LOGO GLOBALRUNNERS

Vänern Runt på åtta dagar

Från cykelsadeln kan du upptäcka Vänern på ett fantastiskt sätt. Vackra leder sträcker sig runt hela sjön och du kan stanna till och utforska precis vad du vill. En perfekt kombination av motion och upplevelser.

På småvägar, stigar och pilgrimsleder

Av alla sätt att uppleva Vänern, är nog att cykla runt sjön det allra bästa! Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk eller plocka bär och svamp. Du lär känna tre landskap - Dalsland, Värmland och Västergötland. Dagarna är ytterst varierande. Vi cyklar längs havet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Vägarna är en blandning av små landsvägar, cykelbanor, grus- och skogsvägar samt pilgrimsleder. Delar av rutten följer Linnéleden, Sverigeleden, Dalslandsleden och Biosfärleden.

Vi tar en kopp kaffe i Säffle, ser en av Picassos största statyer, bor på slott hos en cykeltokig slottsherre, besöker den unika akvedukten i Håverud, lever herrgårdsliv i vacker miljö från 1300-talet med spökhus på tomten och badar helst varje dag. Följer du med på en av de ledarledda gruppresorna är start och mål i Karlstad. Väljer du att cykla på egen hand kan du börja och sluta var du vill.  

Mest tid tillbringar vi på landsbygden men du får också lära känna Åmål, Säffle, Karlstad, Kristinehamn, Mariestad, Lidköping och Vänersborg. Städerna som omger Vänern har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin omedelbara närhet till vårt eget innanhav.  Vi utlovar oförglömliga upplevelser, oavsett om du är här för första gången eller bosatt i trakten. 

Cyklar du på egen hand kan du lägga till två nätter om du vill cykla kortare sträckor. På gruppresorna bör du vara i god kondition för att kunna cykla sex timmar per dag. I programmet ser du hur många kilometer vi cyklar varje dag och hur platt eller kuperat det är. De backigaste partierna är mellan Håverud och Karlstad. 

Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och god mat. Fokus ligger på upplevelser! Nätterna tillbringar du på noga utvalda boenden med olika karaktär, från slott, fårfarm och herrgård med spöken till disponentbostad och gårdshotell.

På gruppresorna är Globalrunners reseledare med och berättar om landskap och platser vi passerar. Säkerheten är A och O och förutom cykling älskar vi fikapauser, god mat, fotostopp och glada skratt. Tveklöst får vi tillsammans kul! Följ med och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om kultur och historia runt sjön och äter och dricker gott!

Resfakta

Antal dagar: 8 dagar / 7 nätter
Längd: 48 mil.
Datum 2021 på egen hand: maj-september
Datum 2021 i grupp: 24-31 juli, 7-14 augusti  Start och mål: På egen hand var du vill, på gruppresorna i Karlstad
Antal deltagare på gruppresor: Min 8, max 14.
Pris på egen hand: 8 950 kronor.
Pris gruppresa: 9 950 kronor.

I priset ingår

 • Del i dubbelrum på noga utvalda, speciella hotell, slott och gårdar sju nätter. 
 • Kartor, både på papper och digitala
 • GPX filer (kartor som kan användas till GPS eller GPS app i smartphone)
 • Detaljerad, personligt utformad informationsbroschyr
 • Åtta dagars cykling på noggrannt utvalda småvägar, cykelleder, stigar och pilgrimsleder.
 • Stadig frukost varje dag.
 • Litterturlista med tips på böcker om Vänern och platser resan passerar som kul förberedelse inför Äventyret.
 • Jourtelefon vid akuta ärenden för dig som väljer att cykla på egen hand.
 • Globalrunners reseledare på gruppresorna.

Lämplig cykel

Lämplig cykel på den här resan är en cykel med minst 7 växlar som tål grusvägar och har pakethållare. El-cykel går också bra. Ta med egen eller hyr via vår partner i Karlstad. 200 kr/dag för hybrid, 500 kr/dag för el-cykel. Väljer du att cykla på egen hand och starta i Sjötorp har vi hyrcyklar där för 150 kronor per dag för 7-växlade och 400 kr/dag för el-cyklar.

Tre landskap

Har du frågor om resan eller något annat, ring 0733-61 22 55 eller mejla info@globalrunners.se så hjälper vi dig gärna.

Fler cykelresor

Vi har även cykelresor till Italien och Tjeckien. Det är träningsläger för landsvägscyklister i Apenninerna och vid Adriatiska havet, MTB i Aostadalen och ledarledda cykelresor Prag-Wien sex avgångar per år.

Handplockade, personliga boenden

Vi har handplockat en rolig mix av boenden runt Vänern. Nedan kan du se kortfattade beskrivningar av platserna du kommer att sova en natt vardera på. De är inte i kronologisk ordning. Vi lämnar bara ut namn och adresser till de som bokar cykelresan. 

 1. En natt bor du på ett fantastiskt fint slott från 1600-talet med ekologiskt jordbruk, där slottsherren är en entusiastisk cyklist.
 2. En annan natt somnar du i ombonade rum på en bondgård där mor i huset bakar färskt bröd till frukost varje morgon som du avnjuter med gårdens egna ägg och honung från egna bin, och mycket mer. Hundar, katter, hästar, får och värdfamljen gör dig sällskap i och runt den gröna, lummiga trädgården.
 3. En gammal disponentbostad blir ditt hem en annan natt, där den trevliga och driftiga värdinnan förvandlat den över tvåhundra år gamla gården till ett överklasshem med egen tennisbana, marmorgolv, ekparkett och exklusiva badrum. Här får du veta hur det gick till när en snål, norsk yngling gjorde karriär, intog huset och slutade som ägare till 13 pappersbruk.
 4. En fjärde natt somnar du på ett gårdshotell i närheten av en känd kaffeproducent, vilket kan kännas i luften. Ett påfallande trevligt och omtänksamt värdpar välkomnar dig och berättar om de vackra omgivningarna och kanske några kantarellställen. Här kan du gå i strumplästen och känna dig bortskämd!
 5. På en vacker herrgård bland praktfulla ekar hör du historiens vingslag eka mellan väggarna. Kanske får du sova i samma rum som Nicole Kidman eller Stellan Skarsgård sov i när de bodde här. Är du mot förmodan rastlös efter dagens cykling finns ett fint löparspår intill herrgården och en relaxavdelning. I ena flygeln spökar det - där sägs en tidigare ägarinna gå igen.
 6. Efter mjölkproduktion och senare svinuppfödning och köttproduktion inriktar sig ägarna idag helt åt spannmål och trädgårdsodling, som förser butik och restaurang med närproducerad mat en sjätte natt. Dina värdar brinner för en levande landsbygd och tänker hållbarhet i alla led. Bo lugnt och lantligt utanför stadens brus med naturen inpå knuten och en av pilgrimslederna du kommer att cykla på nästa dag. Den som har energi över kan paddla i närheten av hotellet. 
 7. Sista natten bor du i närheten av den världsberömda akvedukten i Håverud där du får vara med om det spektakulära mötet mellan landsväg, järnväg och vattenväg.
Playa del Vänern.
Mellan Halle- och Hunneberg cyklar du i en ravin.
Stadskärnan i Mariestad är en av Sveriges äldsta.

Program

Du som väljer att cykla på egen hand kan starta var som helst. Du som väljer att följa med på en ledarledd gruppresa Vänern Runt startar som nedan i Karlstad.

Kommer du österifrån, till exempel från Stockholm, kan ta med egen cykel på tåget till Karlstad eller Kristinehamn. Kommer du söderifrån, till exmpel från Göteborg eller Malmö, kan du ta med cykeln på tåget till Vänersborg/Lidköping/Mariestad/Säffle. Vi berättar hur när du har bokat resan. 

Dag 1 Karlstad - Kristinehamn 68 km 
En tämligen platt, lättcyklad sträcka i det kanske tätast bebyggda området av alla under veckan. Du cyklar igenom Solas hemstad och passerar Klarälvsdeltat. Efter sista Karlstads ytterområden tar bondgårdar och stugområden vid. Historiska besöksmål, whiteguidekrogar och fina små badstränder avlöser varandra. Dagen avslutas med en sträcka full av bryggor med fritidsbåtar ut till Picassostatyn med en fantastiskt fin vy ut mot Vänerns horisont, innan du svänger österut till nattens boende. 

Obs! Väljer du att cykla på egen hand kan vi dela upp sträckan Kristinehamn-Lidköping i fyra etapper istället för två, så att du cyklar 40 km per dag istället. Resan blir i så fall två dagar längre och du betalar tillägg för två extra nätter. Den ena extranatten får du bo vid sjön Skagern, den andra på Kinnekulle.


Dag 2 Kristinehamn - Sjötorp 85 km
En ganska flack tur i ett utpräglat jordbrukslandskap på cykelvägar, grusvägar och landsvägar, både in i landet och längs Vänern och en till sjö med fina möjilgheter till bad. Vi passerar en hjortbonde med viltbutik innan vi trampar genom en ovanligt fin ekallé innan vi lämnar Vänern en stund och åker in på lantliga grus- och skogsvägar. Vid en insjö finns en prima badplats för den som vill ta ett dopp och den som gillar ull kan besöka en mysig hantverksateljé innan vi når en rekonstruerad, mycket vacker gammal kyrka som är ett magnifikt exempel på medeltida byggnadskonst. Här är en perfekt plats för picknick lunch.

I Gullspång spanar vi in laxtrappan med den sällsynta Gullspångslaxen, en art som bara finns i Vänern. Vi fortsätter till faschionabla Otterbäcken. Den som inte åt lunch vid kyrkan kan göra det på en bra fiskrestaurang här. I Sjötorp slutar Göta Kanal och vi spanar in båtarna som tar sig upp och ner genom slussarna. Här finns också smarriga glasscaféer. Fortsätt till ditt exklusiva och intressanta boende där vi rekommenderar att du äter middag. Annars finns även restauranter i Sjötorp.

Dag 3 Sjötorp - Mariestad - Kinnekulle - Lidköping 81 km

En idyllisk dag i luftiga lövskogar, förbi praktfulla säterier, en medeltida borg, semesterbyar, bondgårdar, små byar och två trevliga städer. Välkommen till Västergötland! Det blir en ganska flack, lättcyklad dag idag också. Passa på att titta in hos hantverkare som har öppna ateljéer. Stadskärnan i Mariestad är bland de äldsta i Sverige. Lunch äter vi i ett orangeri, kanske det allra bästa lunchstället på hela resan. Den här dagen följer i Linnés fotspår när han skrev om naturen under sin västgötaresa 1746. Ädellövskog, ekhagar och vattenfall som störtar ner i Vänern blandas med en ytterst artrik flora. Om våren doftar hela Kinnekulle av Ramslök som med fördel kan avnjutas i soppa. I natt sover du på ett ytterst hållbarhetsinriktat boende. 

Dag 4 Lidköping - Vänersborg 55 km.

Den plattaste sträckan på hela turen över Västgötaschlättas välmående jordbruksbygd med stora gårdar och spannmålsodlingar. Kyrkorna ligger tätt och du kan ha kyrkspirorna som delmål för nästa mil. Turen går på en pilgrimsled, några cykelvägar men till övervägande del på glest trafikerad, asfalterad landsväg. Halvvägs finns en affär i by med en parant ägarinna som är lämplig att äta lunch hos. Sista biten passerar du genom en ravin mellan Halle- och Hunneberg innan du når Birger Sjöbergs Lilla Paris.

Dag 5 Vänersborg - Håverud 66 km.

Kanske den vackraste dagen av alla och du har anlänt till det ytterst variationsrika, litet bortglömda landskapet Dalsland. Dalsland kallas ofta för ett Sverige i miniatyr, dvs här finns i stort sett allt! Djupa skogar, berg, bördiga slätter, sjöar och skärgård samt inte minst massor av bär för cyklister. Sträckan är mestadels asfalterad men en kortare del går i terrängen på en liten skogsväg. En liten landsväg slingrar sig fram längs Vänerns uddar, förvånansvärt levande och bebodd och du har Hunneberg som snygg fond i söder. I Mellerud är det inte så hårda bud som ryktet säger, utan du fortsätter istället mot den unika akvedukten i Håverud. De sista milen är kuperade, glest befolkade och mycket natursköna.

Dag 6 Håverud - Säffle 70 km.
Imponeras av ingenjörskonsten som kombinerar bilväg med kanal och järnväg på ett och samma ställe. Fortsätt genom Dalslands trollska skogar på små landsvägar och grusvägar som inte innebär platt cykling, det här är nog den dagen som du som älskar backar kommer att få ditt lystmäte mer än någon annan dag. Lunch passar bra att avnjuta i den pittoreska staden Åmål, även om det är mer än halvvägs - du kommer behöva medhavt mellanmål på vägen för där finns ingen affär eller restaurant i Ronja och Birks marker. På eftermiddagen trampar du in i Berättarnas landskap Ack Värmeland Du Sköna.

Dag 7 Säffle - Karlstad 56 km
Berömda räkmackor, Sven-Ingvars, älgar och slaggstenshus karakteriserar denna dag som går genom kulturlandskap och värmländska skogar. I Värmlandsbro passerar du saluhallen Grön Ko med ekologiskt kött från närliggande gårdar. Du fortsätter till Grums med sju konstverk till minne av bygdens son Sven-Erik Magnusson, sångare i musikgruppen Sven-Ingvars. Grums kommun är mycket aktiv inom natur, kultur, design, hantverk och historia. 

Sankta Lucia i Grums
Det var utanför Grums, som de första värmlänningarna slog sig ner när inlandsisen drog sig norrut. Enligt sägner låg det redan på 700-talet en borg strategiskt placerad vid Slottsbrosundet, som du cyklar över. Där krävde den giriga fru Rangela tull av alla som kom landsvägen och sjövägen. Selma Lagerlöf skriver om Rangela och hennes barmhärtiga brorsdotter Lucia i berättelsen ”Luciadagens legend”. 

Till kvällen närmar du dig Karlstadtrakten som satsar på att vara Sveriges mest gästvänliga region! I den trevliga residensstaden föddes Nils Ferlin, Gustaf Fröding, Göran Tunström och Inger Sandberg, vilket Karlstadborna förstås är stolta och präglade av. En kvinna som också satt staden på kartan är Sola i Kallsta som drev ett värdshus här och alltid var på glatt humör.

Dag 8 Dags för hemresa
Kanske vill du besöka Lars Lerins Sandgrund innan du beger dig av hemåt? Öppettider 2020 var 11-16. Vi är övertygade om att du är fylld av härliga upplevelser, nya kunskaper och starkare ben. Starkaste intrycken, även i Sverige, är säkert möten med människor längs vägen.

Höjdkurvor

Höjdkurva Karlstad-Kristinehamn
Höjdkurva Kristinehamn-Sjötorp
Höjdkurva Sjötorp-Lidköping
Höjdkurva Lidköping-Vänersborg
Höjdkurva Vänersborg - Håverud
Höjdkurva Håverud - Säffle
Höjdkurva Säffle - Karlstad
Ut och njut!
Ut och njut!
En slussvakt i Sjötorp.
En slussvakt i Sjötorp.

Vänern

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och fyllt området med liv. Med sitt strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter. Dess vilda natur och härliga människor välkomnar dig med öppna armar.
 
I hjärtat av Norden mittemellan Sveriges och Norges huvudstäder ligger Sveriges största sjö - och Europas tredje största efter Ladoga och Onega, på 26:e plats i världen. Vattnet är så rent att du kan dricka det direkt från sjön. Det är en plats där minnen skapas.

Tre landskap och 13 kommuner samsas runt ett och samma innanhav. I Vänern hittar du Europas största sötvattensskärgård med drygt 22 000 öar, kobbar och skär. Sjön är ett badparadis med fina sandstränder och grunda vikar. Inte mindre än 38 fiskarter simmar här.

En vacker, förtroendeingivande förhoppning
Namnet Vänern anses komma från fornsvenskans vænir, med kopplingar till orden vån 'förhoppning' och vän 'förtroendeingivande', 'vacker'. En vacker och förtroendeingivande förhoppning helt enkelt. Som vanligt finns mer än en tolkning. Namnet kan vara flera tusen år gammalt och kopplat till numera okända ord.

Dalbosjön och Värmlandssjön
Vänerns medeldjup är 27 meter och på djupaste stället är det 106 meter till botten. Vänern delas av en skärgård mellan Kållandsö i söder och Värmlandsnäs i norr i en västlig och en östlig del. Den västra delen av sjön kallas Dalbosjön, och den östra delen kallas Värmlandssjön. 

Vänern är en del av vattenvägen Göta älv – Vänern – Göta kanal - Östersjön och är närmast förbunden med Nordsjön och Skagerack vid Göteborg genom Göta älv på den sydvästra sidan och med Vättern vid Karlsborg via Göta kanal. 

Klarälven, Gullspångsälven, Upperudsälven, Byälven, Norsälven, Lidan och Tidan rinner alla ut i Vänern, medan det endast finns ett utlopp från Vänern via Göta Älv till havet. 

Bra att tänka på

Vilken fysisk nivå krävs för denna resa?
Räkna med långa härliga dagar, ca 6-7 timmars cykling per dag. Karlstad-Mellerud är flackt, Mellerud-Karlstad kuperat. Du får stor variation i cyklingen, ingen dag är den andra lik. 

Kan jag åka ensam på en gruppresa?
Absolut, du lär känna nya människor som delar dina intressen. Du får dela rum med en annan soloåkare eller boka enkelrum. 

Jag vill åka tillsammans med en vän, men vi är på olika nivåer. 
Inga problem, den som inte känner sig vältränad kan välja el-cykel. 

Vad behöver jag ha med mig?
Cykel, hjälm och cykelväskor. En månad före avresan får du en utrustningslista. Packningen får plats i två lätta cykelväskor på pakethållaren utan problem och vi lär dig packa smart.

Transporteras mitt bagage med bil?
Nej, vi har testat hela rutten med två lätta packväskor och tycker att bagagetransport är onödigt. Vi lär dig packa smart. 

Hur bokar jag min resa till och från Karlstad? När du har betalat anmälningsavgiften till resan mejlar vi en pdf med tips på hur du kan boka tåg till starten och få med din cykel på tåget. Det är enkelt i andra länder, men i Sverige litet trixigare. Du får också flera tips på hur du kan få billigare pris på tågresan till Karlstad.

Cykel då?
Ta med din egen eller hyr hos vår partner i Karlstad. Hyrcykel kostar 200 kronor per dag och el-cykel 500 kronor per dag. När du har betalat anmälningsavgiften får du information om hur du bokar hyrcykel om du vill göra det. 

Du som väljer att cykla på egen hand kan även hyra cykel i Sjötorp och starta där. Det kostar 150 kr/dag för 7-växlad och 400 kr/dag för el-cykel.

Datum 2021

8 dagar/7 nätter
På egen hand: maj-september
I grupp: 24-31 juli och 7-14 augusti 

Pris per person

8 950 kronor på egen hand.
9 950 kronor i grupp.

När du har skickat in ifyllt bokningsformulär, mejlar vi en bokningsbekräftelse och faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Slutbetalning sker 60 dagar före avresa. Inför slutbetalningen mejlar vi ut en faktura i god tid. Det är resans pris minus tidigare inbetald anmälningsavgift.

Vårt bankgironummer är 718-6422.

Bokning

När du har fyllt i och skickat in nedanstående uppgifter, får du en bokningsbekräftelse och en faktura på anmälningsavgiften som är 4000 kronor. Du har normalt 14 dagar på dig att betala fakturan på anmälningsavgiften. Vid bokning senare än 60 dagar före resan skall den betalas omgående. Slutbetalning sker två månader före avresa. Vi mejlar ut faktura på slutbetalningen som är resans pris minus redan inbetald anmälningsavgift.

Avbokningsavgifter och andra bokningsregler hittar du i våra Resevillkor.
Information om hur vi behandlar personuppgifter

Har du rest med oss tidigare? I så fall kan du bara mejla info@globalrunners.se och berätta om du vill cykla på egen hand eller i grupp, vilket datum du vill starta, var du vill starta om du cyklar på egen hand och vem du vill dela rum med eller bo i enkelrum. 

Fält markerade med röd stjärna* i formuläret är obligatoriska.

 • yyyymmdd-xxxx
 • Väljer du att cykla på egen hand kan du lägga till två nätter och cykla 40 km per dag mellan Kristinehamn och Lidköping. Tillägg för två extra nätter i delat dubbelrum är 1500 kronor.