webbhvd

Cirkeln är slutenUnder flera år pratade vi om att börja ordna världens bästa resor. Vi hade gjort det i många år som anställda på olika företag som till exempel EF, LÄS och RES, Sveriges Turistråd och ICA:s huvudkontor och för olika idrottsföreningar. Våra erfarenheter av att ordna och delta i idrottsevenemang var minst 600. 

2012 bestämde vi oss för att försöka få plats i Marcialonga, det klassiska skidloppet i Dolomiterna som några italienare startade för 45 år sedan, inspirerade av Vasaloppet. Vi kontaktade arrangören, men fick till svar att de hade fullt upp med årets upplaga av loppet. Vi avvaktade och återkom när loppet var över. Vi mejlade och ringde nästan varje vecka i flera månader, men på vårkanten fick vi beskedet att loppet tyvärr var fullt. Besvikelsen var stor, vi hade varit ute över ett år i förväg.

Globalrunners första resa

Efter några veckor hittade Ellika en halvmara i Marrakech, en destination som vi var nyfikna på. Löpartävlingen gick samma helg som Marcialonga. Ju fler trådar vi drog i, desto intressantare verkade upplevelserna i Marocko. Norwegian flög direkt, flygplatsen låg så nära stan att man kunde gå in om man ville, vi hittade ett fint, familjedrivet Riyadh som låg som en oas i labyrinterna av stadens souker (gränder), kontakter för att kunna hyra cyklar och besöka berberbyar, arghankooperativ, små städer längs kusten och i Atlasbergen knöts samt transportörer letades fram. Sagt och gjort, vi bokade plats i loppet, flyg, boende och aktiviteter. För oss själva. 

En kort tid därefter kom vi på att det var enkelt att boka några platser till för andra som kanske ville följa med och uppleva samma saker. Varför inte dra igång den verksamhet som vi funderat i flera år på när vi hade ett konkret erbjudande? 

Vad skulle vi heta?

Joggkultur? Resorna skulle ge kunskaper om andra kulturer samtidigt som alla gäster skulle dela ett gemensamt intresse för löpning. Att jogga lät mindre pretentiöst än att springa. Run for Fun? För att fokus skulle ligga på upplevelsen, inte prestationen. Namnet var dock redan uppfunnet av många andra i världen. Det blev Globalrunners, enkelt för alla att uttala och lätt att lägga på minnet, hoppades vi. Vi byggde upp en hemsida som vi noga sökmotoroptimerade, marknadsförde Marrakechresan och ställde resegaranti via Kammarkollegiet (det måste alla som ordnar resor göra, även privatpersoner och föreningar). Det dröjde inte länge förrän vi fick vår första bokning! 

I januari året därpå åkte Globalrunners första grupp till Marrakech, debuterade på afrikansk mark och njöt av den magiska staden, bergen och kusten. Gruppen hade träffats på ett förmöte i Tyresö och alla var väl förberedda, men också medvetna om att oförutsedda händelser skulle inträffa. Samtidigt pågick Marcialonga, som vi inte hade fått plats i. Det förträngde vi effektivt för stunden. 

Resor för de som gillar längdåkning

Knappt hade vi kommit hem från Marocko förrän vi fick rätt kontakt i Dolomiterna. Året därpå kunde vi ordna en resa till Marcialonga! Nästan som ett ödets ironi. Vår första Marcialongaresa blev ett fantastiskt minne för alla som var med. 

Ett registrerat aktiebolag med kontor på Skeppsholmen

Vi utvecklade fler resor. De första åren hade vi Globalrunners som vad Skatteverket kallar bisyssla, vid sidan av våra ordinarie jobb. 2014 gick det så bra att vi beslöt att registrera Globalunners som aktiebolag. Idag jobbar Ellika heltid med firman med kontor på Skeppsholmen. Det innebär inte bara resor och evenemang, utan även föreläsningar varje månad runt om i Sverige om mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Erfarenheter under flera decennier av hur resor kan bidra till utveckling i fattigare länder, ger konkreta och tydliga exempel under workshops och temadagar. 

Under åren har vi etablerat många samarbeten med organisatörer av evenemang och tävlingar, nationella turistråd, regionala turistorganisationer och oumbärliga lokala leverantörer och kontakter. Vi är officiella researrangörer till de flesta lopp som vi ordnar resor till, vilket är en fördel för våra gäster och underlättar administration och marknadsföring. 

Marcialongas officiella researrangör

I februari blev Globalrunners även officiell arrangör av resor till Marcialonga. En stor händelse för oss och något som många svenska företag drömmer om. Det är endast tre arrangörer i Sverige som är officiella arrangörer av resor till Marcialonga och åtta (eller nio beroende på hur man räknar) totalt i världen. Det som var anledningen till att vi drog igång hela vår verksamhet, besvikelsen att inte få ens två startplatser till oss själva, har idag vänts till bästa möjliga framgång. Vi ser fram emot att få ge många gamla och nya gäster möjlighet att köra detta härliga lopp eller följa med på andra resor.

Vi behåller den personliga småskaligheten

För att bli officiell arrangör till Marcialonga måste man egentligen förbinda sig att sälja flera hundra startplatser. Globalrunners fick dock dispens. Vi behåller den personliga småskaligheten för att kunna se till att var och en får ut maximialt av sin resa. Vi har koll på era speciella önskemål och kan namnen på alla deltagare. Vi vill inte ha någon stordrift. Tack vare att Marcialonga har fått höra från många av Globalrunners tidigare gäster hur nöjda de är med våra Marcialongaresor, fick vi förmånen att bli officiell arrangör. 

Idag har vi fyra skidresor för längdskidåkare till Marcialonga och Toblach-Cortina i Italien och La Diagonela och Engadin Skimarathon i Schweiz. Den sistnämnda ordnar vi enbart som specialresa om det är någon enskild grupp (företag, förening eller liknande) på 10-20 personer som vill ha en skräddarsydd resa.Vi utvecklar ständigt vårt utbud för att ge våra gäster bästa möjliga upplevelser,  bidra till ökad förståelse mellan olika kulturer och gynna de vi besöker.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv