webbhvd

2020 > 12

Gott Friskt 2021

I årets sista nyhetsbrev kan du läsa om alla lopp som faktiskt blir av, förslag på vad du kan hitta på på hemmaplan under pandemin, några av våra nya resor, den enda researrangören i Sverige som anger klimatavtryck vid varje resa, vad Globalrunners gör under Corona och mycket mer.

Vill du få nyhetsbrevet första av alla? Skicka ett mejl till info@globalrunners.se så fixar vi det.

Trevlig läsning och Gott Nytt År!

Läs hela inlägget »

Vad är grejen med fluorvallor egentligen? Ska alla barn skölja munnen hos fluortanten kan det väl inte vara farligt? Förbjuds fluorvallor i Sverige kommer vi väl vinna färre medaljer i mästerskap?

Internationella skidförbundet beslutade att förbjuda fluorvallor från och med säsongen 2020/2021 men rev upp beslutet eftersom de ansåg att de inte var klara med hur kontrollen av fluorvallor ska genomföras på ett säkert och rättvist sätt. 

Fluor i tandkräm är bra. I skidvalla, smink, möbler, förpackningar, stekpannor och friluftskläder är det som litet slarvigt kallas fluor inte samma sak som ämnet som gynnar tandhälsan. Miljögiftet som ingår i många vallor kallas PFAS och det skadar natur, djur och människor. 

PFAS är en grupp högfluorerade ämnen som är extremt svåra för naturen att bryta ned. I djurförsök har PFAS visat på leverskador, försämrat immunsystem, cancer och försämrad reproduktion. Professionella vallare som andats in stora mängder ånga under vallningen har drabbats av fluorfeber som liknar allvarlig influensa. Hur vi påverkas på lång sikt av att andas in PFAS är inte tillräckligt utrett, men professionella vallare löper högre risk att få skador på levern.

De stora problemen med PFAS är dock främst utsläppen i naturen. PFAS från valla släpps ut både under produktionen av vallan, vid slipning och vallning och under själva skidåkningen.

Hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut än klimatförändringarna

Eftersom media belyser klimatkrisen i betydligt högre utsträckning än varför hotet mot vår biologiska mångfald är mer akut och varför det är viktigt att behålla ekosystem och ekosystemtjänster, tas inte miljögifter på lika stort allvar. För vissa arter är det redan kört, de är utdöda och går inte att återkalla. Anledningarna till artutdöendet är framför allt färre öppna betesmarker, invasiva arter, monokulturer och miljögifter. Du gör framtida generationer en väldigt hygglig tjänst i att skippa PFAS-vallor.

Anledningen till att både glid- och fästvalla ofta innehåller PFAS är att ämnena ger bra glid och stöter bort smuts. Som tur är finns miljövänliga alternativ.

Vår tids DDT och PCB
Borde inte vi människor ha lärt oss av historien? Inte minst efter skandalerna med PCB och DDT, ämnen som visade sig vara både svårnedbrytbara och skadliga för djurs och människors hälsa - sälar och havsörnar var nära att dö ut. Idag är vi lika obetänksamma när det gäller PFAS. PFAS-ämnen är dessutom ännu mer svårnedbrytbara än PCB och DDT – mycket tyder på att många PFAS inte bryts ned alls.

Fråga efter PFAS-fri valla nästa gång! Välj bort vallor där det står fluor, högfluor, lågfluor eller liknande och vallaservice som erbjuder giftiga vallor. Använd istället så kallad fluorfri valla, till exempel hydrokarbon. Du kan också slipa skidorna med en stålsickel och slippa valla helt. 

Är det fluor i vallan?
En fluorfri valla är fri från PFAS. Alla PFAS är framtagna av människan och består av flera fluor- och kolatomer bundna till varandra. Kol-fluor bindningen är väldigt stark och det är därför alla PFAS är så extremt svårnedbrytbara.

Kör PFAS-fritt och njut av schysst och njutbar skidåkning i spåren!

Läs hela inlägget »

Många är intresserade av våra turskidresor i mars-april. De flesta har åkt längdskidor och även utför, men för flera är det första gången på turskidor. Det är inte svårt alls att åka turskidor, det är bara annorlunda. Du kan jämföra med att vandra med ryggsäck, men på turskidor har du njutningen och hjälpen av glidet på snö som bonus. 

Har du ingen utrustning rekommenderar vi att du hyr det. Det kan du göra i Abisko, men även och betydligt billigare via andra aktörer i Sverige. Information om var du kan hyra utmärkta skidor, stavar, pjäxor och skidfodral om du vill (fodralet kostar inget extra) till ett lågt pris får du när du har bokat resan.

Vad är viktigt att tänka på när det gäller turskidor?

Turskidor är anpassade för åkning i ospårad terräng och på fjäll. Med en bredd på 50-60 millimeter får du en god stabilitet tillsammans med dina 'core' muskler. Skidorna ska ha midja och vara smalare på mitten, så att du kan styra och svänga lättare. Stålkanter ger trygghet på hårdare snö, underlättar svängar och gör skidan starkare.

En turskida ska precis som en längdskida ha ett spann som passar just dig. När du står med jämn vikt på båda skidorna ska det vara en luftspalt under mittendelen av skidorna. När du har vikten på en fot trycks skidan ner helt mot underlaget och luftspalten försvinner. Det är på den delen i mitten som skidorna vallas för fäste eller har en fästzon som ger fäste utan valla. När du står på båda skidorna glider du fram på den främre och bakre delen av skidorna. När du trycker ner den ena skidan får du fäste och kan skjuta ifrån.

Spannet ska vara anpassat till din vikt och skidförmåga. Är spannet för hårt orkar du inte trycka ner skidan och får inget fäste. Är det för mjukt får du sämre glid och vallan slits av mycket snabbare. Tänk på att du att du kommer att ha en ryggsäck på dig på turen som väger 10-12 kilo när du provar ut spannet – du väger alltså mer som turskidåkare.

Turskidorna bör definitivt ha stålkant så att du får fäste på hårt packad snö på sluttande fjällsidor. Breda långa skogsskidor utan stålkant fungerar i djup snö på platt mark, men sämre på hårdblåsta fjällsluttningar som du med stor sannolikhet lär passera på resan.

Välkommen med på ett äventyr som kommer att göra dig mycket lycklig, både fysiskt och psykiskt!

Stavar är också praktiskt att ha med

Utan stavar är det svårt att komma någon vart. Åker du van vid längdskidor, skiljer sig turstavar litet åt. Framför allt bör de ha en stor truga, gärna en ring, för att inte sjunka långt ner i snön. Har de en fast längd, bör de nå till dina armbågar (längdstavar går ofta till armhålan) när du har armarna hängandes rakt ner. Ett lyxigare alternativ är flexibla stavar som du kan göra kortare i uppförsbackar och förlänga när det är platt eller när du åker utför. Flexstavar är dock inte alls nödvändigt.

Läs hela inlägget »

Enligt en färsk undersökning av DN/Ipsos ligger resebranschen sämst till när det gäller att informera om resors klimatavtryck. Företag inom livsmedels-, energi- och fordonsindustrin har hittills lyckats betydligt bättre. Över hälften av svenska folket upplever att researrangörer inte hjälper dem att göra välinformerade och upplysta klimatval.

Globalrunners redovisar sedan flera år klimatavtryck för varje resa, beroende på vilket transportmedel du väljer. Vi skulle kunna inkludera avtrycket för boende, mat och aktiviteter, men väljer att inte göra det. Transporten till destinationen utgör tveklöst lejonparten av resans utsläpp. Klimatkompenserade boenden, flygresor, mm, är varken smarta, neutrala eller vänliga. Om du, ett hotell, ett flygbolag, en researrangör eller någon annan betalar 'kompensation' för dina utsläpp, innebär det likväl lika stora växthusgasutsläpp. Vad gäller boende och mat väljer vi alltid lokalt ägda boenden med schysta arbetsvillkor och närproducerad mat. Många småskaliga hotell har en minst lika hållbar verksamhet som de som har råd att lägga tid och pengar på en (inte alltid objektiv) märkning. Gästupplevelsen är a och o och vår upplevelse är att om ett hotell bryr sig om gästerna och har ett gott värdskap avspeglas det även i deras hållbarhetsarbete, bryr de sig om gäster bryr de sig också om framtiden och deras egen påverkan på att kunna ha en långsiktig, hållbar verksamhet.

Aktiviteterna på våra resor är tämligen fossilfria: Längdskidor, cykling, löpning, vandring och tryffeljakt. Utsläppen för dessa kommer enbart från produktionen av din utrustning. 

Lägst utsläpp med svenska tåg

  1. Cykla Vänern Runt på åtta dagar - 2 gram CO2/person.
  2. Turskidor i Sápmi med tåg 10 gram CO2/person.
     
  3. Jizerska med tåg 139 kg CO2/person
  4. Cykla Prag-Wien med tåg 138 kg CO2/person.
  5. Löparresan till Tjeckien 155 CO2/person.
  6. La Diagonela och Engadin Skimarton med tåg 173 kg CO2/person.
  7. MTB i Aosta med tåg 186 kg CO2/person.
  8. Marcialonga med tåg 188 kg CO2/person.
  9. Verona med tåg 191 kg CO2/person.
  10. Piemonte med tåg 195 kg CO2/person.
  11. Träningsläger för landsvägscyklister i Emilia Romagna med tåg 221 kg CO2/person.
  12. Vandra i Sabinerberg 234 kg CO2/person.
     
  13. Jizerska med flyg 317 kg CO2/person.
  14. Löparresan till Tjeckien 353 CO2/person.
  15. Cykla Prag-Wien med flyg till Prag och från Wien 374 kg CO2/person.
  16. Marcialonga med flyg 489 kg CO2/person.
  17. La Diagonela och Engadin Skimarton med flyg 497 kg CO2/person.
  18. Verona med flyg 527 CO2/person.
  19. MTB i Aosta med flyg 564 CO2/person.
  20. Träningsläger för landsvägscyklister i Emilia Romagna med flyg 571 kg CO2/person.
  21. Piemonte med flyg 574 kg CO2/person.
  22. Vandra i Sabinerbergen med flyg 620 kg CO2/person.
Värdena i listan är beräknade för resor från Stockholm tur och retur. Flyger du utomlands från Luleå blir avtrycket högre, från Kastrup lägre. Tar du tåget utomlands norrifrån blir skillnaden bara några gram. På svenska elektriska tåg är koldioxidutsläppet 1 gram/30 mil per person.


Din livsstil och ditt vardagsliv spelar ännu större roll

Som jämförelse kan nämnas koldioxidekvivalenter (utsläpp) för arbetspendling en mil enkel väg (alltså två mil totalt per dag) i 240 dagar i en mellanstor bil med en person i bilen. En bensinbil ger 1260 kg CO2/person och en dieselbil 1140 kg CO2/person. Byter du till elbil, cykel eller kollektivtrafik sparar du cirka 1 ton koldioxid per år eller mer. Detsamma gäller om du byter ut nötkött mot bönor eller ändrar  uppvärmningen av en medelstor villa från direktverkande el till bergvärme. Källa: Chalmers.

För att vi ska uppnå de Globala Målen och en hållbar utveckling, ska varje människa på jorden släppa ut max 2 ton koldioxid per person och år. Vi behöver förstås göra massor av andra saker också och inte bara minska våra utsläpp, men sett till just utsläppsbiten kan du med andra ord följa med på resorna Vänern Runt och Turskidor i Sápmi hur många gånger du vill!
Läs hela inlägget »

På en skala mellan noll och tio, skulle vi säga elva. Minst. Tänk dig att glida fram på skidor i väglöst land utan uppkoppling, över vita vidder i alla sorters väder, utlämnad till naturens krafter och med tryggt boende i mysiga stugor varje natt? Det är toppen! Som grädde på moset efter en mörk vinter. Vanebildande. Vi har själva blivit helt beroende och kör minst en tur om året, kanske tillsammans med dig nästa gång! 

Låt dig inspireras av denna fina film, tagen i mitten av april och producerad av en mästare vid namn Jonas Andersen. De bor visserligen i tält på filmen, medan vi väljer stugor, men du får ett bra grepp om vad som väntar och vad du inte vill gå miste om!

Mäktigt, genuint, tyst och orört

Våra resor mellan Abisko och Kebnekajse respektive Vålådalen - Funäsdalen ger dig personliga, hållbara och småskaliga vistelser med enorm frihetskänslor som bonus. Vi ser en tydlig turtrend med ett ökat intresse för naturupplevelser som även innehåller utmaningar, gärna i vårt eget land. Älskar du skidåkning är fjällvärlden ett paradis. 

Ps. Behöver du låna turskidutrustning får du göra det gratis av oss! Först till kvarn gäller och du fyller i din längd i bokningsformuläret om du vill låna bästa möjliga turskidor från Åsnes med bindningar (såklart), stighudar, teleskopstavar och skidfodral.

Läs hela inlägget »