webbhvd

2022 > 09

I Serre Chevalier finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd. Annars kanske de flesta svenskar mest känner till orten för slalomåkning.
I Serre Chevalier finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd. Annars kanske de flesta svenskar mest känner till orten för slalomåkning.

Skidturismen bävar inför en vinter med skyhöga el-räkningar. Kommer liftar, hotell och snökanoner att vara lönsamma när energikostnader skenar? Med stigande temperaturer som vår livsstil har genererat, ökar behovet av konstsnö. Produceras den med el från fossila bränslen, blir det ännu mer utsläpp av koldioxid, som tillägg till alla skidåkares flyg- och bilresor till destinationerna. Ingen bra cirkel.

Franska Serre Chevalier är det första och enda skidområdet i världen* som producerar sin egen el från en kombination av solpaneler, små vindkraftverk och vattenkraft. El som inte kostar skjortan eftersom de producerar den själva och el från förnybara källor som inte ger koldioxidutsläpp. Idag får man 30 % av sitt el-behov från den egna produktionen. Elen används meddetsamma i verksamheten och under lågsäsong säljs den till det nationella nätet. Destinationen har som mål att sänka sin el-konsumtion med 10-20 % och därmed bli självförsörjande till 50 % inom de närmaste åren. De ska sänka hastigheten i liftarna vilket sänker bränsleåtgången och de ska inte exploatera mer mark - ingen mer skogsskövling till förmån för fler pister.

TOUS ENGAGÉS – ALLA SKA MED
Serre Chevalier arbetar efter mottot Tous Engagés. Eliten, motionärer, semestrande turister, lokalbefolkningen, besöksnäringen - alla informeras och engageras i arbetet för en hållbar framtid inom ortens aktiviteter – tillsammans. De delar dessutom med sig av sina erfarenheter för att locka fler skidorter att ta samma kliv i rätt riktning, för sin egen ekonomis och miljöns skull. 

Här finns information (på engelska) om vad Serre Chevalier gör mer för framtidens skull

*Enligt våra kontakter i Serre Chevalier, det kan finnas någon mer som vi inte känner till.

Läs hela inlägget »

Just nu är det skördetid i Sabinerbergen. Valnötter, fikon, frukt och grönsaker går direkt från träd, buskar och plantor till tallriken på bordet, via skickliga kockar i köket.

Antalet gäster som bokat vandringsresan hit i år har fullkomligt exploderat. De flesta har rest med tåg på interrail kort. Våra agriturismos är småskaliga och i stort sett vartenda datum har varit slutsålt tidigt. Var ute i mycket god tid om du vill vandra här nästa år. Bokningen har öppnat och priserna är uppdaterade för 2023.

En av många fördelar är att lederna är fria från turister. Du går i din egen takt i naturen och möter lite djur, en herde eller en bonde. Ditt bagage transporteras till nästa boende under dagen. På våren slår alla blommor ut och på hösten är det skördetid. Välkommen till Italien!

Läs hela inlägget »