Vänern Runt. 

Foto: Bene Riobó, Wikimedia Commons.

Vänern

Vänern Runt.

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och fyllt området med liv. Med sitt strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter. Dess vilda natur och härliga människor välkomnar dig med öppna armar.
 
I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstäder ligger Sveriges största sjö - och Europas tredje största efter Ladoga och Onega, på 26:e plats i världen. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. Det är en plats där minnen skapas.

Tre landskap och 13 kommuner samsas runt ett och samma innanhav. I Vänern hittar du Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär. Sjön är ett badparadis med fina sandstränder och grunda vikar. Inte mindre än 38 fiskarter simmar här.

En vacker, förtroendeingivande förhoppning
Namnet Vänern anses komma från fornsvenskans vænir, med kopplingar till orden vån 'förhoppning' och vän 'förtroendeingivande', 'vacker'. En vacker och förtroendeingivande förhoppning helt enkelt. Som vanligt finns mer än en tolkning. Namnet kan vara flera tusen år gammalt och kopplat till numera okända ord.

Dalbosjön och Värmlandssjön
Vänerns medeldjup är 27 meter och på djupaste stället är det 106 meter till botten. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön. 

Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal - Östersjön och är närmast förbunden med Nordsjön och Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. 

Klarälven, Gullspångsälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Lidan och Tidan rinner alla ut i Vänern, medan det endast finns ett utlopp från Vänern via Göta Älv till havet. 

Bra att tänka på

Sola i Karlsta. .Foto: Wikimedia Commons.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag. Karlstad-Mellerud är flackt, Mellerud-Säffle kuperat. 

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte hållbart.

Hur bokar jag min resa till och från starten? När du har betalat anmälningsavgiften till resan mejlar vi tips på hur du kan boka tåg till starten och få med din cykel på tåget och hur du får billigare tågbiljetter.

Kan jag parkera min bil vid starten?
Ja, på samtliga orter kan du parkera bilen medan du cyklar runt sjön.

Cykel då?
Ta med din egen eller hyr hos vår partner i Karlstad eller Sjötorp. När du har betalat anmälningsavgiften får du information om hur du bokar hyrcykel om du vill göra det.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk mot läkarintyg. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV Har du Folksam som hemförsäkring är det prisvärt att uppgradera den med utökat reseskydd som är billigare än ERV och gäller per år, inte bara för en resa.

Jag tycker resan är för lång.
Inga problem. Be oss lägga till tilläggsnätter mellan Kristinehamn och Lidköping och/eller Håverud och Säffle. Vi kan också skräddarsy en resa till dig med 4 mil om dagen från Karlstad till Lidköping på den plattare delen av Vänerleden eller något ännu kortare. Du önskar och vi fixar.

Datum varje år

8 dagar/7 nätter
Säsong: 1 maj - 30 september
Start: Du väljer själv datum och plats.

Pris per person

9 950 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Informationsutskick

Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med dig cykeln på tåget med olika tågbolag och hur du får billigare tågbiljetter.

Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan. Det innebåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning med massor av tips för dig och din cykel, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, mm.

Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du kartor. De digitala GPX filerna laddar du ner i en GPS eller en gratis app i mobilen. Du får även en översiktskarta och kartor dag för dag i en pdf med detaljerade ruttbeskrivningar i text.

Boka Vänern Runt

Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta var och när du vill starta och om du ska cykla ensam eller vem vill dela rum med. 

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 

*Obs! Kolla först med din hemförsäkring vad ett utökat reseskydd med avbeställningsskydd kostar. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. Hos exempelvis Folksam kostar Resplus inklusive avbeställningsskydd som tillägg till hemförsäkringen 415 kronor för ett helt år för hela familjen och då ingår dessutom ersättningsresa.

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Det räcker i så fall att en av er fyller i ett bokningsformulär.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • Om du vill lägga till extra nätter, skriv här var du vill göra det. Varje extra natt kostar 1000 kronor i delat dubbelrum. Med extra nätter kan du förkorta dagsetapperna. Förslag: I Gullspång mellan Kristinehamn och Sjötorp, på Kinnekulle mellan Sjötorp och Lidköping och/eller i Dalsland mellan Håverud och Säffle.