webbhvd

Cykla Vänern Runt

I cykelpaketen bjuder vi på våra bästa smultronställen; var finns smarrigaste glassen, bästa picknick ställena, finaste badplatserna, coolaste muséerna, vackraste vägarna, mysigaste boendena och buskarna med mest vildhallon? Varför är det bättre att cykla medsols och vad är kul att läsa före resan? Boka cykelresan idag!

På småvägar, stigar och pilgrimsleder

Att cykla Vänern Runt är nog det bästa sättet att lära känna platserna runt vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk eller plocka bär och svamp. Under cykelresan lär du känna tre landskap - Dalsland, Värmland och Västergötland. Du cyklar längs vattnet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Vägarna är en blandning av små landsvägar, cykelbanor, grus- och skogsvägar samt pilgrimsleder. Delar av rutten följer Linnéleden, Sverigeleden, Dalslandsleden och Biosfärleden.

Våra cykelresor runt Vänern är kända för sina fina, personliga och varierande boenden, våra detaljerade resebeskrivningar och smultronställen som du inte hittar på egen hand. Du får veta var du hittar godaste glassen, skönaste baden, bästa lunchen, intressantaste muséet, rikligaste hallonbuskarna, häftigaste statyerna, coolaste akvedukten och var du får njuta av herrgårdsliv i vacker miljö från 1300-talet med spökhus på tomten. Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping och Vänersborg. 

Lägg till en natt eller fler om du vill cykla kortare etapper. I programmet ser du hur många kilometer du cyklar per dag och om det är platt eller kuperat. 

Du möter ett område rikt på historia, vacker natur och lokal gastronomi. Fokus ligger på upplevelser. Nätterna tillbringar du på noga utvalda boenden med olika karaktär, från herrgårdar och hotell till pensionat och gårdar. Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om trakterna runt sjön och äter och dricker gott! 

Vi tipsar om bästa stränderna, glasställena, klipporna, lunch- och middagsrestauranterna, muséerna, hallonsnåren, båtbussarna och kulturella sevärdheterna.

Cykelpaket

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Längd: 48 mil.
Datum: maj-september varje år
Start och mål: Du väljer!
Pris: 9 950 kronor.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär sju nätter. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer till GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
Tillval:
 • Extra nätter 
 • Enkelrumstillägg

Lämplig cykel

Cykla Vänern Runt på hyrd eller egen cykel.

Lämplig cykel har minst 7 växlar och pakethållare och tål grusvägar. Egen eller hyrd i Karlstad, Sjötorp eller Lidköping. Hybrider utan el kostar från 250 kr/dag, el-cyklar från 500 kr/dag.

Karlstad har cyklar med och utan el, Sjötorp och Lidköping har el-cyklar.

Telefon 0733-61 22 55, info@globalrunners.se 

Tre landskap

Cyklade Globalrunners resa runt Vänern för två år sedan och det är nog min bästa semester någonsin.


Elena från Karlstad, Vänern Runt 2021

Fler cykelresor

Cykelresor i Europa.

Vi har bland annat guidade gruppresor från Prag till Wien, spacykelresor i små grupper mellan kurorter i Böhmen och träningsläger för landsvägscyklister i italienska Apenninerna med sex pass att välja på varje dag, balkong och vidsträckt utsikt över Adriatiska havet, spa och gym, lång strand och helpension varje vecka vår och höst. Cykelpaketen på Solleden från Verona till Bologna är också populära.

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden runt Vänern. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att sova en natt vardera på. De är inte i kronologisk ordning. Vi lämnar bara ut namn och adresser till de som bokar cykelresan. 

 1. I sommaridyllen där Göta Kanal möter Vänern bor du precis vid slussarna och kan se skådespelet från första parkett. 
 2. En annan natt somnar du på ett hotell som är lugnet självt mitt i en liten stad där värdarna vill att du ska känna det som att du kommer hem. Här finns 20 unika, varsamt renoverade sovrum i 30-talsstil, inget är det andra likt. Loungen är ett omtyckt vardagsrum.
 3. Vid Byälvens utlopp i Vänern bor du på ett personligt B&B.
 4. En fjärde natt somnar du intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i näsan. 
 5. På en vacker herrgård bland praktfulla ekar hör du historiens vingslag eka mellan väggarna. Kanske får du sova i samma rum som Nicole Kidman eller Stellan Skarsgård sov i när de bodde här. Är du mot förmodan rastlös efter dagens cykling finns ett fint löparspår och en relaxavdelning. I ena flygeln spökar det - där sägs en tidigare ägarinna gå igen.
 6. Efter en ljuvlig cykeldag bor du vid Magnus Gabriel de la Gardies tidigare jaktslott på Kållandsö.
 7. Sista natten bor du i närheten av en världsberömd akvedukt, där du får vara med om det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg.
Du som lägger till en eller flera nätter kan bo på idylliska Kinnekulle, på en bondgård mellan Kristinehamn och Sjötorp och/eller i en gammal kyrkby i Dalsland. Du kan även boka flera nätter på ett och samma ställe om du vill stanna en dag extra.

Om ett boende blir fullbokat eller stänger, bokar vi ett likvärdigt alternativ.
Mäktig cykling i ravinen vid Hallberg. Foto: Wikimedia Commons.
Var finns godaste glasställena runt sjön? Boka resan och få smarrigaste tipsen.
Var finns godaste glasställena runt sjön? Boka resan och få smarrigaste tipsen.
Ta några historiska simtag vid berghällarna som är 1,7 miljarder år gamla! Foto: Henrik Theodorsson / Platåbergens Geopark.
Ta några historiska simtag vid berghällarna som är 1,7 miljarder år gamla! Foto: Henrik Theodorsson / Platåbergens Geopark.

Program

Du väljer själv var och när du vill starta. Nedan ser du exempel på start från Karlstad. Kommer du österifrån, kan ta med egen cykel på tåg till Skövde och därifrån på buss till Lidköping. Kommer du söderifrån, kan du ta med cykeln på tåget till Vänersborg/Lidköping/Mariestad/Säffle.

Du kan sätta cykeln på bussen eller tåget under turen runt Vänern hela eller delar av de flesta dagarnas sträckor. I informationsutskicken får du veta hur du får med dig cykeln till starten och hem igen samt var du kan åka buss och tåg med cyklen runt sjön om du är trött.

Dag 1 Karlstad - Kristinehamn 45 km 
En tämligen platt, lättcyklad sträcka i det tätast bebyggda området under veckan. Du cyklar genom Solas hemstad och passerar Klarälvsdeltat. Efter Karlstads ytterområden tar bondgårdar och stugområden vid. Historiska besöksmål, whiteguidekrogar och små badstränder avlöser varandra.

Dag 2 Kristinehamn - Sjötorp 79 km
(alternativt med en extranatt utanför Gullspång=40 km/dag).

En flack tur i utpräglat jordbrukslandskap på cykelvägar, grusvägar och landsvägar, i inlandet, längs Vänern och till en annan sjö med fina möjilgheter till bad. Dagen startar längs bryggor med fritidsbåtar ut till Picassostatyn, en fantastiskt vy ut mot Vänerns horisont. Du passerar en hjortbonde med viltbutik innan du trampar genom en ovanligt fin ekallé innan du lämnar Vänern en stund för lantliga grus- och skogsvägar. Godbitar är en fin badplats vid en insjö, en mysig hantverksateljé och en rekonstruerad, vacker gammal kyrka som är ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. 

Spana in laxtrappan med den sällsynta lokala laxen, en art som bara leker här. Fortsätt till det  faschionabla strandsamhället. Vid Göta Kanal tar sig båtarna upp och ner genom åtta slussar. 

Vill du cykla kortare etapper kan du dela upp sträckan Kristinehamn-Lidköping i fyra etapper istället för två och lägga till två extra nätter. Det blir då cirka 4 mil per dag istället. På Kinnekulle bor du på bergets bästa B&B. Det går också bra att dela upp den i tre etapper med en extranatt. Vi skräddarsyr din resa enligt dina egna önskemål.

Dag 3 Sjötorp - Mariestad - Kinnekulle - Lidköping 81 km 
(alternativt med en extra natt på Kinnekulle = 40 km/dag).

En idyllisk dag i luftiga lövskogar, förbi praktfulla säterier, en medeltida borg, bondgårdar, små byar och två trevliga städer. Välkommen till Västergötland! Det blir en ganska flack, lättcyklad dag idag också. Titta in hos hantverkare som har öppna ateljéer. Du passerar en av Sveriges äldsta stadskärnor och följer i Linnés fotspår under hans västgötaresa 1746. Ädellövskog, ekhagar och vattenfall som störtar ner i Vänern blandas med en artrik flora. Om våren doftar ett stort område av Ramslök som kan avnjutas i soppa även sommartid. 

Dag 4 Lidköping - Vänersborg 55 km.

Den plattaste sträckan på hela turen över Västgötaschlättas välmående jordbruksbygd med stora gårdar och spannmålsodlingar. Du cyklar genom ett kyrktätt område, där kybyggda av material från de kringliggande platåbergen. Du kan ha kyrkspirorna som delmål för varje mil. Turen går till övervägande del på glest trafikerad, asfalterad landsväg. Gör en avstickare till en mycket fin, speciell badplats. Sista biten passerar du genom en ravin före Birger Sjöbergs Lilla Paris.

Dag 5 Vänersborg - Håverud 63,5 km.

Kanske den vackraste dagen av alla. Dalsland bjuder på djupa skogar, berg, bördiga slätter, 2500 sjöar och skärgård samt massor av bär för cyklister. Sträckan är mestadels asfalterad men en kortare del går i terrängen på en liten skogsväg. En liten landsväg slingrar sig fram längs Vänerns uddar, förvånansvärt levande och bebodd med ett platåberg som snygg fond. I Mellerud är det inte så hårda bud som ryktet säger och du fortsätter mot den unika akvedukten. Den sista milen är kuperad och mycket naturskön.

Dag 6 Håverud - Säffle 65 km.
Imponeras av ingenjörskonsten som kombinerar bilväg med kanal och järnväg på ett och samma ställe. Fortsätt genom Dalslands trollska skogar på små, kuperade landsvägar och grusvägar. Besök ett coolt kulturkollektiv på vägen och sommarstaden Åmål. På eftermiddagen trampar du in i Berättarnas landskap Värmland.

Dag 7 Säffle - Karlstad 56 km
Berömda räkmackor, Sven-Ingvars, älgar och slaggstenshus karakteriserar denna dag som går genom kulturlandskap och värmländska skogar. Besök den omtalade saluhallen med ekologiska produkter från närliggande gårdar. Du fortsätter till staden med sju konstverk till minne av bygdens son Sven-Erik Magnusson, sångare i musikgruppen Sven-Ingvars. 

Sankta Lucia i Grums
Det var utanför Grums, som de första värmlänningarna slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. Enligt sägner låg det redan på 700-talet en borg strategiskt placerad vid Slottsbrosundet, som du cyklar över. Där krävde den giriga fru Rangela tull av alla som kom landsvägen och sjövägen. Selma Lagerlöf skriver om Rangela och hennes barmhärtiga brorsdotter Lucia i berättelsen ”Luciadagens legend”. 

Till kvällen närmar du dig regionen som satsar på att vara Sveriges mest gästvänliga. Här föddes Nils Ferlin, Gustaf Fröding, Göran Tunström och Inger Sandberg. 

Dag 8 Dags för hemresa
Ínnan du beger dig av hemåt tipsar vi om roliga och besöksvärda saker att göra i Karlstad. Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper, frisk luft och starka ben. De djupaste intrycken är säkert dina möten med människor längs vägen.

Ut och njut!

Höjdkurvor

Höjdkurva Karlstad-Kristinehamn
Höjdkurva Kristinehamn-Sjötorp
Höjdkurva Sjötorp-Lidköping
Höjdkurva Lidköping-Vänersborg
Höjdkurva Vänersborg - Håverud
Höjdkurva Håverud - Säffle
Höjdkurva Säffle - Karlstad
En gammal slussvakt.
En gammal slussvakt.
Runt södra Vänern spelas många filmer in. De flesta känner någon som varit statist. När filmen Farsan spelades in, användes en tom lokal som cykelaffär. En vänersborgare steg in och ville lämna in sin gamla cykel för reparation! Klicka på bilden för att se ett klipp av filmen. Du som bokar resan får en lista på över 100 filmer och inspelningsplatser runt Vänern.

Vänern

Vänern Runt.

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och fyllt området med liv. Med sitt strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter. Dess vilda natur och härliga människor välkomnar dig med öppna armar.
 
I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstäder ligger Sveriges största sjö - och Europas tredje största efter Ladoga och Onega, på 26:e plats i världen. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. Det är en plats där minnen skapas.

Tre landskap och 13 kommuner samsas runt ett och samma innanhav. I Vänern hittar du Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär. Sjön är ett badparadis med fina sandstränder och grunda vikar. Inte mindre än 38 fiskarter simmar här.

En vacker, förtroendeingivande förhoppning
Namnet Vänern anses komma från fornsvenskans vænir, med kopplingar till orden vån 'förhoppning' och vän 'förtroendeingivande', 'vacker'. En vacker och förtroendeingivande förhoppning helt enkelt. Som vanligt finns mer än en tolkning. Namnet kan vara flera tusen år gammalt och kopplat till numera okända ord.

Dalbosjön och Värmlandssjön
Vänerns medeldjup är 27 meter och på djupaste stället är det 106 meter till botten. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön. 

Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal - Östersjön och är närmast förbunden med Nordsjön och Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. 

Klarälven, Gullspångsälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Lidan och Tidan rinner alla ut i Vänern, medan det endast finns ett utlopp från Vänern via Göta Älv till havet. 

Bra att tänka på

Sola i Karlsta. .Foto: Wikimedia Commons.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag. Karlstad-Mellerud är flackt, Mellerud-Säffle kuperat. 

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig packa smart på en Youtube film så att du får med dig allt du behöver inklusive sju olika uppsättningar för kvällarna - totalt 7 kilo inklusive allt.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte särskilt hållbart.

Hur bokar jag min resa till och från starten? Det får du tips på när du betalat anmälningsavgiften, även hur du får med dig din egen cykel och hur du bokar billigare tågbiljetter.

Kan jag parkera min bil vid starten medan jag cyklar?
Ja, på samtliga orter kan du parkera bilen gratis.

Egen eller hyrd cykel?
Ta med din egen om du vill eller hyr hos vår partner i Karlstad, Sjötorp eller Lidköping. Du kan hyra cyklar med 7-24 växlar med eller utan el. I Karlstad ingår cykelväskor, lås, reparationskit och hjälm i cykelhyran. I Sjötorp kan du hyra cykelväskor och hjälm där du hyr cykeln.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk mot läkarintyg. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV 

Jag tycker några sträckor är för långa.
Inga problem. Be oss lägga till tilläggsnätter mellan Kristinehamn och Lidköping och/eller mellan Håverud och Säffle. Vi kan också skräddarsy en resa för dig med 4 mil om dagen från Karlstad till Lidköping på den plattare delen av Vänerleden. 

Kan jag ta cykeln på tåg eller buss delar av sträckan?
Ja, de flesta dagar kan du sätta cykeln på bussen eller tåget. I våra informationsutskick berättar vi var och hur. 

Informationsutskick

Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med dig cykeln på tåget med olika tågbolag och hur du får billigare tågbiljetter.

Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan. Det innebåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning med massor av tips för dig och din cykel, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, mm.

Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du kartor. De digitala GPX filerna laddar du ner i en GPS eller en gratis app i mobilen. Du får även en översiktskarta och kartor dag för dag i en pdf med detaljerade ruttbeskrivningar i text.

Boka Vänern Runt

If you do not live in Sweden, please book the tour here.

Pris per person: 9995 kronor.

8 dagar/7 nätter
Säsong: 1 maj - 30 september
Start: Du väljer själv datum och plats.

Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta var och när du vill starta och vem du eventuellt vill dela rum med. 

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. 

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 

Kontrollera vad det kostar att utöka din hemförsäkring med avbeställningsskydd. Oftast är det billigare att utöka hemförsäkringen än att köpa ett separat avbeställningsskydd. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Det räcker i så fall att en av er fyller i ett bokningsformulär.
 • Startdatum och startplats väljer du själv mellan 1 maj och 30 september.

 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • Om du vill lägga till extra nätter, skriv här var du vill göra det. Varje extra natt kostar 1000 kronor per person i delat dubbelrum. Med extra nätter kan du förkorta dagsetapperna. Förslag: I Gullspång mellan Kristinehamn och Sjötorp, på Kinnekulle mellan Sjötorp och Lidköping, i Dalsland mellan Håverud och Säffle och två nätter på en och samma ort.

 • Om det var på internet, var där?

Texter och bilder: Copyright Globalrunners. Kopiering och eftertryck förbjudet.