webbhvd

Cykelsemester Vänern Runt

I cykelpaketen bjuder vi på våra bästa smultronställen; var finns smarrigaste glassen, bästa picknick ställena, finaste badplatserna, coolaste muséerna, vackraste vägarna, mysigaste boendena och buskarna med mest vildhallon? Varför är det bättre att cykla medsols och vad är kul att läsa före resan? Boka cykelresan idag!

På småvägar, stigar och pilgrimsleder

Att cykla Vänern Runt är nog det bästa sättet att lära känna platserna runt vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk eller plocka bär och svamp. Under cykelresan lär du känna tre landskap - Dalsland, Värmland och Västergötland. Dagarna är ytterst varierande. Du cyklar längs vattnet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Vägarna är en blandning av små landsvägar, cykelbanor, grus- och skogsvägar samt pilgrimsleder. Delar av rutten följer Linnéleden, Sverigeleden, Dalslandsleden och Biosfärleden.

Ta en kopp kaffe i Säffle, betrakta en av Picassos största statyer, besök den unika akvedukten i Håverud, lev herrgårdsliv i vacker miljö från 1300-talet med spökhus på tomten och bada helst varje dag. Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping och Vänersborg. Städerna som omger Vänern har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin omedelbara närhet till vårt eget innanhav.  Vi utlovar oförglömliga upplevelser, oavsett om du är här för första gången eller bosatt i trakten. 

Du som vill cykla kortare etapper lägger med fördel till två nätter eller väljer någon av resorna Östra Vänern eller Unionsleden. I programmet ser du hur många kilometer du cyklar varje dag och hur platt eller kuperat det är. Den backigaste dagen är mellan Håverud och Säffle. 

Du möter ett område rikt på historia, vacker natur och lokal gastronomi. Fokus ligger på upplevelser! Nätterna tillbringar du på noga utvalda boenden med olika karaktär, från herrgårdar och pensionat till ekohotell och gårdar. Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om trakterna runt sjön och äter och dricker gott!

Vill du cykla kortare dagsetapper?

I vårt cykelpaket Östra Vänern är dagsetapperna 3-4 mil mellan Karlstad och Lidköping längs den flackaste sträckningen av Vänerleden. På Unionsleden i Värmland och Dalsland är det också kortare etapper. På Vänern Runt kan du lägga till extra nätter och därmed få kortare dagsetapper.

Läs mer om cykelpaketen längs Unionsleden
Här är information om cykelpaketen Östra Vänern 

Cykelpaket

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Längd: 48 mil.
Datum: maj-september varje år
Start och mål: Du väljer!
Pris: 9 950 kronor.
 

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden med karaktär sju nätter. 
 • Stadig frukost varje dag.
 • Kartor och GPX filer till GPS/app.
 • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
 • Entré till Vänermuséet.
 • Jourtelefon vid akuta ärenden.
Tillval:
 • Extra nätter 
 • Enkelrumstillägg
 • Hyrcykel: 7 växlad hybrid eller el-cykel

Lämplig cykel

Cykla Vänern Runt

Bäst är en cykel med minst 7 växlar och pakethållare som tål grusvägar. El-cykel går bra. Ta med egen eller hyr. Hos vår partner i Karlstad: 200 kr/dag för hybrid, 500 kr/dag för el-cykel. Cyklar du på egen hand och startar i Sjötorp har vi hyrcyklar där för 150 kronor/dag för 7-växlade, 400 kr/dag för el-cyklar.

Tre landskap

Har du frågor om resan eller något annat, ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Fler cykelresor

Cykelresor i Europa.

Vi har även cykelresor längs Unionsleden Töcksfors - Karlstad samt till Italien och Tjeckien. Det är träningsveckor för landsvägscyklister i Apenninerna och vid Adriatiska havet, ledarledda cykelresor Prag-Wien sex avgångar per år och en tävlingsresa till Nove Colli - Italiens svar på Vätternrundan. 

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden runt Vänern. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att sova en natt vardera på. De är inte i kronologisk ordning. Vi lämnar bara ut namn och adresser till de som bokar cykelresan. 

 1. En natt bor du intill slussarna där Göta Kanal möter Vänern i ett litet kustparadis - mitt inne i landet. Här finns fina badstränder, lena klipphällar och en underbar skärgård. 
 2. En annan natt somnar du på ett hotell som är lugnet självt mitt i en liten stad där värdarna vill att du ska känna det som att du kommer hem. Här finns 20 unika, varsamt renoverade sovrum i 30-talsstil, inget är det andra likt. Loungen är ett omtyckt vardagsrum.
 3. Vid Byälvens utlopp i Vänern sover du flott på en herrgård med anor från 1200-talet. En pampig ekallé välkomnar dig med flyglar, trädgård och den engelska parken. Här kan du njuta av goda måltider gjorda på värmländska råvaror som kvalar in i White Guide. 
 4. En fjärde natt somnar du precis intill Klarälven i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i luften. Hotellet stod färdigt 1871 och delar av huset är kulturminnesmärkt. Det råkar vara ett av Sveriges finaste hotell!
 5. På en vacker herrgård bland praktfulla ekar hör du historiens vingslag eka mellan väggarna. Kanske får du sova i samma rum som Nicole Kidman eller Stellan Skarsgård sov i när de bodde här. Är du mot förmodan rastlös efter dagens cykling finns ett fint löparspår intill herrgården och en relaxavdelning. I ena flygeln spökar det - där sägs en tidigare ägarinna gå igen.
 6. Efter mjölkproduktion och senare svinuppfödning och köttproduktion inriktar sig ägarna idag helt åt spannmål och trädgårdsodling, som förser butik och restaurang med närproducerad mat en sjätte natt. Dina värdar brinner för en levande landsbygd och tänker hållbarhet i alla led. Bo lugnt och lantligt utanför stadens brus med naturen inpå knuten och en av pilgrimslederna du kommer att cykla på nästa dag. Den som har energi över kan paddla i närheten av hotellet. 
 7. Sista natten bor du i närheten av den världsberömda akvedukten i Håverud där du får vara med om det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg.
Du som lägger till en eller flera nätter kan bo utanför Gullspång mellan Kristinehamn och Sjötorp och/eller på idylliska Kinnekulle mellan Sjötorp och Lidköping och/eller i en gammal kyrkby i Dalsland mellan Håverud och Säffle eller någon annanstans. Du kan även boka flera nätter på ett och samma ställe om du vill stanna en dag extra någonstans.

Om ett boende blir fullbokat eller stänger, bokar vi ett annat prima alternativ.
Playa del Vänern.
Mellan Halle- och Hunneberg cyklar du i en ravin.
Njut av en glass från Kling på Glassmagasinet i hamnen i Mariestad.
Njut av en glass från Kling på Glassmagasinet i hamnen i Mariestad.

Program

Du väljer själv var och när du vill starta. Nedan ser du exempel på start från Karlstad, men vill du hellre börja trampa från till exempel Lidköping går det lika bra. 

Kommer du österifrån, till exempel från Stockholm, kan ta med egen cykel på tåget till Karlstad eller Kristinehamn. Kommer du söderifrån, till exmpel från Göteborg eller Malmö, kan du ta med cykeln på tåget till Vänersborg/Lidköping/Mariestad/Säffle. Vi berättar hur när du har bokat resan. 

Dag 1 Karlstad - Kristinehamn 45 km eller 54 km - du får välja på två olika sträckningar 
En tämligen platt, lättcyklad sträcka i det kanske tätast bebyggda området av alla under veckan. Du cyklar igenom Solas hemstad och passerar Klarälvsdeltat. Efter sista Karlstads ytterområden tar bondgårdar och stugområden vid. Historiska besöksmål, whiteguidekrogar och fina små badstränder avlöser varandra.

Dag 2 Kristinehamn - Sjötorp 79 km
(alternativt med en extranatt utanför Gullspång=40 km/dag).

En flack tur i utpräglat jordbrukslandskap på cykelvägar, grusvägar och landsvägar, i inlandet, längs Vänern och till en annan sjö med fina möjilgheter till bad. Dagen startar med en sträcka längs bryggor med fritidsbåtar ut till Picassostatyn med en fantastiskt fin vy ut mot Vänerns horisont. Du passerar en hjortbonde med viltbutik innan du trampar genom en ovanligt fin ekallé innan du lämnar Vänern en stund för lantliga grus- och skogsvägar. Godbitar är en fin badplats vid en insjö, en mysig hantverksateljé och en rekonstruerad, vacker gammal kyrka som är ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. 

I Gullspång kan du spana in laxtrappan med den sällsynta Gullspångslaxen, en art som bara leker här. Fortsätt till faschionabla Otterbäcken. I Sjötorp slutar Göta Kanal där båtarna tar sig upp och ner genom åtta slussar. 

Obs! Vill du cykla kortare etapper kan du dela upp sträckan Kristinehamn-Lidköping i fyra etapper istället för två. En extranatt bor du utanför Gullspång, den andra på Kinnekulles bästa B&B.

Dag 3 Sjötorp - Mariestad - Kinnekulle - Lidköping 81 km 
(alternativt med en extra natt på Kinnekulle = 40 km/dag).

En idyllisk dag i luftiga lövskogar, förbi praktfulla säterier, en medeltida borg, semesterbyar, bondgårdar, små byar och två trevliga städer. Välkommen till Västergötland! Det blir en ganska flack, lättcyklad dag idag också. Titta in hos hantverkare som har öppna ateljéer. Stadskärnan i Mariestad är bland de äldsta i Sverige. Den här dagen följer i Linnés fotspår när han skrev om naturen under sin västgötaresa 1746. Ädellövskog, ekhagar och vattenfall som störtar ner i Vänern blandas med en artrik flora. Om våren doftar hela Kinnekulle av Ramslök som kan avnjutas i soppa även sommartid. I natt sover du på ett mycket hållbarhetsinriktat gårdshotell. 

Dag 4 Lidköping - Vänersborg 55 km.

Den plattaste sträckan på hela turen över Västgötaschlättas välmående jordbruksbygd med stora gårdar och spannmålsodlingar. Du cyklar genom Sveriges kyrktätaste område, tack vare de kringliggande platåbergen som kyrkorna byggts av. Du kan ha kyrkspirorna som delmål för varje mil. Turen går till övervägande del på glest trafikerad, asfalterad landsväg som också är cykelled. Gör en avstickare innan du kommer fram till en mycket fin, speciell badplats. Sista biten passerar du genom en ravin mellan Halle- och Hunneberg före Birger Sjöbergs Lilla Paris.

Dag 5 Vänersborg - Håverud 63,5 km.

Kanske den vackraste dagen av alla. Dalsland bjuder på djupa skogar, berg, bördiga slätter, 2500 (!) sjöar och skärgård samt inte minst massor av bär för cyklister. Sträckan är mestadels asfalterad men en kortare del går i terrängen på en liten skogsväg. En liten landsväg slingrar sig fram längs Vänerns uddar, förvånansvärt levande och bebodd och du har Hunneberg som snygg fond. I Mellerud är det inte så hårda bud som ryktet säger - du fortsätter mot den unika akvedukten i Håverud. De sista milen är kuperad, glest befolkad och mycket naturskön.

Dag 6 Håverud - Säffle 65 km.
Imponeras av ingenjörskonsten som kombinerar bilväg med kanal och järnväg på ett och samma ställe. Fortsätt genom Dalslands trollska skogar på små, kuperade landsvägar och grusvägar. Besök ett coolt kulturkollektiv på vägen och sommarstaden Åmål. På eftermiddagen trampar du in i Berättarnas landskap Värmland.

Dag 7 Säffle - Karlstad 56 km
Berömda räkmackor, Sven-Ingvars, älgar och slaggstenshus karakteriserar denna dag som går genom kulturlandskap och värmländska skogar. Besök den omtalade saluhallen i en by med ekologiskt kött från närliggande gårdar. Du fortsätter till Grums med sju konstverk till minne av bygdens son Sven-Erik Magnusson, sångare i musikgruppen Sven-Ingvars. Grums kommun är mycket aktiv inom natur, kultur, design, hantverk och historia. 

Sankta Lucia i Grums
Det var utanför Grums, som de första värmlänningarna slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. Enligt sägner låg det redan på 700-talet en borg strategiskt placerad vid Slottsbrosundet, som du cyklar över. Där krävde den giriga fru Rangela tull av alla som kom landsvägen och sjövägen. Selma Lagerlöf skriver om Rangela och hennes barmhärtiga brorsdotter Lucia i berättelsen ”Luciadagens legend”. 

Cyklar du denna sträcka en onsdag, fredag eller söndag mellan den 4 juli och den 14 augusti 2022 kan du ta båtbussen mellan Grums och Vålberg och därmed få en fin båtresa på Vänern och en mils kortare cykling denna dag. Se mer info om båtbussarna längre ner på sidan.

Till kvällen närmar du dig Karlstadtrakten som satsar på att vara Sveriges mest gästvänliga region. I residensstaden föddes Nils Ferlin, Gustaf Fröding, Göran Tunström och Inger Sandberg. Sola i Kallsta som drev ett värdshus och alltid var på glatt humör har gett Karlstad dess slogan.

Dag 8 Dags för hemresa
Kanske vill du besöka Lars Lerins Sandgrund innan du beger dig av hemåt. Det ligger nära ditt hotell. Staden har dock ett ännu bättre museum som du inte bör missa.

Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och vältränade ben. De starkaste intrycken är säkert dina möten med människor längs vägen.

Höjdkurvor

Höjdkurva Karlstad-Kristinehamn
Höjdkurva Kristinehamn-Sjötorp
Höjdkurva Sjötorp-Lidköping
Höjdkurva Lidköping-Vänersborg
Höjdkurva Vänersborg - Håverud
Höjdkurva Håverud - Säffle
Höjdkurva Säffle - Karlstad
Ut och njut!
Ut och njut!
En slussvakt i Sjötorp.
En slussvakt i Sjötorp.

Ta cykeln på båtbussen en dag

Karlstad kommun erbjuder båtbussar sommartid sedan flera år tillbaka. De går bland annat på sträckorna Karlstad-Kristinehamn respektive Grums-Vålberg. Plats kan bokas i förväg men inte för cykeln, som får tas med i mån av plats. Hitiils har vi inte hört talas om att cyklar har nekats, men under Midsommarhelgen kan det nog vara trångt. Pris/vuxen 2022 per båtresa med reskassa är 72 kronor, annars 79 kronor. För studenter och seniorer: 67 kr med reskassa, annars 74 kronor. 

Om du vill åka båtbuss både mellan Grums och Vålberg och mellan Karlstad och Kristinehamn bör du 2022 välja att sova i Säffle en torsdag och i Karlstad en fredag mellan den 8 juli och 13 augusti.

Båtbussbiljetter bör förbokas här

Karlstad-Kristinehamn 12.20 - 14.40
fredag, lördag 8 juli - 27 augusti 2022

 

Båtbussen avgår 2022 fredagar och lördagar från Inre Hamn som ligger nära vårt hotell i Karlstad. Ankomst Vålösundsbryggan i Kristinehamn. Sedan är det en kort cykeltur och lätt att hitta till hotellet i Kristinehamn från Vålösundsbryggan.

Den sena avgångstiden ger er utrymme att utforska Karlstad på förmiddagen, kanske vill du besöka Lars Lerins Sandgrund och/eller Värmlandsmuseet och njuta av en lång frukost, som för övrigt är förträfflig på vårt utvalda hotell i residensstaden.

Grums-Vålberg onsdag, fredag, söndag
Avgång 13.45, ankomst 14.45 samt avgång 18.30, ankomst 19.30
4 juli - 14 augusti 2022 samt 24 och 25 juni


Avgång från Gamla Slottsbron i Grums. Från Vålberg till hotellet i Karlstad är det sedan 2 mils cykling. Båtresan bjuder på en fin båttur på Vänern och cyklingen idag blir en mil kortare, än om ni cyklar hela sträckan. Tack vare båtens avgång på eftermiddagen, hinner ni med både frukost och cykling Säffle - Grums lagom till båtbussen om ni vill.

Vänern

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och fyllt området med liv. Med sitt strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter. Dess vilda natur och härliga människor välkomnar dig med öppna armar.
 
I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstäder ligger Sveriges största sjö - och Europas tredje största efter Ladoga och Onega, på 26:e plats i världen. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. Det är en plats där minnen skapas.

Tre landskap och 13 kommuner samsas runt ett och samma innanhav. I Vänern hittar du Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär. Sjön är ett badparadis med fina sandstränder och grunda vikar. Inte mindre än 38 fiskarter simmar här.

En vacker, förtroendeingivande förhoppning
Namnet Vänern anses komma från fornsvenskans vænir, med kopplingar till orden vån 'förhoppning' och vän 'förtroendeingivande', 'vacker'. En vacker och förtroendeingivande förhoppning helt enkelt. Som vanligt finns mer än en tolkning. Namnet kan vara flera tusen år gammalt och kopplat till numera okända ord.

Dalbosjön och Värmlandssjön
Vänerns medeldjup är 27 meter och på djupaste stället är det 106 meter till botten. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön. 

Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal - Östersjön och är närmast förbunden med Nordsjön och Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. 

Klarälven, Gullspångsälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Lidan och Tidan rinner alla ut i Vänern, medan det endast finns ett utlopp från Vänern via Göta Älv till havet. 

Bra att tänka på

Vänern Runt. Foto=Copyright: Ellika Nyqvist LIvchitz.

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med 6-7 timmars cykling/dag. Karlstad-Mellerud är flackt, Mellerud-Säffle kuperat. 

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. Utrustningslista ingår. Packningen får plats i två cykelväskor på pakethållaren och vi lär dig packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt, dyrt och inte hållbart.

Hur bokar jag min resa till och från starten? När du har betalat anmälningsavgiften till resan mejlar vi tips på hur du kan boka tåg till starten och få med din cykel på tåget och hur du får billigare tågbiljetter.

Kan jag parkera min bil vid starten?
Ja, på samtliga orter kan du parkera bilen medan du cyklar runt sjön.

Cykel då?
Ta med din egen eller hyr hos vår partner i Karlstad eller Sjötorp. Hyrcykel kostar 200 kronor per dag och el-cykel 500 kronor per dag i Karlstad. När du har betalat anmälningsavgiften får du information om hur du bokar hyrcykel om du vill göra det. I Sjötorp kostar det 150 kr/dag för 7-växlad och 400 kr/dag för el-cykel.

Om jag blir sjuk före resan?
Vill du kan du boka avbeställningsskydd. De gäller om du blir sjuk. Antingen kan du utöka din hemförsäkring eller köpa separat avbokningsskydd via ERV 

Datum varje år

8 dagar/7 nätter
Säsong: 1 maj - 30 september
Start: Du väljer själv datum och plats.

Pris per person

9 950 kronor per person.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Informationsutskick

Informationsutskick 1
får du när du har bokat resan och betalat bokingsavgiften. Det innehåller litteraturtips, träning inför cykelresan, kontaktuppgifter till cykeluthyrare samt information om hur du får med dig cykeln på tåget med olika tågbolag och hur du får billigare tågbiljetter.

Informationsutskick 2
får du när du har betalat slutfakturan. Det innebåller en detaljerad, personligt utformad resebeskrivning med massor av tips för dig och din cykel, kontaktuppgifter till samtliga boenden, utrustningslista, mm.

Informationsutskick 3
I utskick 3 en månad före start får du kartor. De digitala GPX filerna laddar du ner i en GPS eller en gratis app i mobilen. Du får även en översiktskarta och kartor dag för dag i en pdf med detaljerade ruttbeskrivningar i text.

Boka Vänern Runt

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Är ni fler som bor på samma adress som bokar samma resa räcker det att ni fyller i namn på övriga medresenärer. 


Har du rest med oss tidigare? Mejla bara info@globalrunners.se och berätta var och när du vill starta och om du ska cykla ensam eller vem vill dela rum med. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • Det räcker i så fall att en av er fyller i ett bokningsformulär.
 • yyyymmdd-xxxx
 • Mejladressen måste sluta med en bokstav, utan blanksteg efter den.
 • Om du vill lägga till extra nätter, skriv här var du vill göra det. Varje extra natt kostar 1000 kronor i delat dubbelrum. Med extra nätter kan du förkorta dagsetapperna. Förslag: I Gullspång mellan Kristinehamn och Sjötorp, på Kinnekulle mellan Sjötorp och Lidköping och/eller i Dalsland mellan Håverud och Säffle.