webbhvd

2022

I Serre Chevalier finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd. Annars kanske de flesta svenskar mest känner till orten för slalomåkning.
I Serre Chevalier finns både skejtbäddar och klassiska spår för dig som gillar längd. Annars kanske de flesta svenskar mest känner till orten för slalomåkning.

Skidturismen bävar inför en vinter med skyhöga el-räkningar. Kommer liftar, hotell och snökanoner att vara lönsamma när energikostnader skenar? Med stigande temperaturer som vår livsstil har genererat, ökar behovet av konstsnö. Produceras den med el från fossila bränslen, blir det ännu mer utsläpp av koldioxid, som tillägg till alla skidåkares flyg- och bilresor till destinationerna. Ingen bra cirkel.

Franska Serre Chevalier är det första och enda skidområdet i världen* som producerar sin egen el från en kombination av solpaneler, små vindkraftverk och vattenkraft. El som inte kostar skjortan eftersom de producerar den själva och el från förnybara källor som inte ger koldioxidutsläpp. Idag får man 30 % av sitt el-behov från den egna produktionen. Elen används meddetsamma i verksamheten och under lågsäsong säljs den till det nationella nätet. Destinationen har som mål att sänka sin el-konsumtion med 10-20 % och därmed bli självförsörjande till 50 % inom de närmaste åren. De ska sänka hastigheten i liftarna vilket sänker bränsleåtgången och de ska inte exploatera mer mark - ingen mer skogsskövling till förmån för fler pister.

TOUS ENGAGÉS – ALLA SKA MED
Serre Chevalier arbetar efter mottot Tous Engagés. Eliten, motionärer, semestrande turister, lokalbefolkningen, besöksnäringen - alla informeras och engageras i arbetet för en hållbar framtid inom ortens aktiviteter – tillsammans. De delar dessutom med sig av sina erfarenheter för att locka fler skidorter att ta samma kliv i rätt riktning, för sin egen ekonomis och miljöns skull. 

Här finns information (på engelska) om vad Serre Chevalier gör mer för framtidens skull

*Enligt våra kontakter i Serre Chevalier, det kan finnas någon mer som vi inte känner till.

Läs hela inlägget »

Just nu är det skördetid i Sabinerbergen. Valnötter, fikon, frukt och grönsaker går direkt från träd, buskar och plantor till tallriken på bordet, via skickliga kockar i köket.

Antalet gäster som bokat vandringsresan hit i år har fullkomligt exploderat. De flesta har rest med tåg på interrail kort. Våra agriturismos är småskaliga och i stort sett vartenda datum har varit slutsålt tidigt. Var ute i mycket god tid om du vill vandra här nästa år. Bokningen har öppnat och priserna är uppdaterade för 2023.

En av många fördelar är att lederna är fria från turister. Du går i din egen takt i naturen och möter lite djur, en herde eller en bonde. Ditt bagage transporteras till nästa boende under dagen. På våren slår alla blommor ut och på hösten är det skördetid. Välkommen till Italien!

Läs hela inlägget »
Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.
Marcialongas nya avslutning går längs den ljusblå linjen. Den streckade linjen är tidigare års målgångssträcka.

Till Marcialongas 50-årsjubileum 2023 blir klättringen de sista kilometrarna på den 70 kilometer 'långa marchen' kortare och brantare. Den avslutande sträckan har tidigare varit 2260 meter med en höjdskillnad på 146 meter och en lutning på på 6,5 procent i snitt. Cascatabacken i Cavelse i vinter blir 1678 meter, med två ytterligare meter i höjdskillnad och 8,8 procents genomsnittlig lutning.

I en skarp kurva där floden Rio Gambis rinner ner, byter åkarna riktning och fortsätter rakt fram för att övervinna Häxans Mur. Mur de la Stria, som den heter på italienska, är 583 meter med 58 meters höjdskillnad och en genomsnittlig lutning på 9,9 procent. Bitvis blir det rejält brant med en lutning på 20 procent.

Därefter kommer alla åkare fram till Viale Mendini, där mållinjen tidigare låg en gång. Härifrån är det 140 meter kvar och du är i mål! Målgången sker med andra ord i motsatt riktning jämfört med de senaste åren i riktning mot centrum i Cavalese.

Loppet lär snart vara fulltecknat. Visst hänger du med och utmanar dig själv även uppför Häxans Mur? Säkra din plats idag om du inte redan har gjort det!

Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.
Fredrik i Cavalese 2022, en av våra trevliga gäster på Marcialongaresan har nått sitt mål.

Hur brant blir det då? Du kan jämföra några svenska backar på nedanstående länk. Har du cyklat upp på Taberg är det i snitt 9,1 % lutning och den nya avslutningen på Marcialonga har en lutning, i snitt, på 9,9 % så ganska jämförbart. Som mest har den nya dragningen en lutning på 20% och Aborrbackens på Lidingö har i början en lutning på 22 % (12 grader).

Precis som tidigare kommer alla att klara denna sista backe. Vi har haft resor hit i snart tio år och det har inte hänt att någon inte har klarat sista backen. Har du skidat 68 km klarar du även de sista 2 km uppför till målet med bra fästvalla som du får blixtsnabbt nedanför gratis om du vill.

Lutning på några backar i Sverige

Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.
Ny logga för nya avslutningen på Marcialonga, uppför Häxans Mur:.
Läs hela inlägget »

Har du inte planerat sommarsemestern än och är sugen på ett äventyr? Här är ett recept på en rolig semesterresa:

1. Ta tåget till Prag. Snälltågets nattåg går direkt till Berlin. Därefter 4,5 timmar till Prag.
2. Cykla i grupp med trevlig, kunnig reseledare på fina vägar med få bilar till Wien med bagaget transporterat till nästa boende varje dag. Nya, spännande intryck för alla sinnen i lagom tempo väntar.
3. Fira med sachertårta och besök på spanska ridskolan innan du tar tåget hem igen eller någon annanstans i Europa när du ändå är ute och reser. Vill du hem direkt tar du förslagsvis NightJet Wien - Hamburg, sover gott och får frukost på sängen som ingår i biljetten. Därefter dagtåg hem till Sverige.

Antal dagar: 7.
Sträcka: 32 mil.
Svårighetsgrad: Lätt.
Antal deltagare: 6-14.
Pris: 12 950 kronor.
Cykel: Egen eller hyrd, manuell eller el.

Datum 2022

  • 3-9 juli
  • 31 juli - 6 augusti
  • 11-17 september


Vad du ska ha med dig berättar vi. Allt är packat och klart. Bara att boka och se fram emot en rolig cykelsemester. Välkommen med!

Läs hela inlägget »
Foto: Globalrunners.
Foto: Globalrunners.

2023 går 50:e upplagan av det klassiska skidloppet Marcialonga i italienska Dolomiterna. Följ med oss dit och fira det!

Loppet gick för första gången 1971, men eftersom det blev inställt 1975, 1989 och 1990 blir det 50:e gången som evenemanget arrangeras i vinter.

Marcialongabanan
Starten går i Moena och banan stiger stadigt uppför genom Val di Fassa. De tuffaste stigningarna ligger under de första kilometrarna med flera branta passager. Sedan planar terrängen ut lite och stigningen blir relativt flack. Efter 18 km vänder banan i Canazei och du får njuta av stakning lätt nerför dalen som du på andra sidan floden precis har kämpat dig uppför. De lätta avsnitten avbryts av en stigning när du närmar dig Moena. ”Wall of Soraga” är en backe på några hundra meter som är ganska brant och alltid brukar sträcka ut fältet. 

Partiet därefter är slingrande och fortsatt nerför. Sedan följer den snabba och något tekniskt krävande nedfarten till Moenas centrum. Du fortsätter rakt genom byn, en meter från ett av våra hotell. Efter Moena är det fortsatt svagt nedför en mil till Predazzo. Spåret går oftast på huvudgatan genom centrum. Här ligger mållinjen för 45 kilometers loppet.

Efter Predazzo ändrar banan karaktär och du kommer ut på öppna fält med kor och hästar. Solen skiner ofta vilket gör att du känner av en förändring i före och temperatur, som förstärks ju närmare målet du kommer. De som har haft bra skidor i början kan få problem här och tvärtom. 

Du kör genom VM-stadion i Val di Fiemme, på Lago di Tesero. Därefter blir banan blir mer slingrande igen med flera korta backar ner till banans lägsta punkt, bron i Molina. Här vänder banan 180 grader tillbaka mot Cascatabacken, som ALLA klarar, den är defnitivt mycket mildare än sitt rykte.

Cascatabacken
Den avslutande backen är 2,1 kilometer och går i serpentiner upp mot målet i Cavalese. Nedanför backen tar de flesta motionärer hjälp av vallare som kör igenom dina skidor i hinkar med fästvalla (ser ut som melass). Det går på ett kick och blir aldrig kö.

Cascata är själva signaturen för Marcialonga och en härlig avslutning, när du hör högtalarna från målet och publikens jubel. Du har klarat det!

Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.
Höjdkurvor och energidepåer på Marcialonga.

Fakta

Datum: 26-30 januari.
Pris per person på hotell: från 9595 kronor.
Pris per person i lägenhet: från 635 Euro (6 635 kronor enligt dagens kurs)
Lopp: 70 eller 45 kilometer, klassisk stil.
Reslängd: 5 dagar, 4 nätter. Med tåg till och från Italien 7 dagar.
Speciellt med Globalrunners: Tåg till Italien med bästa förbindelser*, träningsprogram ingår liksom vallalektion i teori och praktik, fina spa på alla våra hotell, firarmiddag på en unik restaurang. *Vill du inte åka tåg, kan du välja att boka din egen transport till Italien med hjälp av våra tips.
Extra bonus: Fantastisk skidåkning på längden och/eller utför i jättefina områden dagarna före loppet.

Läs hela inlägget »

Vätternrundan har många trampat, men betydligt färre har upplevt trakterna runt vår största sjö från cykelsadeln. Sedan förra året erbjuder Globalrunners cykelpaket runt Vänern i behagligt tempo. 2021 kom kunderna från närliggande orter, i år bokar även utländska gäster Vänern Runt resorna. Vänerleden som går runt sjön har nyligen blivit godkänd som Sveriges sjätte nationella cykelled. Cykelpaketen följer ofta Vänerleden, men delar av rutten har vi lett om till i vårt tycke bättre vägval och med kortare totalsträcka. 

Att lära känna Vänern med alla sinnen på cykel är ett av de allra bästa sätten. På slingrande småvägar, cykelstråk och pilgrimsleder, genom tre landskap med boende på hotell, bed and breakfast, herrgårdar, pensionatet som Nicole Kidman föredrog och gårdshotell, blir semesterveckan varierande och gästerna fulla av frisk luft, nya kunskaper och starka ben. Vi informerar om härliga badplatser, intressanta sevärdheter, bästa bärställena, godaste glassen, coolaste muséerna, rikaste svampmarkerna, mest prisvärda restaurangerna, mysigaste caféerna samt natur, kultur och historia längs rutten. Kartor och GPX-filer till GPS eller gratis GPS-app ingår också.

Antal dagar: 8 dagar/7 nätter.
Längd: 48 mil.
Datum: maj-september varje år.
Start och mål: Kunden väljer startort.
Cykel: Egen eller hyrd via våra samarbetspartner.
Pris: 9 950 kronor.

En hållbar semester 
Lider du av klimatångest, cykla Vänern Runt! En flygresa till Kanarieöarna släpper ut 1 ton koldioxid per person, Vänern Runt på två hjul 0 gram.

Lär känna ditt land
Det är skimmer i molnen och glitter i sjön,
det är ljus över stränder och näs
och omkring står den härliga skogen grön
bakom ängarnas gungande gräs. 
Och med sommar och skönhet och skogsvindsackord
står min hembygd och hälsar mig glad,
var mig hälsad! Men var är min faders gård,
det är tomt bakom lönnarnas rad. 

Mer information: www.globalrunners.se/vanern

Globalrunners ordnar sedan 2012 resor för aktiva människor som gillar cykling, längdskidåkning, turskidåkning, vandring och löpning i Italien, Sverige, Tjeckien, Schweiz, Österrike och Belgien. 2016 fick alla som ville, åka tåg till resmålet istället för flyg. Några år senare lades alla långväga resmål som inte kunde nås med hållbara transporter ner. Som första researrangör i Sverige har företaget i år helt upphört att erbjuda flyg för klimatets och framtidens skull och bokar enbart tåg, där tågresan blir en spännande upplevelse i sig. Globalrunners och dess kunder bidrar därmed till en positiv samhällsutveckling. Globalrunners håller även föreläsningar varje månad om hållbart resande och mänskliga rättigheter.

Läs hela inlägget »

Gästerna på vår turskidresa från Abisko till Nikkaloukta har precis kommit hem. Lyckliga, uppfyllda av härliga dagar och massor av frisk luft, solbrända, hela och rena. Gruppen hade medvind varenda dag, ofta frisk - först nordlig och när leden svängde österut vände vinden till västlig, helt enligt vår planering Norrsken tre kvällar(!), två älgar, många ripor, en kungsörn, noll wifi.

Middagarna efter sköna bastubad överträffade varandra. Gruppen var uppdelad i matlag som bjöd övriga på middag var sin kväll, så de flesta dagar blev deltagarna bjudna på överraskningsmiddagar av två medresenärer. Vid ankomsten under La Gran Finale i Kebnekajse fick alla äggmackor, sportdryck, kaffe och musik (före bastu med suverän utsikt och sedan middag) för att KebClassic gick i mål samma dag.

Vilka hade varit så kloka att boka den här resan? Jo, enbart trevliga personer. Som det brukar på våra resor mao - vilken tur vi har. Ingen hade gått på turskidor i fjällen tidigare. Alla hade tränat med ryggsäck som vägde ca 10 kg hemma, gått in pjäxorna och torkat mat och packat smart för att slippa onödiga kilo på ryggen - allt enligt Globalrunners utförliga information före resan.

Vill du följa med nästa år? Allt är bokat och klart och vi har några platser kvar. Turen passar dig som inte har tidigare erfarenhet av turskidåkning och har du inget sällskap gör det ingenting - inga enkelrumstillägg på denna resa. Dagsetapperna är bara lite drygt en mil, utom en dag. Dessutom får du låna turskidutrustning gratis av oss. Välkommen med på väldigt härliga äventyr!

  • 25 mars - 1 april 2023
  • 8 dagar/7 nätter
  • Max 12 deltagare
  • 9 950 kronor

Läs hela inlägget »
På våra turskidresor i Abisko erbjuds endast natursnö.
På våra turskidresor i Abisko erbjuds endast natursnö.

Föredrar du natursnö framför konstsnö? Vill du kunna njuta av skidåkning på natursnö i flera månader varje år med hygglig snösäkerhet? Bra, men vet du vad som hotar tillgången på natursnö och härliga vita vintrar? Ja precis, högre global medeltemperatur. Vad är orsaken bakom ett allt varmare klimat, enligt en enig forskarkår? Exakt, vi och vår livsstil. Så varför inte agera och ställa om i praktiken? Barn som växer upp idag borde väl också få åka pulka och ha kul under vita vintrar?

Globalrunners är det enda reseföretag som helt har slutat erbjuda flyg på samtliga resor och istället bokar roliga, smidiga tågresor. För framtidens skull, men också för att resan till destinationen blir en upplevelse i sig. Därmed erbjuder vi de i särklass mest hållbara skidresorna till Marcialonga, Toblach-Cortina, Jizerska, La Diagonela och Engadin Skimaraton. Positivt nog har Friskis & Svettis och några till företag börjat följa i våra fotspår. Friskis & Svettis slutar med flyg 2023 och några företag försöker erbjuda tåg som alternativ på enstaka resor.

Tar tågresan för lång tid? Kostar den ibland mer än flyg?

Flygresan tar inte bara det antal timmar du är i luften. Med resa till flygplatsen, köande, check-in en timme före avgång, bagagehantering, resa från flygplatsen till orten du ska till, etc, tar flygresan oftast hela dan. Tågresan tar en natt extra och du sover gott på nattåget, får frukost på sängen och slipper gå upp i ottan för att ta dig till flyget. Sova ska du ändå göra någonstans.

Den tid tåget tar extra är i n g e n t i n g jämfört med hur mycket tid det tar att åtgärda effekterna av klimatförändringarna som redan är här, det är inte ett framtidsscenario. Skadorna efter översvämningar, skogsbränder, stormar och mottagandet av många miljoner klimatflyktingar tar mycket längre tid att hanter. Flera familjer som fick sina källare översvämmade förra sommaren i Gävle har fortfarande inte kunnat flytta hem. Vad är snart ett år av renovering mot en extra natt på tåget? 

Detsamma gäller priset. Om flygbiljetten är en tusenlapp billigare, lägg på transfer i båda ändar, den kostar ofta 1000 kronor enkel väg. Den lilla eventuella prisskillnaden mellan tåg och flyg är en promille av vad det kommer att kosta att åtgärda effekterna av klimatförändringarna, som människan fortsätter att orsaka. Det vore bra om alla tänkte litet mer långsiktigt och förstod resultatet av de val vi har privilegiet att kunna välja bland.

Dessutom vill vi ha natursnö att åka på i flera månader, eller hur!

Om alla på jorden skulle flyga lika mycket som medelsvensken, skulle flygets koldioxidutsläpp stå för 17 % av alla koldioxidutsläpp. Att klimatkompensera har många företag och myndigheter slutat med. Flygen släpper ut lika mycket oavsett om du betalar "klimatkompensation" eller inte och max 2 % av alla certifierade projekt som klimatkompensationen gått till, har kunnat påvisa en positiv effekt.

Häng med på tåget istället! Du och vi vet vad vi bör göra och inte göra. På Globalrunners gör vi det lätt att välja rätt. Gästerna som har åkt tåg de senaste åren på våra resor är mycket inspirerade! 

Läs hela inlägget »

TRENDSPANING 1. BLI EN DEL AV EN POSITIV FÖRÄNDRING.

Alltfler väljer att vara en del av en positiv och nödvändig omställning. Rebecca som har jobbat hela sitt liv på SAS tog tåget på vår Marcialongaresa i vintras och gör det igen 2023 på vår Jizerskaresa. Ett sällskap på Västkusten bokade en av våra resor förra veckan. Varför just med Globalrunners? "För att skulle vi någon gång köra detta lopp, skulle det vara med er, för då får vi åka tåg". Majoriteten på Veronaresan i höstas ville nästa gång åka tåg och flera har bokat in sig på nya resor med oss - med tåg. En positiv trend som gynnar alla, inklusive alla skidåkare som vill ha natursnö att åka på resten av livet också.

Låt tågresan genom Europa bli en upplevelse i sig, eller rättare sagt många, istället för bara transportdagar att avverka från A till B och sen lika dant hem igen.

TRENDSPANING 2. KOMBINERA FLERA SORTERS RESOR I EN.

Vi har försökt framhålla fördelarna med att kombinera flera resor i en, vilket många tycks nappa på. Du kan till exempel få in en tjänsteresa, ett skidlopp och kultur i en intressant stad eller avkoppling vid havet på ett bräde. 

Alla på resan Toblach-Cortina 2023 har hittills valt att stanna kvar efter resan, i Toblach, Seiser Alm eller Seefeld.

Flera på Marcialonga 2023 stannar en vecka i Canazei och kör slalom efter loppet i fantastiska Dolomiti Superski.

Vandrare i Sabinerbergen i år tar in på vårt trevliga B&B i Rom efter trekkingen för en stadssemester i den eviga staden.

Rebecca kombinerar Jizerska med vänner i Bratislava.

Anna tog tåget till Schweiz för jobb och utförsåkning efter Marcialongaresan i vintras.

Passa på att kombinera flera resor i en, möjligheterna är jätte många! Med tåg blir det mycket billigare än att flyga hit och dit.

Efter loppet på resan Toblach-Cortina 2022 ville Mats och hans kompis Ken göra något annat än åka skidor. De vandrade upp (800 höjdmeter) till en refugio och fick en prima utsikt.
Efter loppet på resan Toblach-Cortina 2022 ville Mats och hans kompis Ken göra något annat än åka skidor. De vandrade upp (800 höjdmeter) till en refugio och fick en prima utsikt.
Läs hela inlägget »

Din bästa resa

Vilken av våra resor passar just dig allra bäst? Det beror på vad du är ute efter. Vill du utmana dig själv så mycket som möjligt, önskar du mesta möjliga avkoppling, satsar du på fler röda blodkroppar, längtar du efter en vecka utan mejl och sociala medier, letar du efter bästa stranden eller vill du lära dig så många nya saker som möjligt? Vi har något för nästan alla. Här är några subjektiva tips:

Bästa publiken? Marcialonga (längdskidåkning)

Bästa skidåkningen? Toblach resan

Största naturupplevelser? Abisko och Helags 

Bästa Firarmiddagen? Marcialonga utan tvekan.

Snösäkrast? Engadin Skimaraton 

Godaste maten? Träningslägren i Italien 

Lägst pris? Jizerska 

Vackraste banan (löpning)? Piemonte 

Vackraste skidloppet? Toblach-Cortina 

Högsta lyckoruset? Turskidresorna Abisko och Helags

Genuinast? Vandra i Sabinerbergen 

Mest romantisk? Löparresan till Verona 

Proffsigaste arrangören av lopp? Jizerska 

Mest varierande cyklingen? Unionsleden 

Största överraskningen? Tryffeljakten på Piemonteresan, att hunden Perla hittar tryffel varje år.
 

Läs hela inlägget »