webbhvd

2021

Det bästa på löparresan till Verona? Cykeldagen i Valpolicella! Vi startade med att cykla genom Verona och sedan ut på landsbygden bland vingårdar och byar.
Det bästa på löparresan till Verona? Cykeldagen i Valpolicella! Vi startade med att cykla genom Verona och sedan ut på landsbygden bland vingårdar och byar.

Deltagarna på Globalrunners löparresa till Verona i norra Italien har precis kommit hem, fyllda av härliga upplevelser i skön temperatur med litet längre dagar än hemma i mörka Sverige. Alla supernöjda med allt - hurra!

Medierna rapporterar om ökad smittspridning i Europa, utan någon vidare diversifiering. Du kanske får intrycket av att allt i alla länder är stängt, sjukhus svämmas över och alldeles för många dör av covid igen? Så är det inte i verkligheten.

I Italien är läget bättre än i många andra länder. De har en hög vaccinationsgrad och kräver att alla har covidbevis, som de kallar green pass, på jobbet, restaurangen, hotellet, evenemanget, tåget, flyget, överallt, till och med vid sevärdheter utomhus. Munskydd har blivit en vana och alla tar på det per automatik när de går inomhus. Det känns tryggt och alla respekterar detta.   

Covidbevis och PLF dokument krävs för inresa
För inresa krävs covidbevis och de som är färdigvaccinerade ska ha tagit sin andra spruta för minst två veckor sedan. I lopp och vid evenemang, även utomhus, är det ofta munskyddskrav i starten, på Verona Maraton var det det även de första 500 metrarna, därefter direkt efter målgång, annars bestraffades löpare med diskvalificering. Alla tog på sig munskydd som funktionärer tillhandahöll i målområdet varvat med goodie bag, bananer och medaljer! All vätska i depåerna var buteljerad.

Man måste också fylla i ett PLF dokument (spårnings ID) inför inresan i landet, men det var mest flygbolagen som efterfrågade det från de som valde att flyga.

Alla i gruppen kände sig mycket trygga med resan till, i och från Italien. Tryggare än hemma, tack vare ordentliga restriktioner som alla följer. 

Tryggare än hemma
Det är inga problem att resa till och i Italien även om Covid inte är över än. När går det någonsin över egentligen? Kanske får någon intrycket i media att det är livsfarligt att resa och att vi bara ska stanna hemma och inne, men det var det verkligen ingen i Verona gruppen som upplevde. Dessutom är covid ett globalt problem, så att enbart skydda sitt eget land lär inte vara någon långsiktig lösning. Hotell och transporter som bussar, tåg och flyg är extremt försiktiga och har vidtagit alla upptänkliga åtgärder för att eliminera minsta risk för smittspridning, mycket mycket mer än vad de har i till exempel Sverige.

Kanske kan våra låga smittotal i Sverige bero på att vi inte testar lika mycket som tidigare och som andra länder gör mycket, mycket mer för närvarande. Hursomhelst är det varken i Sverige eller till exempel i Italien, alls lika många som tidigare som blir allvarligt sjuka om de visar sig ha blivit smittade. Många upplever covid mest som en vanlig bondförkylning i höst.

Tåg genom nedstängda länder 
På hemresan från Verona reste de som hade valt tåg via Innsbruck samma dag som Österrike hade infört en tillfällig så kallad lockdown. Med covidbevis fungerade det precis som vanligt, tågen går, alla har munskydd och covidbevis kontrolleras. Globalrunners reseledare var en av de som valde att ta tåget från Sverige och det var absolut inte tillstymmelse till problem eller otrygghet varken i Sverige, Danmark, Tyskland, Österrike eller Italien. 

Olika sorters munskydd
För de som flög och mellanlandade i München och ville äta ställdes höga krav på munskyddstyp. I Bayern har de infört extra skärpta regler vad gäller munskydd. Den som inte hade ett munskydd på sig av typen ffp2 fick inte handla mat på restaurangerna i München. Ville de handla fick de köpa ett ffp2 skydd för 1 Euro och sedan gick det bra att köpa mat.

Detsamma gäller i Österrike för närvarande. Såväl tågen som landet kräver att vi har munskydd av typen ffp2. I verkligheten var de inte så noga med det, men för att inte riskera att fastna eller inte komma igenom landet ska alla som tar tåget genom Österrike, till exempel på vägen till och från Marcialonga och Toblach-Cortina resorna, ha med sig ffp2 skydd för genomresan i Österrike och på ÖBB:s tåg. De som flyger till München åker transferbuss genom Österrike till Moena/Toblach och ska också ha munskydd av typen ffp2.

Vill du se bilder och filmer från Veronaresan? Kolla våra sociala medier Facebook, Instagram och Linkedin och gilla oss gärna där!

Läs hela inlägget »

Hej då flyget

Så här mycket kommer medeltemperaturen ha stigit år 2100, om vi fortsätter som hittills. Lever inte du om 80 år gör förhoppningsvis dina barn och barnbarn det. Källa: EEA/Gisstemp/Nasa och KNMI Climate Explorer.

En enig forskarkår är överens om att det är vi människor som orsakar de eskalerande klimatförändringarna idag. I synnerhet är det de rikaste 10 procenten av jordens befolkning, som du tillhör om du bor i Sverige och har en månadslön över 30 000 kronor. De som inte släpper ut till närmelsevis så mycket växthusgaser som vi, har avsevärt sämre förutsättningar att anpassa sig till översvämningar, bränder, sjukdomar och torka.

För att medeltemperaturen inte ska stiga mer än 1,5 grad ska varje människa inte släppa ut mer än 1,5 ton CO2/år. Stiger den mer, kommer planeten finnas kvar, men på många håll kommer det inte att gå att bo kvar och på andra blir det väldigt mycket svårare att leva. Varje Järfällabo släpper ut 11 ton enligt en färsk undersökning. 1/3 är offentlig konsumtion, 2/3 privat - vår livsstil. Varje indier släpper ut 1,5 ton. Störst andel av våra utsläpp kommer från transporter (2,1 ton) och mat (2 ton om du äter blandkost). En flygresa till Thailand släpper ut 3 ton, till Italien ett halvt ton. Många svenskar anser att vi är bland de mest miljömedvetna i världen. Hur det än är med den saken, är vad vi vet och tänker en sak och hur vi beter oss en helt annan.

Ett litet kliv för mänskligheten, men ett stort steg för vårt företag
Globalrunners var först med att 2016 erbjuda alla tåg istället för flyg på våra resor. Några år senare lade vi ner de resor som det inte fanns hållbara transporter till, som Kuba, Island, Nepal, Mongoliet, Istanbul, Indien, med flera. Vi lade ansvaret på kunden att välja, flyg eller tåg. 

Utsläpp av växthusgaser påverkar klimatet med kraftigare översvämningar, svält och extremväder som följd. Efter Jizerskaresan i februari kommer vi inte längre att erbjuda flyg till någon gäst på någon resa. Vi kommer istället erbjuda tåg till alla som vill (och buss om tåget inte går hela vägen fram som till Moena på Marcialongaresan). De som inte vill ta tåget, får ordna transporten själva.

Kommer alla våra kunder att följa med på våra resor med tåg? Kanske inte alla med detsamma. Förhoppningsvis strömmar nya kunder till som också gillar att resa, upptäcka nya platser och som inser att vi måste agera. Vi vill vara stolta över vårt företag och gör det som vi känner är det enda rätta.

Vackra vyer från en av Globalrunners resor med tåg. Foto: Ellika Nyqvist.
Vackra vyer från en av Globalrunners resor med tåg. Foto: Ellika Nyqvist.

Några vanliga argument mot tåg 

1. Tågresor tar för lång tid. Vänd på det! Tåg ger dig en massa tid för upplevelser, nya kontakter, reflektion, goda måltider i restaurangvagnen och en skön natts sömn. Du hinner läsa, kolla på filmer och lyssna på poddar som du inte hunnit med och jobba om du vill. Flyg till Schweiz tar 2,5 timmar, men resdagen börjar tidigt med att åka till flygplatsen och köande till incheckning, pass- och säkerhetskontroller. Samma visa när du landar plus transfer till slutdestinationen. De som flyger brukar vara måttligt roade av flygplatser och är tämligen slut när de väl når hotellet. Tågresenärer kommer fram utvilade och inspirerade och ger sig direkt ut i skidspåret, på cykeln eller till fots.

Om det är något som kommer att ta lång tid så är det att åtgärda effekterna av alla klimatförändringar som ökar om vi låtsas som att vi inte vet vad utsläppen orsakar och fortsätter med business as usual. Tycker du att tåg är för dyrt, är kostnaden för tåg ingenting mot vad det kommer att kosta att reparera skador som orsakas av klimatförändringar och anpassningar till dessa, även för din egen personliga del.

2. Flyget står bara för en liten del av utsläppen, det är SSAB, Kina eller någon annan som måste lösa problemen. Visst, eftersom eftersom de flesta inte har råd att flyga, står flyget inte för störst andel, miljarder människor har aldrig ens besökt sin egen huvudstad. Om alla på jorden skulle flyga lika mycket som medelsvensken, skulle flyget stå för 17 % av alla utsläpp. Tänk om alla sektorer, regeringar och företag resonerade så: "vi står ändå bara för en del av utsläppen, så vi behöver inte göra något".

3. Erbjud klimatkompensation så är saken biff. Glöm det! Flygplanen släpper ut precis lika mycket oavsett om du betalar en slant extra eller inte. Max 2 % av alla certifierade klimatkompensationsprojekt har kunnat påvisa en positiv effekt. Många myndigheter har slutat att klimatkompensera flyg när de insett att det handlar om green washing. Klimatkompensation är en uppmuntran till flygbolag och flygplatser att utöka sina verksamheter och släppa ut mer. Se gärna Dagens Nyheters film om klimatkompensation. Att hjälpa till att utveckla förnybar energi eller odla skog går bra utan att flyga. 

Dagens Nyheters film om Klimatkompensation

4. Hållbar turism handlar inte bara om flygskam. Influencers, klimatinspiratörer, kommunikatörer, företag och organisationer som säger sig vilja bidra till en hållbar turism hävdar ofta att hållbart resande inte bara handlar om flygskam och tågskryt och fortsätter "... men om du ändå måste flyga, så..."

Vem måste flyga? Många anser att de inte hinner lägga litet extra tid på en tågresa för att de måste jobba, tjäna pengar, ha tid för fler resor och ha det bekvämt. Rika människors flygande drabbar de som aldrig har råd att fråga långt mycket värre, vår tids kolonialism. Det drabbar dock även dem som flyger i form av klimatförändringars effekter på våra liv. De som inte kan nå akutsjukhus och de som av medicinska skäl inte kan resa med hållbarare transportmedel har få alternativ, men måste verkligen majoriteten som flyger idag göra det påbekostnad av allas vår framtid?

När vi reser ska vi bete oss som gäster, helst vara pålästa, inte slösa på färskvatten och el, gärna äta mer grönt, inte slänga mat och inte supa oss redlösa, men det gäller även när du inte reser. Äter du grönt på semestern och importerat kött från antibiotikastinna kor från högintensiva jordbruk varje dag hemma, är inte mycket vunnet. Städas inte ditt hotellrum, äts vinsten för klimatet upp hundra gånger om av din flygresa. Väljer du ett hotell med goda arbetsvillkor på Maldiverna, ligger öarna snart under ytan när havsnivåerna stiger på grund av alla utsläpp, från bland annat flyg. Den stora skillnaden när det gäller resandets påverkan på klimatet mellan att resa och stanna hemma är transporten till destinationen och på plats - cyklar du eller kör du omkring i en bränslekrävande jeep när du kommit fram?

5. Nere i Europa går tågen på kol så det är lika smutsigt som att flyga. Fel, fel, fel. I Tyskland går långdistanstågen på grön el sedan 1 januari 2018. Med långdistans menas mer än 5 mil. Svenska tåg drivs till 98 procent på förnybar energi så de är bäst i klassen. www.klimatsmartsemester.se framtagen av Chalmers har anpassat beräkningarna efter hur mycket fossila bränslen varje land använder till sin el. Polen har mycket jobb kvar, där använder man till största delen fossila bränslen till sin el, men tågen ger ändå lägre utsläpp per person jämfort med flyget. Globalrunners har en lista på hur mycket fossila bränslen varje land använder till sin el som du kan beställa gratis.  

6. Tåg krånglar alltid. Nej, är det något som krånglar så är det flygen. Nästan alltid är det någon flight som ställs in, tidtabell som ändras, anslutning som missas eller bagage som inte kommer fram. För alla våra tågresenärer, som ändå är ganska många vid det här laget, har allt gått som på räls.

Foto: Globalrunners. Foto: Globalrunners.


I somras cyklade vi i Belgien, sponsrade av Tillväxtverket eftersom EU och Sveriges regering vill att reseföretag utvecklar mer hållbara produkter.

Även om vi hade hört om översvämningarna i media, var det en chock att på plats se förödelsen och vad vår livsstil orsakar. Familjer som gick och la sig när det blåste och regnade, vaknade om de hade tur och fick slänga sig ut för att överleva. De hann inte få med sig någonting. 17 personer hann inte ut och dog. Alla var uppskärrade och kände någon som drabbats. 

Cyklingen efter ovädret var annars toppen och i sommar kan du boka en cykelresa hit. Tåg till Vallonien och hem funkar prima.

Poletten har trillat ner
Efter många resor i alla världsdelar, varav de flesta i tjänsten, studier i hållbar utveckling och miljövetenskap samt hundratals föreläsningar som Globalrunners har hållit om hållbar utveckling och mänskliga rättigheter med fokus på resande, har vi insett att vi behöver ta nästa steg.

Det finns många fördelar med att resa. Det är kul, du får perspektiv, kunskaper och kontakter, det ger arbetstillfällen som kan hjälpa människor att få råd till bättre hälsa, bostäder, infrastruktur och skolgång, det ökar förståelsen för andra sätt att leva under helt andra levnadsvillkor, organisera, tro och prioritera, vilket i bästa fall minskar rasism, bråk och till och med krig om man reser på ett jordnära sätt och pratar med lokalbefolkningen. Resor kan gynna resenärer och värdland, men om vi flyger drabbas många fler av stigande havsnivåer, minskad biologisk mångfald, fler fästingar, dengue myggor, ökenspridning, extremväder och områden som blir obeboeliga. 

Teknikutveckling erbjuder nya lösningar, men klimatet kan inte vänta
Elplan, vätgasplan, elktrobränsle och biogas för flyg utvecklas. Elplan kan än så länge bara flyga kortare sträckor och ta max tio personer och det råder redan svår elbrist på många håll, när allt ska drivas med el. Det är inte möjligt att ersätta alla fossila bränslen med biogas. Den biogas som flyg har använt i Sverige har odlats i USA och flygits hit. Skövlas skog för odlingar till biogas, kan skadan bli tre gånger värre. Skogen behövs för att ta hand om all koldioxid, precis som korallreven, tundran och våtmarkerna. Flygplan blir mer bränslesnåla, men klimatförändringarna är inte en framtidsfråga, de är redan här. Med en ökande befolkning på jorden krävs både teknikutveckling och ändrade beteenden.

Det som har orsakat mest utsläpp i vår verksamhet har varit flyget. Vi slopar därför det som har störst effekt. Vi fortsätter med minst lika uppskattade resor framöver och hoppas att du vill följa med. 

Välkommen ombord på tåget!

Läs hela inlägget »

Den svenska sträckan, Töcksfors - Karlstad är 25 mil och Sveriges fjärde nationella cykelled. Som första officiella cyklister, tillika researrangör, fick Globalrunners i uppdrag av Unionsleden, Visit Värmland och Visit Dalsland att testcykla den svenska delen i början av juni. Det gav verkligen mersmak och vi vill gärna låta fler cyklister njuta av den. 2022 kommer vi att erbjuda hela sträckan Moss-Karlstad. Leden har tagits fram under tio år, till minne av de goda vänskapsband vi har mellan Sverige och Norge sedan Unionsupplösningen 1905. 

Utmärkande för Unionsleden

Unionsleden karakteriseras av att den delvis går på små vägar som du själv inte hade hittat. Det är ovanligt mycket grus- och skogsvägar och det händer roliga saker hela tiden, det blir aldrig tråkigt. Du får njuta av massor av fina små sjöar längs vägen - bara i Dalsland finns 2500 stycken(!). Gillar du backar ett det ett plus, för den är kuperad och det är bland annat det, i kombination med slingrande, grönkande bullerbyvägar, som gör den så vacker. En annan fördel är att den är synnerligen varierande från dag till dag.

På cykeln hör du fågelkvitter, muande kor, gnäggande hästar, bräkande får och forsande vattendrag. Sällan bilar. Du cyklar i en levande entreprenörsinriktad landsbygd. Känn dofter som skiljer sig under säsongen från hägg, syrén och liljekonvalj till nyslaget hö, pors och svamp. En semester för livsnjutare!
Trakten är full av intressant historia och kultur. Karl XII har satt sina spår på flera håll. Tiden när Sverige blev ett rikt land, under industrialismen, har vi bland annat järnverken, skogsbranschen och pappersbruken här att tacka för.

Cykelpaket finns för dig som vill cykla leden i ett svep, men även för dig som vill stanna två nätter och göra något annat än cykla under vilodagen. Varför inte passa på och färga garn med växtfärger, testa SUP, rida i Ronjas skog, lära dig baka surdegsbröd, trampa dressin, gå en målarkurs eller paddla kanot i stilla, smala sjösystem?

Fakta om Unionsledens cykelpaket

Moss-Karlstad: 9 dagar / 8 nätter
Töcksfors - Karlstad: 7 dagar / 6 nätter
Längd: 35 mil från Moss, 25 mil från Töcksfors.
Grus/skogsvägar: Totalt 10 mil.
Cykel: MTB eller hybrid med pakethållare.
Datum: maj-september
Pris: från 8 950 kronor.

I priset ingår

  • Del i dubbelrum på noga utvalda boenden alla nätter.
  • Stadig frukost varje dag.
  • Kartor och GPX filer
  • Detaljerad, personligt utformad resebeskrivning.
  • Jourtelefon vid akuta ärenden.

Tillval:

  • En eller flera tilläggsnätter
  • Växtfärgningskurs
  • Terrängritt
  • Kanot
  • Surdegskurs (brödbak)
  • Dressin 5 eller 8 timmar
  • Målarkurs
  • SUP 4 eller 8 timmar
  • Kanalbåt på Dalslands kanal
  • Enkelrumstillägg
Läs hela inlägget »

Längtar du också till Italien? Äntligen går det smidigt att ta sig in i vårat favoritland igen som vi har många härliga resor till. Hela Italien är nu klassificerat som "Vitt". Det innebär under 50 nya covid-fall per 100.000 invånare tre veckor i rad i samtliga regioner.

Resande från länder med EU: s digitala Covid-certifikat kan från och med den 1 juli komma in i Italien med det digitala certifikatet som visar att du

  • är färdigvaccinerad sedan 14 dagar ELLER
  • har avslutat karantänen efter Covid-infektion ELLER
  • kan visa upp ett negativt Covid-testresultat (max 48 timmar).

Som vi tidigare berättat i bloggen laddar du ner covidbeviset gratis hos e-hälsomyndigheten från den 1 juli: www.covidbevis.se
 

Läs hela inlägget »

EU:s digitala Covidbevis (tidigare Gröna bevis) är en kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Tjänsten beräknas öppna den 1 juli. Senast i början av augusti ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande.

För att få ett vacinationsbevis krävs att du har vaccinerat dig mot covid-19. Det underlättar om du har svensk e-legitimation och en digital brevlåda typ Kivra. Hanteringen sköts av E-hälsomyndigheten i samarbete med bland andra Myndigheten för digital förvaltning (DIGG). 

Den som saknar eller inte kan använda en e-legitimation och vill ha ett vaccinationsbevis, kommer istället för att använda e-tjänsten kunna få sitt Covidbevis på vaccination hemskickat på papper till sin folkbokföringsadress.

En resenär ska kunna visa att hen blivit vaccinerad mot covid-19. Det ska underlätta för resor inom Europa. Vid utresa, inresa eller inom ett land ska du med hjälp av ditt covidbevis kunna visa att du uppfyller gängse regler. 

Så här skaffar du ditt covidbevis
Om du har vaccinerat dig kommer det att rapporteras inom sju dagar till Nationella vaccinationsregistret. Logga in med din svenska e‑legitimation på www.covidbevis.se och hämta ditt bevis. Beviset kan laddas hem på dator, mobiltelefon eller skrivas ut. 

När ett Covidbevis hämtas skickas det också automatiskt till din digitala brevlåda (Digimail, e-Boks, Kivra eller Min Myndighetspost) om du har en sådan. 

Ditt vaccinationsbevis innehåller:

  • ditt namn, födelsedatum och utfärdandedatum,
  • information om ditt vaccin och när du fick det
  • unikt certifikat-id

Uppgifter om vaccinationer rapporteras till Nationella vaccinationsregistret (NVR) och sparas hos Folkhälsomyndigheten.

Mer information finns på 

www.covidbevis.se


EU-länderna godkänner fri inresa för vaccinerade
EU-länderna godkände i fredags lättnader i inreseregler för fullt vaccinerade EU-medborgare som har Covidbevis. Ländernas EU-ambassadörer (Coreper) fattade ett preliminärt beslut, baserat på kommissionens förslag den 31 maj. I princip ska personer med covidbevis slippa karantän eller ytterligare tester.

En nödbroms finns som EU-länderna kan åberopa om smittspridningen ökar kraftigt. Personer anses fullt vaccinerade 14 dagar efter den sista vaccindosen. Johnson & Johnson har bara en dos.
Personer som har tillfrisknat bör slippa karantän och testning 180 dagar efter ett positivt PCR-test.
Vidare ska PCR-tester vara giltiga i 72 timmar och snabba antigentester i 48 timmar. Familjer bör behandlas som en enhet. Barn under 6 års ålder bör slippa tester. Minderåriga bör slippa karantän om föräldrarna slipper.

Varje EU-land bestämmer själv om covidbeviset ska användas till annat, som tillträde till restauranger och evenemang. EU-ländernas formella godkännande väntas vid ett ministermöte denna veckan.

Läs hela inlägget »
Etiketter: covidbevis

Onsdagen den 2 juni firar vi den svenska upplagan av Global Running Day. Hoppas att du också vill uppmärksamma alla världens löpares egen nationaldag!

Global Running Day är en världsomspännande hyllning till löpning. Alla ska uppmuntras att röra på sig. Det spelar ingen roll hur fort eller långt du springer. Hur du gör det är upp till dig. Spring, jogga, lufsa. Det viktiga är att du har kul medan du är aktiv och inspirerar andra.

Tidigare år har löpare i 177 länder sprungit på Global Running Day. Anmäl ditt intresse på vår facebook sida och berätta hur du ska fira Global Running Day 2021. 

Här hittar du facebook evenemanget

Självklart ska alla få ett diplom. Ladda ner, skriv ut, fyll i namn och antal kilometer och sätt upp på väl synlig plats. Kom ihåg plakat till hejarklacken också. Troligen blir du så peppad att du vill boka en löparresa direkt och du vet förstås var de bästa finns.

Ladda ner ditt diplom här
Ladda ner heja skylt här

Njut av världslöpardagen!

Läs hela inlägget »

Idag är det Nationalparkernas dag. Vi har 30 i Sverige, skyddade för att bevara natur och kultur. 


Skogen vid det stora vattnet
Sköna, vilda, mäktiga Abisko Nationalpark bildades redan 1909 och var en av de första i Sverige. Området har under årtusenden varit hem för samer som följt sina renhjordar mellan skogslandet och fjällen, jagat och fiskat. I Gabna sameby bedrivs fortfarande renskötsel, även om de flesta bymedlemmarna bor i samhället Rensjön. Ábeskovvu betyder skogen vid det stora vattnet (Torneträsk) på nordsamiska och ligger i Sveriges till ytan störstas kommun Kiruna.

En fördel med Abisko är att det går smidigt att ta tåget ända fram. Med järnvägen som byggdes mellan Kiruna och Narvik i början av 1900-talet, började allt fler hitta hit. Konstnärer, botaniker, friluftsmänniskor, skidåkare, fjällvandrare och norrskensturister attraheras av platsen.

Nationalparken ligger på fjällberggrund med stråk av kalksten. Den stora dalen är formad av inlandsisar. Abiskojåkka flyter fram genom dalgången för att i slutet forsa fram i en kanjon mellan branta klippor av hårdskiffer och dolomitkalksten ut i Torneträsk. 

I närheten ligger Abisko naturvetenskapliga station (ANS), där forskare från hela världen studerar klimatförändringar och utför annan naturforskning i arktisk miljö. Forskningsresultaten med bland annat långa mätserier av klimatförändringar publiceras på polar.se

Följ med till Abisko i vinter
Sommaren hägrar, men många planerar redan vad de ska göra i vinter, bland annat åka skidor på våra resor. Till Abisko har vi en resa för dig som vill testa turskidor. I väglöst land utan uppkoppling, utelämnad till vädrets makter och vår egen förmåga, skidar vi mellan mysiga fjällstugor bland vita vidder, fjällskog, ripor, berg och bäckar. Första kvällen bjuds du på middag på Abisko Fjällstation och lär känna dina reskamrater. Därefter följer en äventyrsvecka som du aldrig kommer glömma, med mål, middag och bastu på Kebnekajses fjällstation. 

En av de bästa platserna att se norrsken på i världen är just i Abisko. Det beror på att området ligger i regnskugga från Atlantens fuktiga luft och ofta har klart väder.

Björnen sover
Abisko nationalpark har ett rikt djurliv året runt. Här kan du bland annat se rovfåglar och älgar, även vintertid. Det finns björn, lo och järv i området, men de är skygga och svåra att få syn på, men i snön kan du hitta spår av dem. Renar finns i området under större delen av året.
 
Kungsörn, havsörn, fjällvråk och jaktfalk kan ses jaga över fjället. Vissa år syns den sällsynta nordsångaren på Njullás sluttningar. I björkskog och videsnår finns gråsiskor, lövsångare, blåhake och bergfink och på fjällheden ljungpipare och fjällpipare. 

Abiskoområdet är en av de solrikaste platserna i Sverige och 45 % av nederbörden består av snö. Trots den låga årsnederbörden är Abisko snörikt; det mesta av snön blåser dit från de omgivande fjällen. 

Läs hela inlägget »

På fina cykelleder längs vattnet, genom skogar, på platta jordbruksslätter, förbi småstäder och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök cyklar du 3-4 mil per dag. Den som vill startar med båtbussen över vattnet från Karlstad till Kristinehamn. Du bor på nogrant utvalda hotell, B&B, pensionat och en fårfarm mellan Karlstad och Lidköping. Hyr en cykel eller ta med din egen. Efter en vecka är du fylld av upplevelser, natur och kultur, nya kunskaper, härliga möten, bad och bär, starka ben och mycket frisk luft. Dessutom är det en mycket hållbar semester.

För dig som inte vill cykla runt hela Vänern utan trampa kortare dagsetapper, har vi tagit fram detta alternativ längs den mest levande och lättcyklade sträckningen av Vänerleden. Här finns mycket roligt att göra, uppleva och titta på! Precis som på Vänern Runt bjuder vi på våra bästa smultronställen.

Att cykla är nog det bästa sättet att lära känna vår största sjö. Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk, bada och plocka bär och svamp. Dagarna är ytterst varierande. Rutten följer i huvudsak Vänerleden, som på vissa sträckor sammanfaller med Sverigeleden och Biosfärleden.

Mest tid tillbringar du på landsbygden men du lär också känna Karlstad, Kristinehamn, Mariestad och Lidköping. Städerna har var och en sin särart, samtidigt som alla är formade av sin omedelbara närhet till vårt eget innanhav. Vi utlovar oförglömliga upplevelser, oavsett om du är här för första gången eller bosatt i trakten. 

Du möter ett område som är rikt på historia, natur, lokal gastronomi och god mat. Fokus ligger på upplevelser! Ta chansen och njut av riktigt fin cykling med vackra vyer, intressanta kulturlandskap, goda bär och sköna bad, samtidigt som du lär dig mer om Vänerns östra delar i Värmland och Västergötland.

  • 7 dagar/7 nätter
  • Start i Karlstad, mål i Lidköping
  • detaljerad och personligt utformad resebeskrivning med våra bästa smultronställen, utrustningslista, litteraturtips, mm
  • boende med stor frukostbuffé på noga utvalda hotell och B&B
  • kartor och GPX filer till GPS eller app i mobilen
  • entré till Vänermuséet
  • maj-september
  • 3-4 mil per dag
  • hyrd eller egen cykel
  • hållbarast möjliga semester
  • 8950 kronor 
Läs hela inlägget »

Inför Marcialonga 2022 godkänns tre år gamla resultat i något av worldloppen. Vanligen är det max två år gamla resultat som räknas, men på grund av pandemin med många inställda lopp görs ett undantag i vinter. Seedningstabellen hittar du på vår webbplats här.

Vi har föreslagit att Marcialonga ska godkänna resultat från Vasaåket också, vilket de nu har lovat att ta hänsyn till inför Marcialonga 2022. Åkte du Vasaåket i vintras och inte har något annat resultat och vill bli seedad i tidigare startgrupp, kommer Marcialonga att ta hänsyn till din tid i Vasaåket och lägga till en grupp jämförbar med resultaten i Vasaloppet/Öppet Spår 2020. Bra va?

Blir du sugen på att följa med? Marcialonga är fortfarande vår i särsklass mest populära resa. Välj ett av våra tre hotell i Moena där starten går eller dela en lägenhet med 3-5 kompisar. Vi bokar tåg eller flyg till Italien åt dig, du väljer ressätt. Förutom loppet har du härlig skidåkning på längden och/eller tvären att se fram emot dagarna innan startskottet går.

Hem åker alla med härliga upplevelser och minnen i bagaget och stora leenden på läpparna.

Vi har några platser kvar och du är varmt välkommen med!

Läs hela inlägget »
Skippar du städning av rummet en dag får du en ekologisk penna. När den håller på att ta slut kan du plantera den och få färsk basilika, tomater, salvia eller något annat gott.
Skippar du städning av rummet en dag får du en ekologisk penna. När den håller på att ta slut kan du plantera den och få färsk basilika, tomater, salvia eller något annat gott.

Sedan flera år kan du följa med på våra träningsresor för landsvägscyklister till apenninerna vid Adriatiska havet i Italien. Här bor även de som deltar i Italiens Vätternrunda Nove Colli. Vi tycker oss ha hittat det ultimata cykelhotellet åt alla som gillar cykling.

Hotellet drivs av en jättetrevlig, cykeltokig familj i tre generationer som deltar i hela verksamheten, från mekanikern i cykelverkstaden och kocken i köket till vd:n och marknadschefen. De äter middag med alla gäster varje kväll med sina barn till exempel. Du får dina cykelkläder tvättade varje dag gratis, oerhört god mat, vatten och vin alla middagar, egen balkong med vidsträckt utsikt över adriatiska havet på stranden, träningspool, spa och gym plus fem olika träningsgrupper att välja på varje dag. Dessutom satsar de på att vara så hållbara som möjligt. Här är några exempel:

Minskat matsvinn - Too Good to be True
Den mat som inte äts upp är för bra för att slänga. För att minska matsvinnet säljer hotellet mat som inte ätits upp i sin Loveria där lokalbefolkning och personal kan handla primat mat till billigare pris (du behöver inte handla mat, du har helpension). 

Too Good to be True minskar matsvinnet och ger lokalbefolkningen bra mat till lägre pris.
Too Good to be True minskar matsvinnet och ger lokalbefolkningen bra mat till lägre pris.

Inga plastflaskor
Du får en vattenflaska som du kan fylla på med färskvatten eller kolsyrat vatten, pumpar finns på alla våningar (istället för ny flaska varje gång).

Solenergi
Solpaneler för varmvatten.

Hejdå onödiga engångs förpackningar
Påfyllbara behållare för tvål och schampo istället för engångsflaskor.

Havsvatten i poolen 
Saltvatten i poolen vilket kräver mindre klor och kemikalier och belastar inte grundvattennivåerna.

Fossilfri transport
Gratis lån av standardcyklar så att gästerna kan se sig om i omgivningarna fossilfritt. 

En återvunnen konservburk motsvarar 7 timmars tv-tittande
De källsorterar och återvinner allt skräp.

Din ekologiska penna kanske ger dig färsk basilika
Tackar du nej till städning av rummet en dag får du en ekologisk penna varje gång du gör det. När pennan är så liten att du inte längre kan skriva med den, kan du plantera den och se den växa. Kanske får du färsk basilika eller egna tomater så småningom när du har planterat din pennstump.

Schyssta arbetsvillkor
Personalen har goda arbetsvillkor med reglerade arbetstider, lagstadgad semester, motion på arbetstid och god anställningstrygghet. Det är högt i tak och nya idéer välkomnas av ledningen. Den låga personalomsättningen visar att de anställda trivs med sin arbetssituation och arbetsgivare. Trivs personalen gynnar det dig som gäst; det man gillar (t ex sitt jobb) gör man bra!

Din vistelse gynnar lokalbefolkningen ekonomiskt
Hotellet ägs och drivs av en italiensk familj sedan tre generationer. Inredning och livsmedel är inhandlade och producerade i Italien, vad gäller maten i samma region. Vårt cykelhotell samarbetar med många andra företag i trakten som också gynnas ekonomiskt av din vistelse.

Hotellet ligger precis vid stranden. I poolen badar du i saltvatten och tack vare det belastas inte grundvattennivåerna och det krävs mindre klor och kemikalier.
Hotellet ligger precis vid stranden. I poolen badar du i saltvatten och tack vare det belastas inte grundvattennivåerna och det krävs mindre klor och kemikalier.
  • Hållbarhet handlar om mycket mer än transporter, flygskam och tågskryt.
  • Hållbar turism behöver inte vara dyrt. Här får du mycket för pengarna.
Läs hela inlägget »

Du som gillar att cykla kanske är intresserad av en semestervecka på sadeln runt Vänern? På slingrande landsvägar och genomtänkta cykelleder lär du känna människor, natur, kultur och historia i tre landskap med vår största sjö ständigt närvarande. 

Av alla sätt att uppleva nya platser, är nog att cykla bland de allra bästa! Du tar in omgivningen med alla sinnen och kan stanna när du vill och prata med folk, bada eller plocka bär och svamp. Dagarna är ytterst varierande.

Du trampar längs vattnet, i raviner, på platta jordbruksslätter, i djupa skogar, på kuperade grusvägar och över idylliska Kinnekulle med sina flotta säterier, orkidéer och hav av ramslök. Njut på noga utvalda boenden med olika karaktär från flotta herrgårdar med white guide krogar till ekohotell och mysiga Bed & Breakfast och en fårfarm. Vi har valt ut det bästa för dig och tipsar dig om smultronställen längs vägen - var du hittar de bästa hallonställena, bästa glassen, coolaste kulturcentrat, största Picassostatyn, bästa lunchen och mycket mer.

Allt detta ingår:
8 dagar/7 nätter i delat dubbelrum, enkelrum mot tillägg
Stadig frukost varje dag
48 mil
Tillval: Två extra nätter mellan Kristinehamn och Lidköping.
Detaljerad resebeskrivning med utrustningslista.
Kontaktuppgifter till alla boenden förstås
Kartor och GPS-filer 
Entré till Vänermuséet

Hyr en 7-växlad cykel, en el-cykel eller ta med din egen. Du kan ta med cykeln på tåget. Välj startdatum och startplats när och där det passar dig maj-september.

Läs hela inlägget »

Den 25 april 2015 drabbades ett av världens fattigaste länder av en kraftig jordbävning. För oss på Globalrunners som har starka band till Nepal skakade allt inombords. De människor som hade det värst fick det ännu värre. Vi startade en insamling och många bidrog. Alla pengar skickades oavkortat till Nepal och Ica-banken avstod avgift för överföringen. Givarna fick välja om deras pengar skulle gå till läromedel till barn eller till uppbyggnad av jordbävningssäkra hus åt några av de många familjer som stod utan tak över huvudet. Husen skulle byggas upp i traditionell, newarisk stil. Newarer är den vanligaste folkgruppen i Kathmandudalen. 

Att hjälpa människor i ett land som genomsyras av korruption (i en svensks ögon i alla fall) med ett helt annat förhållningssätt till effektivitet och tid, visade sig vara en större utmaning än vi anat. Många gånger har vi känt oss maktlösa och uppgivna; kommer det någonsin att bli några hus, kommer pengarna som Globalrunners samlade in att göra nytta?

Sex år av tålamod och förhandlingar

ÄNTLIGEN har vi gått i mål! Den 26 februari ägde en pampig ceremoni i byn Panga rum där 19 hus har byggts upp med hjälp av våra insamlade medel. Borgmästaren, en världsarvsspecialist från staden Bhaktapur, en fd turistminister, kommunledare i Panga, en kvinnogrupp, "intellektuella" och så klart vår duktige projektledare, tillika reseledare, Shekhar Dangol deltog och utvalda familjer fick sina pengar till de hus de byggt upp. 
.
Till en början möttes vårt projekt med en rejäl portion skepsis. Gradivs började dock fler och fler att  uppskatta hjälpen att återuppbygga Newarhusen åt fattiga, jordbävningsdrabbade familjer. Vår projektledare har fått förhandla med många inblandade parter med alla diplomatiska medel han kunnat uppbringa. Utveklingsnämnden i Panga tillät enbart att pengar överlämnades när husen väl var på plats och det tog förstås tid att dels bygga husen, dels ordna lån till material och löner. Det har krävts otroligt många möten, utvärderingar, inbjudningar och certifikat för att slutföra projektet.  

Som en konsekvens av att det tog nästan sex år innan vi kom i hamn, har den bildade fonden ökat i värde med 22 % i form av bankränta. Även räntan har till 100 procent gått till uppbyggnaden av husen.

Vår projektledare Shekhar Dangol lämnar över pengar till en av familjerna i Nepal som fått hjälp med att bygga upp sitt hus efter jordbävningen. I bakgrunden syns en plansch med några av husen.
Vår projektledare Shekhar Dangol lämnar över pengar till en av familjerna i Nepal som fått hjälp med att bygga upp sitt hus efter jordbävningen. I bakgrunden syns en plansch med några av husen.

Konceptet sprids för att bevara den tradionella byggnadsstilen

Konceptet att bevara den traditionella, newariska byggnadsstilen i jordbävningssäkra hus har ökat i popularitet tack vare vårt projekt. Arbetet har gjort människor medvetna om vikten av sitt kulturhistoriska arv, enligt vår projektledare Shekhar Dangol. Det har haft en liknande effekt på kommunnämnden även på längre sikt. Pangas borgmästare är positiv till att fortsätta i våra fotspår. Som ett resultat av detta har även tydligare byggnadsregler tillkommit, varav flera är kopierade från vårt projekt. 

På certifikaten till de 19 husen står Globalrunners och Shekhar Dangol med som insamlare, koordinatör av fonden och konceptutvecklare av husen. 

Vi är jätte glada att projektet har gett effekt, mening och hopp för människor i Panga och även omkringliggande byar. Inte en krona har förspillts på mutor eller annat svinn. Både Globalrunners och Shekhar har gjort allt ideellt och oavlönat. Vi har gjort skillnad för många som vi verkligen tycker har haft behov av hjälpen.

Lokaltidningar i Nepal skrev återigen om projektet i samband med ceremonin den 26 februari, vilket hjälper till att öka medvetenheten att bevara den newariska byggnadsstilen på ett jordbävningssäkrat sätt.

Stort tack till alla givare

Stort tack till alla som bidrog till vår insamling efter jordbävningen 2015. Era pengar har verkligen kommit till glädje! Ni som valde att pengarna skulle gå till läromedel fick information med bilder på böckerna till barnen redan 2015 (det var ett mycket enklare uppdrag). 

Läs hela inlägget »